Головна » 2013 » Листопад » 20 » Відкриття Інтернет-центру
11:13
Відкриття Інтернет-центру
Президентом України В.Ф.Януковичем нинішній рік проголошено роком нових соціальних ініціатив «Діти – майбутнє України», що спрямовані на всебічну підтримку та розвиток дітей. У сучасних умовах на Вишгородщині особливого значення набуває підтримка обдарованих дітей. 

Зацікавити дитину, сприяти її розвиткові, заохотити до самореалізації, до творчості ― стратегічне завдання кожного суспільства. Важливим завданням є виявлення та розвиток здібностей і талантів дітей через максимальне їх охоплення позашкільною освітою, особливо в сільській місцевості, створення належних умов для навчання і виховання обдарованої молоді. 

Технічний прогрес приніс нові джерела та носії інформації. Працівники бібліотеки давно відчули необхідність змін у своїй роботі, створення передумов для якісно нового інформаційного обслуговування користувачів шляхом надання вільного доступу не лише до друкованих, а й електронних документів. Нові інформаційні потреби неможливо якісно задовольнити лише традиційними інформаційними ресурсами. Наразі інформація робить людину господарем світу, тому й не дивно, що створення безкоштовного Інтернет-центру має таке величезне значення для всіх мешканців району, особливо для дітей. 

Нещодавно Вишгородська централізована бібліотечна система взяла участь в ІV раунді конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг на основі безкоштовного доступу до Інтернету», оголошеного програмою «Бібліоміст». 

«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури і туризму України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. 

«Бібліоміст» - це проект у рамках ініціативи "Глобальні бібліотеки" Фундації Білла і Мелінди Гейтс, яка реалізується в Чилі, Мексиці, Ботсвані, Литві, Латвії, Румунії, Україні, Польщі, Болгарії, В'єтнамі та Молдові. Метою ініціативи є підтримка вільного громадського доступу до комп'ютерів та Інтернету у всьому світі і подолання цифрової нерівності. Основна ідея полягає в тому, що доступ до інформації допомагає людям змінити їхнє життя на краще і що він необхідний в умовах нинішнього глобалізованого суспільства. 

19 листопада 2013 року у Вишгородській районній бібліотеці відбулося урочисте відкриття Інтернет-центру, яким зможе користуватися будь-який читач бібліотеки. 

Участь у заході взяли заступник голови райдержадміністрації В.Духота, регіональний представник, заступник директора програми «Бібліоміст» М.Волк, керівники відділу освіти райдержадміністрації, відділу культури райдержадміністрації, районного територіального центру соціального обслуговування, працівники бібліотечної мережі району, представники громадських організацій, громадські діячі, учні шкіл, ЗМІ. 

— Кожна країна повинна дбати про творчий потенціал суспільства загалом і кожної людини зокрема. Важливо з дитинства розвивати в дітях творчий потенціал, створювати умови для їх інтелектуального, духовного та фізичного розвитку. Кожна дитина – унікальна особистість, яка має талант і їй необхідно лише допомогти правильно та творчо мислити, підвищити мотивацію здобуття знань, сприяти самореалізації. Це все дуже важливо на сьогодні, адже, як свідчить досвід цивілізованих країн світу, людина, яка здатна генерувати ідеї, використовувати знання і вміння в нових ситуаціях, комфортно почувається і швидше знаходить місце у суспільстві. Сьогодні ми живемо в комунікативному світі, де інформація стала однією з найважливіших цінностей. Бібліотека – саме те середовище, де діти та підлітки в змозі отримати необхідні знання, навчитися самостійно знаходити інформацію. І сьогоднішня подія — це реальне підтвердження виконання у Вишгородському районі соціальних ініціатив Президента України «Діти- майбутнє України» щодо розширення мережі позашкільних навчальних закладів (центрів, гуртків, секцій) та створення додаткових умов для всебічного розвитку дітей, — підкреслила заступник голови райдержадміністрації В.Духота під час урочистого відкриття Інтернет-центру. 

— Тепер в бібліотеці сусідом книг став Інтернет, і він має свої неповторні риси: інтерактивність, сучасність, інноваційність, швидкість, доступність, цікавість, динамічність, простір без кордонів. 

— Позашкільна освіта відіграє важливу роль в процесі розвитку дитини. Адже, займаючись у гуртках, діти всебічно розвиваються і здобувають елементарні знання, необхідні у повсякденному житті. Формувати і розвивати творчі здібності дітей важливо з дитинства, тому завдання позашкільної освіти – створити всі необхідні для цього умови, допомогти дитині розкритися, сприяти розвитку її інтелектуальних знань. Відкриття Інтернет-центру допоможе зрозуміти дітям, що оволодіння ними основами інформаційної культури підготує їх до будь- якого виду пізнавальної діяльності, забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві. За результатами конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг на основі безкоштовного доступу до Інтернету» Вишгородська ЦБС стала переможцем і єдиною у Київській області, що у 2013 році отримала грант на поповнення комп’ютерним обладнанням та програмним забезпеченням трьох бібліотек району — Вишгородської центральної районної бібліотеки ( 5 комп’ютерних одиниць), Димерської міської бібліотеки для дітей (3 комп’ютерні одиниці), Демидівської сільської бібліотеки-філіалу (3 комп’ютерні одиниці). Загальна сума надходжень орієнтовно становить 80000 грн. — продовжила В.Духота. 

— Безкоштовне користування Інтернет-центром у бібліотеці для дітей сприятиме оптимізації навчального процесу, підвищенню інформаційної культури юних користувачів, які отримають доступ до світових інформаційних ресурсів, — зазначила начальник відділу освіти райдержадміністрації С.Чамро.
Переглядів: 497 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus