Головна » 2013 » Грудень » 14 » Відгомін пісенного свята
12:21
Відгомін пісенного свята
В останній день осені у центрі Лютежа було помітне пожвавлення – до школи поспішали люди, святково одягнені, з квітами. У цей день в актовому залі місцевої школи відзначав свій 20-літній ювілей знаний у багатьох куточках України народний аматорський фольклорний ансамбль «Лютізька левада», незмінним керівником якого всі 20 років є Валентина Григорівна Головко. 

З її вуст ми дізналися, що за всі роки існування в «Леваді» співали понад 50 учасників, а географія виступів колективу – це безліч міст і сіл Київської області. «Леваду» чули в націо­нальному палаці «Україна» під час фестивалю «Київщина запрошує друзів», в «Українському фонді культури» в Українському домі, у Національному музеї народної архітектури та побуту у Пирогові, на міжнародних виставках. І завжди аматори мали успіх у слухачів. А дякуючи телепередачі «Надвечір’я», левадівські молодиці мають багато друзів в Одеській, Харківській, Полтавській, Рівненській, Чернігівській та Черкаській областях.

З ювілеєм іменинниць привітала начальник Київського обласного центру народної творчості Тіна Гресько. Від Вишгородської РДА та районної ради ансамбль одержав подяку і грошову премію.

Вітали ювелярів співочі колективи «Веснянка» з Лютежа, «Бабине літо» з Гути Межигірської, «Любисток» з Демидова та ще колишні учасники «Лютізької левади», яких Валентина Григорівна запросила на сцену. Від імені сільського голови Тамари Савенок вручила всім левадівцям почесні грамоти та яскраві ювілейні календарі на 2014 рік, що були виготовлені за сприяння депутата Верховної Ради Ярослава Москаленка.

Потім співачки «Лютізької левади» приємно здивували своїх гостей ювілейним театралізованим дійством «Гостини у куми Галини». На сцені все відбувалося, як і завжди у таких випадках у житті. Трохи погомоніли, розповіли сільські новини, пожартували, пограли на народних «ударних інструментах», пісень поспівали і всі про кума та куму. І, звичайно ж, пригостились варениками та судаком, якого кум (хоч «і лід тріщить, і вода плющить») таки піймав, нафарширував і приніс кумі.

Як в усі попередні два десятки років, В.Г. Головко, готуючи ювілейний спектакль, вразила всіх своєю дотепністю, вигадливістю, харизматичністю, любов’ю до рідного села і рідної української пісні.
Під стать керівнику ансамблю і молодий обдарований баяніст Валентин Сергєєв, який вже сьомий рік працює із колективом. Зріднились із самодіяльними артистами його молода дружина Тетяна і навіть мати Ніна Михайлівна, які нерідко проводять час у «Лютізькій леваді», підтримують усі їхні починання.

Особливо зворушила і господарів, і гостей своїм виступом донька Валентини Григорівни Світлана. Схвильовано й урочисто дякувала вона від свого імені, від імені онуків і правнуків усім жінкам, які співають у «Леваді», бо це ж їхні таланти допомагають її мамі виявляти свою обдарованість, не старіти, завжди бути в доброму настрої.

На завершення урочистостей присутні співали українські народні пісні і домовились, що продовжать свято весною, коли, за пропозицією аматорів із «Любистку», посадять у Лютежі меморіальний гайок, де кожному учаснику «Левади» буде присвячене окреме деревце.

Валентина ОСИПОВА,
учасниця ансамблю «Любисток»
с. Демидів
Переглядів: 498 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus