Головна » 2013 » Січень » 19 » Від хати до хати, Новий рік стрічати
12:46
Від хати до хати, Новий рік стрічати
«Добрий вечір тобі, пане господарю…», «Нова радість стала…», «Від хати до хати, Новий рік стрічати...», «Ой, чи є чи нема пан господар дома…», «Дозвольте щедрувати…» – в переддень старого Нового року було чути в різних куточках Демидова. А вранці, 14 січня, дошкільнята поспішали в дитячий садок з торбинками дорідного зерна жита, пшениці і всякої пашниці, які наготували ще звечора. За народними звичаями, прибравшись в українське народне вбрання, діти спочатку засіяли вдома, а потім у дитсадку віншували завідуючу Демидівського дитячого навчального закладу «Центр розвитку дитини «Орлятко» Раїсу Зінькевич, колектив і дітей, та вирушили сніговими доріжками святкового села. 


Традиційно першими заходили до господарів хлопчики зі словами: 

Добрий день! 
Дозвольте при чесній громаді 
Обрядом вкраїнським Вас щиро вітати, 
Засіять сердечно добірним зерном, 
Щоб слово святе проростало добром! 
А коли господарі дозволяли, засівали: 
Сію зерном ваговитим 
Добрим людям працьовитим,
Не з сівалок, а з долоні, 
По долівці, по ослоні, З
асіваєм в кожній хаті 
Будьте радісні й багаті! 

Дівчатка допомагали їм співати пісні: 

«Добрий вечір тобі, пане господарю», 
«Старий рік минає», 
«Божа зірка золота», 
«А на цьому слові бувайте здорові». 

Їх привітно зустрічали та щедро обдаровували ласощами: Демидівський сільський голова Василь Дідок, колектив сільської ради та комунгоспу «Демидівський», директор Демидівської спеціалізованої школи Галина Якименко з працівниками та школярами, директор ВАТ ім. Васильєва Володимир Бондар та головбух Світлана Сапон, працівники аптеки, магазинів, мешканці села. 

Коли діти повернулись в дошкільний заклад веселі, рум’яні, задоволені, їх тут чекали жителі села з дарунками. Вони побачили малят з вікон своїх будинків, почули святкові вітання і з вірою, надією, повагою прийшли подякувати таким щиросердечним провісникам добра та щастя. Дошкільнята радо їх засіяли, привітали святковими побажаннями. 

Новорічні свята продовжуються. Діти готуються до свята Хрещення Господнього. 

Лідія ЧХАЛО, вихователь-методист 
Олена ПОЛІЩУК, вихователь
Переглядів: 1251 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus