Головна » 2014 » Лютий » 21 » Ветерани без уваги не залишаться
13:11
Ветерани без уваги не залишаться
Наприкінці минулого року голова райдержадміністрації Олександр Приходько підписав розпорядження про план заходів щодо визначення та задоволення соціально-побутових потреб та потреб у медичній допомозі ветеранам війни.  У переліку заходів – і оформлення соціальних паспортів ветеранів, учасників бойових дій та вдів.

Відповідно до розпорядження голови РДА, у цій роботі спільно з управлінням соціального захисту населення, виконкомами місцевих рад, Вишгородською районною лікарнею, районним центром первинної медико-санітарної допомоги беруть участь і соціальні робітники Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Наші співробітники заходять у кожен будинок чи квартиру ветеранів, щоб на власні очі пересвідчитись, як вони проживають, які отримують послуги і які мають потреби. Ми побачили чимало проблем і ще раз переконались, що допомога кожному ветерану, учаснику бойових дій повинна бути адресною, адже у кожній родині свої проблеми і потреби, у кожному випадку треба враховувати  особливості і здоров’я, і проживання ветерана.

Приємно було відзначити, що практично у всіх родинах ветерани  оточені увагою і теплотою. Як ось у родині Раскових – Павло Дмитрович, який закінчив війну у Берліні, проживає разом з дружиною Катериною Василівною та сім’єю онуки Катерини. Зараз через травму ветеран не може рухатись, але рідні не залишають його без уваги  ні на хвилину. Зрозуміло, що основна проблема для ветерана – це здоров’я. 

В інших випадках, в основному, потреби ветеранів зводяться до забезпечення ліками на пільгових умовах, соціального супроводу, іноді – ремонту  помешкання, від санаторно-курортного лікування багато хто за станом здоров’я і за віком відмовляється. Нібито й невеликий перелік, але для ветеранів він дуже важливий. І тому, підводячи підсумки першого етапу цієї масштабної роботи – оформлення соціальних паспортів, сподіваємось, що вона стане «дорожньою картою» для пошуку шляхів розв’язання ветеранських проблем та вирішення питань на місцевому рівні, допоможе вивести соціальну роботу у ветеранському середовищі на новий рівень – щоб жоден ветеран не залишився без уваги, отримав  підтримку і допомогу. 

Хотілося б сказати і про ще одне – під час роботи зіткнулись з рядом проблем: не у кожній квартирі чи будинку з нами хотіли вести мову, остерігаючись якихось підступів, декого, вже після оформлення соціального паспорта, родичі лякали можливими негативними наслідками і тоді чи сам ветеран, чи від його імені телефонували і прискіпливо просили ще раз розповісти, що людина підписала і для чого збираються дані. І наші співробітники вкотре, як і під час оформлення соціального паспорта, терпляче роз’яснювали, що оформлення цих паспортів проводиться не тільки в нашому районі, а й по всій Україні, що їх оформлення дасть можливість організувати заходи щодо забезпечення державної підтримки ветеранів війни, учасників бойових дій, покращення їх соціального захисту, медичного обслуговування та умов проживання. Сподіваємось, що нас зрозуміли і ми всіх заспокоїли. А щоб це і справді було так, звертаємось до ветеранських організацій, депутатів усіх рівнів з проханням, по можливості, інформувати ветеранів, учасників бойових дій та їх сім’ї про роботу, яка нині проводиться в районі щодо вивчення проблем та потреб у ветеранському у середовищі.

Наталія РУДЬКО,
директор ВРТЦСО
Фото Галини МАКАРЕНКО
Переглядів: 405 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus