Головна » 2013 » Серпень » 10 » Ветеранам – постійну турботу
11:25
Ветеранам – постійну турботу
Надання медичної допомоги ветеранам війни є пріоритетним напрямком в роботі всіх медичних закладів Вишгородського району, а саме: КЗ «Вишгородський районний центр первинної медико соціальної допомоги», в складі якого 15 медичних амбулаторій, 27 фельдшерських та 4 фельдшерськоакушерських пунктів та КЗ «Вишгородська центральна районна лікарня» і стоматологічної поліклініки. 

У Вишгородському районі під медичним наглядом перебуває 2620 ветеранів війни, з них інвалідів війни 150 осіб, учасників бойових дій – 418, учасників війни – 1766 осіб, прирівняних за пільгами – 286 осіб. 

Кожного року для проведення комплексних медичних оглядів ветеранів війни формуються бригади лікарів, розробляється план щодо медичного обслуговування даної категорії населення. Медичний огляд ветеранів проводиться в амбулаторіях КЗ «Вишгородський районний центр первинної медико соціальної допомоги», поліклінічному відділенні КЗ «Вишгородська центральна районна лікарня». Крім того, кожного року згідно графіку в селах району працює пересувний флюорограф, а бригади лікарів виїздять на фельдшерські та фельдшерськоакушерські пункти для надання медичної допомоги ветеранам, котрі мешкають у сільській місцевості. 

За результатами медичних оглядів хворі отримують амбулаторне, а в разі необхідності – стаціонарне лікування, заповнюються довідки про необхідність санаторно-курортного лікування, вивчається потреба в зубному протезуванні, слухопротезуванні, видаються направлення на лікарську консультативну комісію до Київської обласної лікарні №2 для стаціонарного лікування в даному закладі, або ж направлення до Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни (с. Циблі, Переяслав Хмельницького району) та Київського міського клінічного шпиталю інвалідів Великої Вітчизняної війни (Пуща Водиця, Київ). 

Всі ветерани війни знаходяться під диспансерним наглядом у дільничних лікарівтерапевтів та сімейних лікарів, а в разі необхідності направляються на консультації до вузькопрофільних фахівців. 

Для стаціонарного лікування ветеранів війни в лікувальних закладах Вишгородського району передбачені ліжка в палатах з поліпшеними побутовими умовами, оснащені телевізором, холодильником, зручними меблями, санвузлом та душевими кабінками. Всього налічується 22 ліжка, які знаходяться в стаціонарних відділеннях КЗ «Вишгородська центральна районна лікарня» – його структурних підрозділах (м. Вишгород, с. Нові Петрівці та смт Димер). 

При потребі створюються стаціонари вдома, які організовують дільничні лікарі, а патронажні медичні сестри лікувальних закладів КЗ «Вишгородський районний центр первинної медико соціальної допомоги» і Товариства Червоного Хреста виконують їх призначення. За даними посімейних списків дільничних лікарів та Товариства Червоного Хреста самотні і важкі хворі активно оглядаються лікарями вдома, а також за викликами в разі погіршення стану або загострення захворювань. 

В нашому районі реалізується державна програма по артеріальній гіпертензії, завдяки якій хворі мають можливість придбати ліки для лікування гіпертонічної хвороби за нижчою ціною. В багатьох аптечних закладах відпускають ліки ветеранам із знижкою 5 10%.Також в районі діє програма по безкоштовному відпуску ліків для потерпілого населення в результаті аварії на ЧАЕС за рецептами лікаря. Відпуск ліків здійснюється, зокрема, через комунальне підприємство «Вишгородська центральна районна аптека №23». Адміністрація району продовжує плідну співпрацю з керівниками приватних аптек, щодо можливості отримання знижок на ліки для ветеранів, інвалідів війни, учасників бойових дій та прирівнених до них категорій громадян. 

Тетяна КАРАВАНОВА, 
в.о. заступника головного лікаря з 
медичного обслуговування населення 
КЗ «Вишгородський РЦПМСД»
Переглядів: 574 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus