Головна » 2013 » Вересень » 14 » Веселкова країна кирпатого дитинства
10:34
Веселкова країна кирпатого дитинства
У процесі творчості дитина розвивається інтелектуально й емоційно, визначає своє ставлення до життя і своє місце в ньому, набуває досвіду колективної взаємодії, удосконалює навички роботи з різними інструментами і матеріалами, своє вміння володіти тілом, голосом, мовою і т.д. Чим більша палітра творчих технік у дитини, тим більш різносторонньою і вправною вона стає. 

Саме на розвиток творчих здібностей наших дітей спрямований Указ Президента України «Про проведення у 2013 році Року дитячої творчості в Україні». Новими соціальними ініціативами Президента України «Діти – майбутнє України» передбачено розвиток талантів та обдарувань дітей, підвищення рівня охоплення учнівської молоді позашкільною освітою. Одним з основних закладів, що плекає юні таланти на Вишгородщині є районний Центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт». 

Зараз вже можна сміливо казати, що «Дивосвіт» – це дивовижна веселкова країна, де мешкають чарівні казки, де оживають завітні мрії, де щоденно по сходинках збігає кирпате дитинство. Тут щирі і гарячі серця дорослих людей допомагають юним і допитливим пізнати світ і себе, долучитись до прекрасного, зробити перші відкриття, здобути перші перемоги. Загалом на сьогодні більше 2400 дітей присвячують своє дозвілля культурі, туризму, екології, науці та техніці, відвідуючи різноманітні гуртки, студії, клуби, секції, займаючись улюб леною справою, яка часто стає вирішальною у виборі майбутньої професії.

Приємно зазначити, що Вишгородський центр творчості є лідером у Київській області з охоплення дітей позашкільною освітою. «Дивосвіт» у грудні 2012 року став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Золота когорта позашкільників» у категорії рейтингу якості позашкільної освіти та підтвердив свій статус найбільшого позашкільного навчального закладу України. 

У рік дитячої творчості, за підтримки депутата Верховної ради України Ярослава Москаленка та сприяння керівника району Олександра Приходька, передбачено проведення низки заходів, на яких діти зможуть випробувати свої сили, продемонструвати власне вміння і таланти. Одними із найпопулярніших серед юних обдарувань є районний етап інтелектуальних ігор «Ігри розуму», районний конкурс юних екскурсоводів, присвячений 70-річчю визволення Києва та Вишгородського району від німецькофашистських загарбників, що організовано за спільним проектом з національним музеєм-заповідником «Битва за Київ у 1943 році». Традиційними заходами в Центрі творчості залишаються мистецьке свято «31 Вересня» (відкриття мистецького сезону), святковий концерт до Дня працівників освіти, Вишгородський відкритий фестиваль аматорських театральних колективів «Театральна субота», святкова акція з нагоди міжнародного жіночого дня «Весняні сюрпризи» (спільний проект із спілкою підприємців Вишгородщини), заключне свято творчого сезону «Диво-шоу», районне свято «Парад випускників». Надзвичайно яскравим і пізнавальним для дітей нашого Центру є обласний фольклорно-етнографічний фестиваль «Дитинства пісня Великодня», що традиційно відбувається на другий день Великодніх свят. Наші діти на цьому фестивалі мають змогу доторкнутися до народних джерел вишивки, петриківського розпису, бісероплетіння, а також познайомитися і поспілкуватися з народними умільцями. У вересні цього року команда «Витівки» з нашого центру буде представляти Київську область на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Молодь обирає здоров’я», у листопаді керівник історико-краєзнавчого клубу «Легіон» Андрій Сологуб буде представляти Київщину на Всеукраїнському конкурсі майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів «Джерело творчості» у номінації «Керівник гуртка патріотичного напряму». Діяльність Андрія Сологуба свідчить, що позашкільники – творчі, енергійні, креативні педагоги, які йдуть у ногу з часом і здатні дивувати своєю майстерністю. 

Цього року у листопаді зразкове творче об’єднання «Рум’янок» буде святкувати 10-річчя колективу, під час якого наші маленькі та досвідчені сопілкарі покажуть свою професійну майстерність. 

Рік дитячої творчості на Вишгородщини показав, що проблеми розвитку юних талантів завжди у центрі уваги районної державної адміністрації, яка знаходить можливість підтримати творчу молодь – це і щорічне преміювання переможців обласних конкурсів, і нагородження їх цінними подарунками, і придбання автобусу для дітей Центру творчості, і виділення коштів для проведення поточних ремонтів закладу та пошиття концертних костюмів. А новий навчальний рік розпочався з приємного подарунку від Вишгородської районної організації Партії регіонів – нашому центру вручили багатофункціональний пристрій (сканер, принтер, копіювальний апарат). 

Феєричним святом з підведення підсумків року дитячої творчості стане заключний концерт «Країна творчості-2013», на якому вихованці та педагоги (і не тільки нашого центру) зможуть повністю продемонструвати свої таланти. І це свято ще раз підтвердить, що на Вишгородщині закладено міцний фундамент для розвитку талановитих дітей на майбутнє, яке ми будуємо разом. 

Олена АНДРІЯШ, 
директор ВЦХТ «Дивосвіт»
Переглядів: 683 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus