Головна » 2014 » Квітень » 26 » Великдень у «Веселці»
10:20
Великдень у «Веселці»
Великдень. Це чисте, гарне свято в Україні люди святкують з давніх давен, і пов’язане воно з Воскресінням Ісуса Христа, тому й має назву – Великий День або Великдень. А ще свято  має назву «Пасха». Пасху українці завжди святкували радісно, піднесено. Готувалися до свята заздалегідь. Протягом  тижня наводили лад у господарстві: прибирали, мазали хати, розмальовували стіни. Прикрашали подвір’я, хату, вивішували найкращі рушники, пекли паски, фарбували крашанки. Напередодні великого християнського свята Великодня у Гаврилівському ДНЗ(ЯС)КТ «Веселка» відбулося свято, приурочене цій події.
 
Свято вдалося на славу, під пісню «Дівчина-Весна» зайшли до святково прикрашеної  розмальованими крашанками, пасками, рушниками музичної зали (постаралась з оформленням зали талановита вихователь Анастасія Гораш-Буланова) діти  середніх груп «Ромашка» (вихователь Ніна Шубка) та «Незабудка» (вихователь Л. Прочанкіна). Діти у яскравому українському вбранні водили хоровод «Це весна», дівчатка дуже гарно мелодійно заспівали пісню «Я в садочку сиділа, рушничок вишивала», а потім виконали «Танок з рушниками».
 
Згадали і про Вербну неділю: хлопчики злегка били одне одного гілочками верби та й  приказували: «Верба б’є, – не я б’ю, через тиждень Великдень! Будь здоровий як вода, а багатий, як земля!» Діти також із задоволенням  водили  хоровод «Кривий танець», гралися у гру «Топчу, топчу ряст, Бог здоров’я дасть», відгадували великодні загадки про крашанки, паски.
 
Вихователь Н. Шубка розповіла малятам про те, що великоднє яйце мало різні назви: писанка, крашанка, мальованка, дряпанка.  А фарбували яєчка у різні кольори, і кожний колір щось означав:  червоний – любов до життя, зелений – весну, пробудження природи від зимового сну, синій – небо, повітря, а ще здоров’я, жовтий – місяць і зорі, а ще багатий урожай, коричневий – багата земля. Розмальовували яєчка хрестиками, квіточками, листочками, різними пташечками та просто яскравими гарними малюнками. І задзвеніла пісня «Розмалюю писанку, розмалюю, гривастого коника намалюю…», а потім дівчатка й хлопчики змагалися, хто швидше перенесе яйця у дерев’яних ложках і не загубить їх.
 
А ще вихователь  розповіла, що на Великдень пекли смачні куличі – паски, як ще у нас їх називають. У страсну п’ятницю замішували тісто, а в суботу пекли паски, бабки. Паски були невисокі, а бабки-навпаки. Верх паски прикрашали обручем із тіста, хрестиком, шишечками, ставлячи паску у піч, господиня  промовляла: «Щоб була така велична, як паска пшенична». Паску освячували в церкві, а вітались на Великдень «Христос Воскрес», відповідали «Воїстину Воскрес».
 
Вихователі молодших груп Наталія Давиденко, Наталія Гриценко, Інна Осипенко та старшої групи Наталія Ліхтанська показали  невеличку лялькову виставу на тему великодніх свят, яку діти дивилися зачаївши подих. А закінчилося свято хороводом «Український козачок».
Категорія: Гаврилівська громада | Переглядів: 956 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus