Головна » 2013 » Жовтень » 26 » Вечір, вулиця, ліхтар, життя!
10:11
Вечір, вулиця, ліхтар, життя!
Ви спитаєте, який зв’язок між цими, на перший погляд різного значення, словами? А давайте разом подивимось.

У Вишгород прийшла осінь. На вулицях рано темніє, люди повертаються з роботи у суцільній темряві. Відсутність освітлення несе справжню небезпеку для життя. 

Основна задача освітлення – це створення сприятливих умов для безпечного руху транспорту і пішоходів. Ситуацію з вуличним освітленням у нашому місті не можна назвати катастрофічною. Але незрозумілим є той факт, що освітлення вулиць починається з 18.30–19-ї години, а темно стає уже на 17-у годину. Саме у цей час, повертаючись додому після трудового дня, ми  з острахом переходимо вулиці по неосвітлених пішохідних переходах. Страшно і водіям, коли зненацька, з темряви, у світло фар потрапляє пішохід. Мало хто з пішоходів знає, що межа ближнього світла фар дуже коротка. Пішохода легко не побачити на неосвітленій вулиці, а особливо під час дощу і в тумані. Але навіть якщо водій і помітить пішохода, може бути вже запізно: фари світять лише на 30-60 метрів... Додайте сюди місцями розбиті тротуари, можливу відсутність каналізаційного люка, віднесеного до пункту прийому металу заповзятливим громадянином, а у зимовий час ще й слизькі дороги... 

Як правило, графік включення і відключення вуличного освітлення розробляється на рік, з урахуванням так званого світлового календаря, складеного для кожного конкретного регіону (світловий календар враховує час заходу і сходу сонця) . Цікаво, яким календарем користувалися при встановленні такого часу включення зовнішнього освітлення у нашому місті? Календарем зменшення витрати на оплату споживаної електричної енергії за рахунок життя своїх мешканців?

Який же вихід?

У деяких містах вуличне освітлення «підлаштовується» під світловий календар автоматично. При зниженні зовнішньої освітленості фотореле включає освітлювальний прилад, при підвищенні – відключає.

У деяких містах влада знайшла інший спосіб вкластися у вуличне освітлення. На газонах особливо жвавих вулиць, окрім традиційних стовпів з лампами встановлені садові світильники, які протягом дня накопичують енергію від сонця, а вночі світять. Світло від них, звичайно, з електричним по яскравості не зрівняється, зате пішоходи бачать усі нерівності асфальту, калюжі ...

Сьогодні постає необхідність провадити в життя політику раціонального і бережливого господарювання. Зниження витрат на освітлення є однією із злободенних завдань в енергетиці. Треба «змусити» освітлення працювати тільки тоді, коли воно дійсно необхідне. Це можуть зробити спеціальні енергозберігаючі пристрої: фотореле, сходові вимикачі (таймери), програмовані реле часу та інше. Вони автоматизують роботу освітлення і, тим самим, підвищують ефективність його використання, виключаючи основну причину марнотратства – «людський фактор». 

Однією з найважливіших завдань на сьогоднішній день є оптимізація витрат на вуличне освітлення у міській та сільській місцевості. Але при цьому не треба забувати, що зовнішнє освітлення міста формує його власне обличчя, оскільки є не лише одним з елементів благоустрою, а й чинником комфорту та безпеки. У добре освітленому місті приємно жити, працювати, приймати гостей, відпочивати. Освітлення вулиць у темну пору доби підвищує безпеку руху транспорту та пішоходів, сприяє збереженню громадського спокою.

Людмила ЗАГОРОВСЬКА, «Слово»
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 507 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus