Головна » 2013 » Грудень » 4 » «В уряді буде проведено рішучі кадрові зміни»
13:57
«В уряді буде проведено рішучі кадрові зміни»
— Шановні народні депутати! Глибоко шановний народ України! В цю складну хвилину я звертаюся до вас і прошу залу послухати мене. Дорогі мої колеги! Передусім від імені уряду я хочу принести вибачення за дії наших правоохоронних органів на Майдані. І Президент, і уряд глибоко шкодують про те, що це відбулося. 

Я вам гарантую, що вже зараз проводиться ретельне розслідування з врахуванням відеофіксації, з врахуванням показів свідків, і всі, хто винен у застосуванні сили, понесуть за це відповідальність. Протягом останніх днів правоохоронні органи не застосовували силових методів для того, щоб утримувати порядок. 

Дорогі народні депутати, дорогий народе України, послухайте! 162 постраждалих працівника міліції, 92 людини — госпіталізовано з важкими травмами. 

З приводу інциденту, що відбувся в ніч із п’ятниці на суботу. Попереду детальне розслідування цього інциденту. Вже зараз ми маємо список всіх постраждалих і я вам гарантую, що в цьому списку тільки одна людина віком 17 років. Усі інші доросліші, і значно доросліші. Тому я пропоную передусім відмовитися від емоцій і слідувати букві закону. Закон — це саме європейський шлях. 

Щодо озвученої тези, що начебто Партія регіонів, Президент та уряд продали Україну Росії. Дорогі мої, скажіть, хто продав Україну, коли уклали кабальний газовий контракт з Росією, що по суті справи поставив Україну на коліна, що знекровив фінансово- економічну систему України. Три з половиною роки Президент та уряд витримували цей страшний фінансовий диктат. Але сили у нас підійшли до межі — країна не може далі витримувати переплати кожного місяця по 800 мільйонів доларів. Це шлях у нікуди! Тож виникає запитання: хто поставив Україну на коліна? Ми, хто робить усе, аби витягнути Україну, підняти з колін? Чи ті, хто підписав цю угоду? 

Президент взяв курс на євроінтеграцію. Три з половиною роки ми готували документи, вели переговори і наполегливо підтримували цей курс. Сьогодні Президент і уряд чітко підтвердили прихильність курсу європейської інтеграції. Вчора у моїй присутності Президент мав тривалу телефонну розмову з Президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу. Домовлено, що ми продовжимо переговори про умови укладання угоди про зону вільної торгівлі. В цьому доля України, її майбутнє. І Європейська комісія, і Європейський Союз у цілому погоджуються розглянути питання про фінансові компенсації Україні. 

Тому наступного тижня відповідальну делегацію уряду буде направлено до Брюсселя, де пройдуть переговори. Я також провів зустріч із послами всіх провідних держав Європейського Союзу. Вони мені чітко сказали, що блокада будівель державних установ, Кабінету Міністрів — це не шлях до європейської інтеграції, це шлях до диктатури! 

Тут, у цій залі я категорично вимагаю від всіх, хто причетний до прийняття абсолютно протиправних, незаконних рішень про блокування будівлі уряду, негайно це припинити. Ви обов’язково нестимете відповідальність, і всі люди, яких ви штовхаєте на протиправні дії, будуть нести відповідальність. У ваших рядах є грамотні юристи, які чудово розуміють, що ваші дії порушують не тільки Конституцію України, не тільки закони України, а й прямо порушують Кримінальний кодекс. Тому ми відкриті до діалогу, ми готові обговорювати з мирними маніфестантами всі умови наших домовленостей. 

Сил у нас достатньо. Ми опираємося на переважну більшість людей України. Вчора пройшли сесії більшості обласних рад, що представляють три чверті населення України. Вони вимагають від уряду наведення ладу, продовження курсу на демократичні перетворення, на європейську інтеграцію. Ми в цьому єдині з тими чесними маніфестантами, демонстрантами, які вийшли на площі. Я перш за все до них звертаюся — ми вам протягуємо руку. Відкиньте політиканів. Політикани рвуться до влади, намагаються повторити сценарій 2004 року. Проте вони забувають, що у нас зараз зовсім інша країна. 

Тепер я поясню, чому ми були змушені ухвалити таке важке рішення. Ситуація в Україні справді складна. Такою вона стала через низку факторів. Передусім ми зіштовхнулися зі світовою рецесією. Це серйозний фактор, який серйозні спеціалісти розуміють і оцінюють. Ми, як могли, тримали ситуацію, але в таких умовах, при такій ціні на газ, утримати її дуже важко. 

У нас серйозно скоротився товарообіг, передусім із Російською Федерацією. А це продукція наших машинобудівних заводів, працівники яких нам сказали: ви хочете, щоб ми вийшли на вулиці, щоб ми втратили роботу? Ми це чудово розуміємо. Тому ми нашим європейським партнерам сказали відверто: сядьмо за стіл переговорів, подумайте, яку максимальну допомогу ви можете надати, допоможіть нам домовитися з Міжнародним валютним фондом. Нам було обіцяно. Звичайно, мова не йшла про якісь міфічні десятки мільярдів. Це ціна модернізації України, яку ми сподіваємося здійснити за рахунок, передусім, інвестицій. 

У цих умовах ми повинні відновити торговельно-економічні відносини з Росією. Ми реально домовилися з Росією про тристоронній формат переговорів з Європейським Союзом. Чому нам потрібен тристоронній формат? А тому що Європейський Союз має розглянути ті умови, які висуває Росія. І ми повинні знайти спільну мову, спільне розуміння. Щойно це станеться — ми підписуємо угоду. 

Ваші виступи зараз послаблюють міжнародні позиції України. І насамкінець. Ті, хто вас штовхає на блокування будівлі Кабінету Міністрів, або абсолютно безвідповідальні люди, авантюристи, або люди, які не розуміють специфіку роботи уряду. В цьому будинку знаходяться Міністерство фінансів, Мінекономрозвитку, через які щоденно здійснюються фінансово-касові операції зі здійснення платежів усієї України! Подумайте, заробітна плата будь-якого вчителя, лікаря, робота швидкої допомоги, школи залежить від фінансування уряду. Що ж ви робите?! Я вчора запитав послів: а якби заблокували відомство Федерального канцлера чи Бундестаг? Відповіли — це не європейський шлях, у нас демократія, це неможливо. Тож якщо ми говоримо, що ми європейці, то чому в нас це можливо? 

Я вже проходив блокування уряду, виконував обов’язки керівника уряду, коли будівлю блокували у 2004 році. Нам вдалося організувати роботу, але що ми отримали згодом? У 2008-2009 роках ми мали катастрофу, коли обвалилася гривня, зросли ціни. Ви що, цього хочете для народу України?! Я робитиму все, щоб не допустити зростання житлово- комунальних тарифів, девальвації гривні, я збережу підтримку сільгоспвиробників. Україна вистоїть і буде розвиватися. 

Сьогодні я зіштовхнувся з тим, що в Україні діють дві політичні сили — політична сила творення і політична сила руйнування. І весь час ці дві сили борються між собою, не даючи народу України розвиватися. І ось зараз сила руйнування намагається зіштовхнути нас із правильного шляху. Виступав Соболєв. Він сказав, що начебто була якась нарада у Президента. Це повна брехня! Жодної наради у Президента не було і жодного рішення не приймалося, і я в ньому не брав участь. Я можу гарантувати одне народним депутатам — я зроблю жорсткі висновки з того, що сталося, і в уряді буде проведено рішучі кадрові зміни! 

ukurier.gov.ua
Переглядів: 359 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus