Головна » 2013 » Листопад » 4 » Увага до ветеранів – щоденна почесна місія влади
16:36
Увага до ветеранів – щоденна почесна місія влади
У рамках відзначення 69-ї річниці визволення України і 70-річчя визволення Києва і Київської області від німецько-фашистських загарбників голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк провів зустріч з активом ветеранських організацій міста Обухів та району. 

- Роки воєнного лихоліття назавжди закарбувалися у ваших серцях і пам’яті. Багато фронтовиків і підпільників заплатили за Перемогу своїм здоров’ям, мільйони - віддали життя. Низький уклін, вічна пам’ять і слава визволителям, котрі зі зброєю в руках стали на захист країни, – сказав Анатолій Присяжнюк. 

Як зазначив голова Київської ОДА, сьогодні влада повинна не обмежуватися разовими акціями турботою про ветеранів, а постійно піклуватися та вирішувати життєві потреби ветеранів, адже ми перед вами у вічному боргу. Ми повинні забезпечити наших ветеранів житлом, транспортними засобами, а також якісним, безкоштовним лікуванням та оздоровленням в закладах санаторного типу. На цьому наголошує Президент України. 

- Ще у минулому році було запроваджено щомісячну адресну допомогу для ветеранів війни. Це дозволило підвищити пенсійні виплати майже на чверть. До свята Великої Перемоги завершено виплати разової грошової допомоги ветеранам Великої Вітчизняної війни. Посилюється соціальний захист дітей війни У державному бюджеті для цього було передбачено понад півмільярда гривень, - наголосив Анатолій Присяжнюк. 

Також на Київщині планується підвищення пенсій для інвалідів Великої Вітчизняної війни та жертв нацистських переслідувань. Відповідно до соціальних ініціатив Президента в регіоні реалізується понад 40 цільових програм соціального захисту населення, зокрема, «Турбота», «Рік ветерана Великої Вітчизняної війни», «Здоров’я нації». Це дозволяє надавати адресну допомогу соціально-вразливим верствам населення. 

Окрім того, під час зустрічі голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк та депутат Київської обласної ради Руслан Бадаєв вручили подарунки ветеранам. 

Продовжуючи тему соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни Обухівський міський голова Олександр Левченко, зауважив, що тільки через конкретні справи влада може висловити слова вдячності до покоління переможців. 

- Втілюючи програму Президента України Віктора Януковича «Україна для людей», влада докладає зусилля для збереження пам’яті про кожного, хто боровся з ворогом на фронті та загинув на окупованій території. Сьогодні в Обухівському районі на обліку в органах соціального захисту населення на сьогодні перебуває 419 ветеранів війни, у тому числі: учасників бойових дій – 21, інвалідів війни – 12, учасників війни – 320, членів сімей загиблих і померлих ветеранів війни – 66. На виконання нових соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича прийнято рішення щодо збільшення у 2013 році на 10 відсотків розміру щорічної разової грошової допомоги до Дня Перемоги, усім ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань. 

РОБОТА З ПОЛІПШЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ 

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2013 № 149 «Деякі питання виплати у 2013 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» у поточному році цей вид допомоги надавався в розмірах: інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи – 2415 грн., II групи – 2110 грн., III групи – 1895 гривень; учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в місцях примусового тримання їх батьків – 745 грн.; особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною – 2415 грн.; членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, – 375 грн.; учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал- соціалістським режимом у тилу ворога – 135 грн. Грошову допомогу отримають всі ветерани війни, які мають на неї право. 

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» з 01.01.2013 визначено, що учасникам бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, а також інвалідам ІІ та ІІІ груп із числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, яким виповнилося 85 років і більше, надаються пільги, передбачені для інвалідів війни I групи. Так, 20 ветеранів війни набули права на пільги та соціальні гарантії в розмірах, як для інвалідів війни І групи. Крім того, ця категорія осіб отримає допомогу до Дня Перемоги в розмірі, як для інвалідів війни І групи – 2415 грн. 

На початок 2013 року на обліку для забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування перебувало 44 ветерани війни, із яких оздоровлено 25 ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», із них: у санаторіях, підпорядкованих Міністерству соціальної політики України, – 12, за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам – 13. Залишається проблемним питання щодо забезпечення інвалідів війни автомобілями. 

В місті функціонує відділення соціальної допомоги вдома, де на обліку перебуває 41 ветеран Великої Вітчизняної війни. 

Для відвідування ветеранів війни для обстеження їх матеріально- побутових умов і виявлення потреб у наданні соціальних послуг розроблена і затверджена «Соціальна картка потреб та соціального становища ветерана війни», яка містить інформацію про ветерана війни, його матеріальний, побутовий, сімейний стан, користування пільгами, правами, соціальними послугами, а також висновки про потреби ветерана і виконання заходів, спрямованих на задоволення виявлених потреб. 

Робота з поліпшення соціального забезпечення ветеранів війни продовжується. 

Н.Циганок, 
начальник управління 
соціального захисту населення
Переглядів: 407 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus