Головна » 2013 » Грудень » 28 » У новий рік дивлюся з оптимізмом
13:11
У новий рік дивлюся з оптимізмом
За попередньою рейтинговою оцінкою Вишгородський район – серед кращих у Київській області. 

Це свідчить про реальні кроки в бік поліпшення життя населення і є результатом спільної праці  керівників підприємств, організацій та установ району  і кожного окремо взятого жителя Вишгородщини. Однак, керівництво району розуміє, що є невирішені питання. Вишгородщина активно працює над реалізацією завдань і доручень Президента України, спрямованих на створення належних умов проживання у всіх населених пунктах району та програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Про реалізацію в районі проекту «Київщина без окраїн» та плани подальшого розвитку економіки та соціальної сфери району у новому 2014 році розповів голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр ПРИХОДЬКО.

– На наших зустрічах з головою Київської ОДА Анатолієм Присяжнюком постійно йдеться про збалансований соціально-економічний розвиток усієї області, – розпочав розмову Олександр Приходько. – Перед нами непросте, але надзвичайно важливе завдання – підвищувати добробут кожної людини. На це, власне, і спрямований проект «Київщина без окраїн». Настав час об’єднати зусилля заради національного прогресу та процвітання.

«Київщина без окраїн» спрямована, насамперед, на розбудову інфраструктури та розвиток віддалених населених пунктів, перетворення Київщини на територію економічного зростання та соціального розвитку. І ми зробимо все, від нас залежне, для соціально-економічного розвитку району. Зокрема, віддалених населених пунктів.

– Які кроки вже зроблено на цьому шляху?

– За сприяння керівництва області та народного депутата України Ярослава Москаленка, ми продовжуємо газифікацію населених пунктів району. У жовтні введено в експлуатацію газопровід у Лісовичах, що дало можливість газифікувати майже 100 будинків села. Побудовано понад 6,5 км газопроводу, 8,5 км дворових вводів, більше 12 км інших мереж та газифіковано 491 квартиру.

Цього року вишгородці пересвідчились у дієвості соціальної ініціативи Президента України за програмою «Доступне житло», коли 60 сімей отримали ордери на квартири. Будуть зведені ще два будинки по вулиці Набережній у Вишгороді. У 2013 році введено в експлуатацію понад 40 тис. кв. м житла. За цим показником ми на сьомому місці в області.

– Знаю, що Ви постійно контролюєте стан доріг та ремонтні роботи автошляхів…

– Так. У районі щорічно виконується величезний обсяг дорожніх робіт. І 2013 рік – не виняток. Видатки на капітальний та поточний ремонт доріг по спеціальному фонду бюджету району склали більше 8 млн. грн. Президент України Віктор Янукович наголосив, що у 2014 році у державному бюджеті буде закладена чи не найбільша за всі роки незалежності держави сума коштів на ремонт доріг і левова доля припаде саме на дороги місцевого значення. Тому маю надію, що 2014 рік стане переломним у цьому питанні.

– Без інвестицій дуже важко розвивати економіку. Що робиться в цьому напрямі?

– Вишгородщина тут зарекомендувала себе досить непогано. Обсяг капітальних інвестицій склав майже 2 мільярди грн. Завершено інвестиційний проект з розширення потужності фабрики з виробництва чіпсів ТОВ «Чіпси ЛЮКС». Завдяки цьому інвестиційному проекту на фабриці додатково створено 60 робочих місць. У рамках цього проекту «Чіпси ЛЮКС» профінансували для Вишгородського району будівництво нової 8,5 км гілки газопроводу-перемички від Демидова до Лютіжа. «Перший столичний хлібозавод» пустив нову лінію з виробництва батона «Нива» і хліба «Родинний» потужністю 28 тонн продукції на добу. Завдяки цьому інвестиційному проекту додатково створено 20 робочих місць. Завершується будівництво бройлерних птахоферм «Комплексу «Агромарс» потужністю 2,8 млн. голів на рік у селі Миколаївка, де буде створено 80 нових робочих місць. Усього створено 939 нових робочих місць.

– Та все ж, найбільш відчутним для кожного мешканця показником рівня розвитку був і залишається рівень доходів... 

– Звичайно, тут нам ще дуже далеко до євростандартів, та на фоні області цей показник в районі один із кращих. Середньомісячна зарплата штатного працівника склала 3,5 тис. грн., що перевищує середньообласний показник на 4%. Середній розмір пенсії в районі складає 1,6 тис. грн.
Дякую всім, хто доклав зусиль щодо наповнення районного бюджету. У першу чергу бізнесу – великому і малому, а також податківцям, головам місцевих рад і кожному громадянину, який офіційно працює. Адже заробітна плата «без конвертів» – це не лише місячний дохід, а ще й наповнення бюджету, своєчасна виплата пенсій нинішнім пенсіонерам і справедливо нарахована пенсія майбутнім.

– Наповнення бюджету напряму залежить від зростання реального сектору економіки…

– Наш район має потужний промисловий комплекс і в рейтингу Київської області серед лідерів. Досить непогано спрацювали промислові підприємства району, реалізувавши продукцію на суму майже 1,5 млрд. грн. 

Агропромисловий комплекс також дав позитивні результати, виробивши на 1,2 млрд. грн. валової сільськогосподарської продукції. Збільшення виробництва валової продукції традиційно відбулось за рахунок збільшення виробництва м’яса птиці в ТОВ «Комплекс «Агромарс» на 12,5 тис. тонн. У населених пунктах району вже працює 20 фірмових пересувних магазинів «Першого столичного хлібозаводу». У семи населених пунктах відкриті кіоски з торгівлі продукцією  «Агромарсу».

Поступове зростання доходів, а також збільшення кількості населення, сприяють щорічному зростанню обсягів роздрібного товарообігу, який склав 482 млн. грн.

– Турбота про малозабезпечених громадян є проявом цивілізованого європейського суспільства. Як працюють сьогодні соціальні служби району?

– Здатність держави подбати про тих, хто не може самотужки впоратися із життєвими проблемами, завжди була ознакою розвиненого і самодостатнього суспільства. Саме на це спрямовані соціальні ініціативи Президента України. Звичайно, ми не можемо одночасно вирішити усі проблеми, що накопичувалися багато років, але робимо усе можливе, щоб люди, які потрапили у складні життєві обставини відчували небайдужість та реальну турботу влади.

Зараз у районі працюють 27 фахівців із соціальної роботи. На вирішення соціальних проблем мешканців району направлена і районна комплексна програма «Турбота», актуальною статтею витрат якої є адресна матеріальна допомога. Протягом року одноразову матеріальну допомогу отримали 663 громадянина на загальну суму 350 тис. грн. Ми добре розуміємо, що соціальний розвиток району прямо залежить від розвитку економічного. Від того, як спрацює наш бізнес, залежить бюджет, а від нього – уся соціальна і гуманітарна сфера.

За підтримки міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» продовжувалася реалізація проекту «Впевнений старт» для підтримки випускників інтернатних закладів у період переходу до самостійного життя. Створено соціальний гуртожиток для дітей-сиріт у Жукині, придбані додаткові приміщення у  Нових Петрівцях. У приміщенні гуртожитку в с. Нові Петрівці закінчується облаштування кімнат. Майбутні мешканці обрали собі кімнати та беруть участь у їх облаштуванні. 

– Освічена молодь – це майбутнє держави. Тож як розвиваються навчальні заклади району?

– У рамках проекту «Київщина без окраїн» ми працюємо над формуванням мережі дошкільних навчальних закладів у відповідності до потреб сьогодення. Уже збільшили на дві групи вишгородський «Золотий ключик», добудована та відкрита група на 20 місць у Литвинівському закладі «Малятко», здійснено реконструкцію та відкрито дві групи на 40 місць в Гаврилівській «Веселці», добудовано приміщення двох груп на 40 місць у «Проліску» у Старих Петрівцях, відкриття яких планується з 1 січня 2014 року.

Надалі плануємо будівництво нових дошкільних навчальних закладів у селах Нові Петрівці на 240 місць, Козаровичах на 75 місць, Синяку на 75 місць, Нижчій Дубечні на 75 місць, а потім й інших.

– Без всебічно розвиненої та здорової молоді будь-які матеріальні надбання можуть перетворитися на ніщо…

– Про цю складову ми, звісно, теж не забуваємо. Здійснюються капітальні ремонти бібліотек у Козаровичах та Ровах, клубу у Гуті-Межигірський, робимо заміну вікон у будинках культури в Сувиді та Глібівці, готується проектно-кошторисна документація будинку культури в Гаврилівці, клубу в Кругах, а також будівництво будинку культури в Лютіжі. Уже збудований стадіон у Демидові. На території районної дитячо-юнацької спортшколи створюється багатофункціональний майданчик з синтетичним покриттям, легкоатлетичними доріжками, секторами для метань.

Ґрунтовна робота проведена в галузі охорони здоров’я. На базі фельдшерсько-акушерських пунктів в Лебедівці та Козаровичах створені амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Розпочав роботу комунальний заклад «Вишгородський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Покращено й матеріальне забезпечення медичної галузі. У результаті проведених заходів закінчено ремонт клініко-діагностичної лабораторії Вишгородської центральної районної лікарні, встановлено нове сучасне лабораторне обладнання та меблі. Інтенсивно ведуться роботи по капітальному ремонту хірургічного та терапевтичного відділень, приміщення кабінету нарколога і психіатра.

– Зроблено справді не мало, залишається не збавляти обертів і в наступному році.

– Звичайно. Для досягнення основної мети програми «Київщина без окраїн» у Вишгородському районі зроблено чимало. Тому і надалі зусилля органів влади всіх рівнів мають бути направлені на збереження досягнутого і забезпечення постійного розвитку як соціальної сфери, так і загальних показників життя жителів району.

Ми розуміємо, що тільки соціально-економічний розвиток району, залучення інвестицій, відкриття нових підприємств, створення робочих місць дасть змогу наповнити бюджет та створити сприятливі умови для 
кожного.

А всім жителям району у наступному 2014 році бажаю терпіння, впевненості у своїх силах, життєвої енергії та віри у майбутнє. Ну і, звичайно, міцного здоров’я. Разом нам усе вдасться. З наступаючим Новим Роком!

Розмову вів Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 455 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus