Головна » 2015 » Травень » 16 » «Твої сини, Україно!»
10:42
«Твої сини, Україно!»
У Національному музеї-заповіднику відбулося відкриття  виставки «Твої сини, Україно!», яка є спільним проектом музею всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять» та благодійного фонду «З відкритим серцем у майбутнє». Презентація виставки пройшла 6 травня у день Святого Георгія Побідоносця, захисника перед Богом загиблих на полях боїв. 
 
Відкриваючі виставку, директор Національного музею-заповідника «Битва за Київ у1943 році» Іван Вікован зазначив, що зазнавши в Другій світовій війні величезних людських втрат і руйнувань, Україна зробила гідний внесок у перемогу над нацизмом. Українці билися у лавах Радянської армії, у партизанських загонах і підпіллі, працювали в тилу. Жертвами окупаційного режиму стали близько 4 млн. цивільного населення України.
 
Майже 50% особового складу Червоної армії, що визволяла Україну, були її мешканцями, які боролися за збереження України як своєї Батьківщини. На боці Радянської армії воювало понад 7 млн. українців. Кожен другий з них загинув на фронті. Серед вищих офіцерів, зокрема командуючих, було чимало українців. 2072 українці удостоєні звання Героя Радянського Союзу, 32 українці – двічі. А льотчик-винищувач Іван Кожедуб став тричі Героєм Радянського Союзу. 
 
І сьогодні нащадки славних воїнів захищають незалежність України на Сході в зоні АТО. Саме їх подвигу присвячена нова виставка «Твої сини, Україно!». Експозиція виставки розпочинається із сумної вітрини, де виставлені фотографії мешканців району, які загинули у боях із сепаратистами. 
 
Волонтери місії «Чорний тюльпан» знай­шли особистий медальйон Юрія Ковальчука загиблого в зоні АТО. Представник всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять» Ігор Слюсар передав особистий жетон сестрі загиблого. Багато експонатів надали волонтери цієї громадської організації для створення виставки.
 
Волонтери благодійного фонду «З відкритим серцем у майбутнє» опікуються бійцями, які пішли на фронт з Вишгородщини. Разом із необхідними військовими речами вони передають в зону АТО вітання та подарунки дітей. Деякі з цих сувенірів, зроб­лені дитячими руками, знайшли своє місце в експозиції. Усього на виставці понад 100 експонатів, зібраних у зоні АТО волонтерами цього благодійного фонду. 
 
Зі словами вдячності до ветеранів Другої світової війни  звернувся голова Київської облдержадміністрації Володимир Шандра та вручив їм грамоти. На презентації виставки виступили голова райдержадміністрації Олександр Горган, голова районної ради Ірина Побідаш, голова правління всеукраїнської громадської організації «Союз «Народна пам’ять» Ярослав Жилкін, голова правління благодійного фонду «З відкритим серцем у майбутнє» Ірина Шугайло, учасники АТО та інші.
 
Учасники мітингу поклали квіти до Пам’ятника воїну-визволителю та  пам’ятного знаку «Невідомий солдат».
 
Інф. «Слова»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 466 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus