Головна » 2013 » Січень » 19 » Триває реформа системи охорони здоров’я
12:06
Триває реформа системи охорони здоров’я
Нещодавно Вишгородській громаді представили керівника новоствореного комунального закладу «Вишгородський районний центр первинної медико-санітарної допомоги». Ним став досвідчений сімейний лікар вищої категорії Олександр Под лєсоцький. «Слово» поцікавилося функціональними повноваженнями новоствореної організації та її призначенням. 

– Метою створення центру, безумовно, є покращення медичного обслуговування населення району шляхом оптимізації, тобто поліпшення медичних послуг та наближення медичної допомоги до пересічних громадян, – взяв слово Олександр Миколайович. – Яким чином мені це бачиться? Лікування повинне розпочинатися з правильно встановленого діагнозу. Поставити його можна лише з урахуванням найрізноманітніших факторів, які впливають на людину протягом життя і спричинили хворобу. Гадаю, для читачів це теж аксіома. Як може лікар, навіть найдосвідченіший, точно встановити діагноз, коли він вперше бачить пацієнта? Мабуть, дуже приблизно… 

– Як, на Вашу думку, можна виправити становище, що склалося? 

– Реформуванням медичної галузі, що передбачає впровадження надання медичної допомоги на засадах сімейної медицини саме на первинному рівні звернення громадян. Тобто, до сімейного лікаря, в обов’язки якого входитиме спостереження за пацієнтом протягом життя. Від народження до смерті. Отже, перше, на що спрямована реформа – розмежування видів допомоги. 

Можна виділити чотири рівні надання медичної допомоги. Щоб не плутатися, так їх і назвемо – первинна, вторинна, третинна. І окремо – екстрена. Первинна допомога передбачає амбулаторне обслуговування, де необхідно встановити попередній діагноз, призначити дообстеження та лікування і визначити необхідність вторинної допомоги, тобто госпіталізації. Третинна допомога необхідна у разі так званих важких випадків, коли виникає потреба втручання науковців, теоретиків, словом, «вузьких» фахівців. 

Зараз ми на порозі загального реформування. Роботи дуже багато. Сільські фельдшерсько-акушерські пункти, фельдшерські пункти та лабораторії вже більш як на 80 відсотків укомплектовані фахівцями. Але комплектація – це постійно триваючий процес. Лікарів-універсалів не існує. Треба щоденно управляти системою удосконалення кваліфікації терапевта, хірурга, педіатра чи гінеколога, щоб зробити з нього висококваліфікованого сімейного лікаря. 

Крім того, необхідна щоденна роз’яснювальна робота серед населення задля донесення до розуміння людей, що ефективна медична допомога розпочинається не з «вузького» фахівця, а саме з сімейного лікаря, який добре знає пацієнта і може визначити, з чого почалася проблема: з проживання на екологічно забрудненій території, надмірного вживання алкоголю чи, врешті, з сімейного скандалу… 

Я окреслив лише вершину проблемного айсберга, розуміючи, що більша частина знаходиться під водою. Вистачає і скептиків, мовляв, що і з цього починання нічого путнього не вийде, бо все впирається в належне фінансування. Не маю наміру сперечатися. Бо це теж проблема, яка навряд чи вирішиться лише на місцевому рівні. Але ж, хто нічого не робить, у того нічого й не виходить. Ні гарного, ні поганого. Тобто, шлях пройде той, хто починає йти. І, як зауважила наш міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова, зворотнього руху реформуванню медичної галузі не буде. 

Від редакції. 
Головне, щоб зміни призвели до покращення медичного обслуговування населення. Людина повинна бути впевненою, що «швидка» приїде вчасно, лікар її подивиться, встановить діагноз і направить на потрібне лікування. І якщо здійснення реформи доручено фахівцям (а керівників районної медицини можна сміливо віднести до таких), то можна сподіватися на позитивний результат.
Переглядів: 449 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus