Головна » 2014 » Лютий » 1 » Треба вміти слухати і роз’яснювати свої наміри
11:55
Треба вміти слухати і роз’яснювати свої наміри
Голова райдержадміністрації Олександр Приходько 30 січня зустрівся із громадським активом району для обговорення суспільно-політичної ситуації в країні. На зустрічі були присутні представники громадських рад, громадських організацій,  релігійних громад, керівники силових структур, навчальних закладів району. Оскільки це актуальне питання викликає в суспільстві різне ставлення, присутні на зустрічі висловлювали свої думки доволі емоційно.

Розпочинаючи зустріч, Олександр Приходько наголосив, що ми глибоко сумуємо з приводу трагічної загибелі людей і висловлюємо глибокі співчуття їхнім рідним та близьким. Звертаючись до присутніх, він зазначив: «Щоб не допустити подальшої ескалації конфлікту та людських жертв, ми повинні бути толерантними і зберігати спокій, не йти за тими, хто закликає до провокацій та насильства. До вашої думки прислухаються люди. Доносьте до них правду. Знайте їхню думку. Підказуйте нам, місцевій владі, у чому ми неправі і як зробити краще. Ми з вами зустрічаємося не вперше і вважаємо, що конструктивний діалог у нашій роботі налагоджений і в нашому районі має системний, постійний характер». Звертаючись до засобів масової інформації, глава району висловив прохання висвітлювати інформацію з усіх боків, утримуватися від суб’єктивних думок, не нав’язувати свої особисті міркування. Висвітлювати факти, не перекручуючи їх, давати різні точки зору – а висновки хай роблять люди. Адже скільки людей – стільки й думок. Треба враховувати думки всіх.

Щодо причин суспільної кризи, Олександр Приходько висловловив свою думку: «Протягом року Україна вела переговори як з Європейським Союзом, так і з Росією. Однак діалог з кожним окремо не привів до врегулювання протиріч. На останньому етапі супе­речності набули загрозливого характеру для стабільного розвитку економіки України. Росія твердо заявила, що після підписання негайно закриє кордони для українських товарів. А це означало б, що роботу втратять понад 400 тисяч людей, закриються підприємства, доходи бюджету не забезпечать виконання соціальних зобов’язань держави. У свою чергу Європейський Союз не запропонував нам жодної компенсації цих величезних втрат. Окрім того, Міжнародний валютний фонд висунув неприйнятні умови надання Україні кредиту – вдвічі збільшити оплату за житлово-комунальні послуги і одночасно заморозити зарплати, стипендії, пенсії та всі соціальні допомоги. Довелося б скорочувати видатки бюджету, звільняти лікарів, вчителів, скорочувати бюджетні місця для студентів. Звичайно ж, що ані Президент, ані уряд не могли погодитися на такі умови. У листопаді 2013 року уряд ухвалив рішення про призупинення процесу підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС напередодні Вільнюського саміту. Але це рішення не означало відмову від співпраці з ЄС, а передбачало відтермінування її підписання у часі з поступовим вирішенням всіх спірних питань. Ми повинні увійти в Європу як рівноправні партнери, а не на кабальних умовах. Президент України Віктор Янукович чітко заявив: «Курс на євростандарти для України є незмінним. Європейський вибір і цінності – єдиний шлях для нашої держави. Але відтермінування угоди повинно було супроводжуватись всебічною інформаційною підтримкою та масштабною роз’яснювальною роботою. Останнього, на жаль, зроблено замало. Це призвело до непорозуміння у суспільстві, чим скористалися лідери опозиції. Що було далі – ми всі знаємо».

Голова ради директорів навчальних закладів Інна Шубко подякувала всьому активу району за докладені зусилля у стабільності району під час нестабільності у державі та звернулась до лідерів політичних сил з проханням не підбурювати народ до екстремістських дій, бо це може призвести до людських жертв. Усі питання вирішувати по-європейськи, за столом переговорів.

Голова районної організації Червоного Хреста України Таміла Орел наголосила, що організація Червоного Хреста – це аполітична організація, основне завдання якої – надавати допомогу незахищеним верствам населення; подякувала керівникам району за дієву допомогу організації та зазначила, що всім необхідно спільно працювати, штучно розпалювати ворожнечу не потрібно.

Закликав об’єктивно подивитись на ситуацію в Україні голова Громадської ради Анатолій Гальчук: «Дійсно є проблеми. Нам пощастило, що у Вишгородському районі голова адміністрації – господарник та й інші керівники на своєму місці. Якби так було всюди, сьогоднішнього загострення у суспільстві не сталося б».

Дякуючи за підтримку, голова райдержадміністрації Олександр Приходько висловив думку, що місцеві державні адміністрації не повинні займатися  політикою, їхнє завдання – забезпечення життєдіяльності громад: вчасна виплата зарплат, робота всієї транспортної та інженерної інфраструктури, вивезення сміття, будівництво, ремонт, якісні медичні та освітні послуги, стабільне функціонування всіх закладів, установ, організацій та підприємств тощо. А найкращі умови для реалізації цих завдань – мир і злагода в суспільстві.

– Останніми десятиліттями є великі прогалини у патріотичному вихованні молоді, значні негативні наслідки чого ми зараз відчуваємо, – зазначив голова районної ради ветеранів Петро Головко.

Від імені молоді району виступив голова Молодіжної громадської ради Руслан Духота, який зазначив, що більша частина української молоді — думаючі, свідомі громадяни України, які об’єктивно оцінюють події в Україні.

Не приховуючи емоцій, голова районної організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Ткачук зазначив, що кожне рішення можновладців повинно бути дуже виваженим, треба думати, радитись, а не силою нав’язувати своє. Проте, розумні ініціативи влада завжди підтримувала. Зробивши необхідні висновки, треба докласти всіх зусиль для мирного вирішення проблеми Майдану.

Голова районної спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86» Ігор Магала зауважив, що через затягування часу у вирішенні суспільних проблем, Майдан сьогодні переростає з мирного протесту до екстремістських дій. Падає сила та престиж України на міжнародному рівні і деякі сусідні держави вже роблять натяки на відокремлення наших територій. 

Закликали до миру і порозуміння у суспільстві присутні на зустрічі керівники релігійних громад району – протоієрей храму Святих Бориса і Гліба Дмитро Денисенко та пастор церкви АСД Віталій Жарун: «Необхідно і владі, і людям робити добрі діла, тоді не буде ніяких неузгодженостей. Треба щиро молитись, щоб Бог дав мудрість і владі, і народу».

Начальник Вишгородського РВ ГУ МВС України у Вишгородському районі Леонід Паланичко зазначив, що міліція — це державний озброєний орган виконавчої влади, який  захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. Головний міліціонер району інформував присутніх про обстановку у районі та підкреслив, що особовий склад районного відділу внутрішніх справ здійснює всі необхідні заходи для запобігання правопорушенням та їх припинення, охорони і забезпечення громадського порядку.

Підсумовуючи розмову, голова райдержадміністрації Олександр Приходько наголосив, що головне на сьогодні – захист національних інтересів України, Конституції, підтримання правопорядку, недопущення екстремізму та насилля, утримання від закликів щодо протиправних дій. Свою думку щодо оцінки суспільно-політичної ситуації висловили голова Київської облдержадміністрації Анатолій Присяжнюк, Вишгородська районна і міська ради, сільські ради в районі. Головна думка всіх прийнятих заяв – засудження насилля, розуміння того, що владі та опозиції необхідно зробити кроки назустріч один одному, знайти компроміс і мирно врегулювати конфлікт. Для цього мають бути  узгоджені позиції влади та представників опозиції, а також врахована позиція представників громадських організацій. Влада відкрита до діалогу – і наша сьогоднішня зустріч є свідченням цього.

На питання стосовно звернення нещодавно створеної Народної ради, глава району відповів, що дотримання чинного законодавства, прийняття всіх рішень у правовому полі – це головний принцип діяльності посадових осіб, які вступають на державну службу. Згідно чинного законодавства вони складають присягу, яку голова процитував: «Повністю усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити народові України, суворо дотримувати Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, зміцнювати їх авторитет, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, з гідністю нести високе звання державного службовця, сумлінно виконувати свої обов’язки». Про прийняття присяги робиться запис у трудовій книжці. 

Володимир ПОТАПОВ, «Слово»
Переглядів: 481 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus