Головна » 2015 » Листопад » 26 » Торгівля людьми — виклик сьогодення
18:54
Торгівля людьми — виклик сьогодення

Минулого вівторка у малому залі адмінбудинку відбулось засідання круглого столу на тему: «Морально-етичні принципи у висвітленні проблеми торгівлі людьми в ЗМІ». Участь у засіданні взяли представники громадської організації «Фундація «Гармонізоване суспільство», апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації, служб соціальної сфери району.
Метою та завданням проекту є посилення спроможності органів державної влади та громадських організацій, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми, надавати відповідну допомогу жертвам торгівлі людьми. Торгівля людьми є не лише сучасною формовою рабства, яке порушує права людини, а й тяжкою формою насильства, у результаті якого маємо скалічені душі, тіла і долі. Жодна країна світу не може убезпечити себе від цього страшного явища, проте навчитися ефективно реагувати на нього, допомагати потерпілим  та бути обізнаним у цьому напрямку – важливе завдання сьогодення.
Під час зустрічі обговорено причини сучасної торгівлі людьми, види та форми  експлуатації, найпоширеніші способи заманювання у рабство. Присутні дізналися про особливості та порядок встановлення статусу постраждалого від торгівлі людьми, алгоритми взаємодії суб’єктів з надання допомоги потерпілим та постраждалим від торгівлі людьми, особливості реабілітації особи, яка постраждала від цього явища. Розглянуто стереотипи цієї проблеми та шляхи її подолання, акцентовано увагу на взаємодії державних установ з неурядовими організаціями. 
Якщо ви чи ваші близькі постраждали від торгівлі людьми, зверніться за телефоном:  (04596) 54-640  (Служба у справах дітей та сім’ї Вишгородської РДА).

Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово».

*   *   *

 Як не стати жертвою торгівлі людьми? Рекомендації прості – бути пильним і обережним, радять у Вишгородському райвідділі поліції.
Насамперед, і це основне – попросити у керівництва фірми, яка пропонує працевлаштування, ліцензію. А з роботодавцями укладати договір, а не вірити словам.
Для тих, хто мріє отримати гарну роботу за кордоном, необхідно звернути увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Також вони розміщують оманливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу.
Якщо за час підготовки до виїзду за кордон ви не бачили підписаної трудової угоди чи контракту із закордонним роботодавцем (вона повинна бути ще до моменту оформлення візи в посольстві), дозволу на працевлаштування, який видається країною, де ви будете працювати, чи дозволу на перебування (видається органами внутрішніх справ або посольством), то варто замислитися: чи є легальною запропонована робота?
Категорично не вірте тим, хто обіцяє підписання трудової угоди вже за кордоном. Такі умови – вірна ознака того, що ви будете працювати нелегально чи опинитися у трудовому чи сексуальному рабстві. Як правило, роботодавці спокушають людей високою зарплатнею. Насправді ж уже за кордоном вони відбирають у «шукачів кращого життя» паспорти, мотивуючи це процесом реєстрації, і відвозять людей подалі від транспортних розв’язок. У таке трудове рабство частіш за все потрапляють чоловіки, адже праця нелегалів здебільшого використовується у тих сферах економіки, де вплив держави зведений до мінімуму. Насамперед це – будівництво та сільськогосподарська галузь. До речі, такий вид торгівлі людьми нині активізувався й в Україні.
З модельними агенціями нашої країни також варто бути вкрай обережними, адже дуже часто вони працюють за такою ж схемою, що і в попередньому випадку. Проте дівчатам пропонують, насамперед, розвиток кар’єри та все ті ж спокусливі суми. Але замість обіцяного юні моделі потрапляють у сексуальне рабство, вирватися з якого щастить лише одиницям.
Майте на увазі, що трапляються випадки, коли торгівцями живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі.
Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство. 
Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти.
Будьте пильними і обережними.

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 405 | Додав: slovo
comments powered by Disqus