Головна » 2016 » Серпень » 15 » Сучасна армія – це спокій і захист держави
13:09
Сучасна армія – це спокій і захист держави

Для будь-якої країни світу армія – це гарантія захисту її територіальної цілісності, її незалежності. Так завжди було, є і буде. Хоча заради об’єктивності варто зазначити, що вже декілька десятиліть в світі широко обговорюється теорія про ненасильницьку цивілізацію (тобто, армія з органу насильства повинна трансформуватися в орган відвернення насильства, вирішення надзвичайних проблем суспільства (природні катастрофи, ліквідація їх наслідків та ін.). Прообраз такої армії – миротворчі підрозділи ООН. Та це, на жаль, не впливає на бажання окремих держав нарощувати військовий потенціал. 
Ні для кого не секрет, що майже 25 років своєї незалежності Україна ніколи не мала боєздатної армії. Скоріш навпаки – її розвалювали як тільки можна. І все це робилося під приводом миролюбивості. В результаті зведено нанівець матеріально-технічне оснащення Збройних Сил України, скорочено термін служби, зменшена кількість військкоматів і т.д. Як наслідок, на момент агресії Російської Федерації у країні була майже повна відсутність регулярних, боєздатних військ, що і призвело до тих наслідків, свідками яких ми сьогодні є.
Абсолютно логічно, що наразі одним із пріоритетних завдань, які постали перед нинішньою владою, є реформування Збройних Сил, зокрема залучення громадян саме на контрактну службу.  З цього приводу районний військовий комісаріат постійно проводить активну роботу по підбору кандидатів на військову службу за контрактом. Як показує статистика, більшість громадян нашої країни не цікавить ця пропозиція, оскільки, на їхню думку, існує чітка загроза зразу ж після підписання контракту опинитися у зоні проведення АТО. Насправді мало хто знає, що існують військові частини, які не залучаються до участі в АТО.  
Одну із таких частин минулого тижня відвідав голова районної державної адміністрації Олександр Горган разом із Вишгородським військовим комісаром Миколою Приборою.  Військова частина А 2860 – зенітно-ракетний дивізіон, розташований поблизу Вишгорода. Наразі особовий склад дивізіону налічує близько 100 військовослужбовців, більшість із них перебуває на контрактній службі. Серед них багато саме вишгородчан. З ними у невимушеній обстановці і поспілкувався очільник району. 
Для керівника району головною метою поїздки було з перших вуст почути, що саме сьогоднішніх контрактників спонукало вибрати професію військовослужбовця, дізнатися, які існують у військовослужбовців проблеми при проходженні служби у такий непростий для країни час та посприяти їх вирішенню.
Частина хлопців під час бесіди пояснили, що вони були мобілізовані. Після демобілізації та невеликого відпочинку прийняли рішення і надалі бути військово­службовцями, тим паче вони мають достойну заробітну плату, соціальні пільги і при цьому займаються вже звичною для них справою, яка стала невід’ємною частиною їхнього життя. Звісно, від багатьох лунало також: «Хто, якщо не я». Досить цікавою виявилась розповідь 21-річного військовослужбовця Віктора Підлісного з Катюжанки, який спочатку хотів йти добровольцем, щоб захищати Батьківщину, і тоді мова про заробітну платню навіть не йшла. Віктор розповів, яке він отримує задоволення від служби. За його словами, армія – це певна романтика. Наразі хлопець планує вступити до вузу, аби отримати вищу освіту. Тим паче таку можливість для контрактників за свій рахунок надає Міністерство оборони. Командир військової частини Сергій Коваль особисто йому в цьому допомагає. З лав Збройних Сил навіть по закінченні контракту Віктор йти не збирається. На його думку, професія «захищати Батьківщину» йому ідеально підходить. 
 Також під час бесіди Сергій Іванович, командир частини, спростував міф щодо примусової відправки в АТО. Він пояснив, що ніхто нікого примусово не відправляє, хіба що з власної волі, після написання відповідного рапорту. Свою частину Сергій Іванович назвав великою родиною. Детально розповів гостям, в чому таки на сьогоднішній день перевага професії військового. Зокрема зауважив, що набір громадян України проводиться віком від 18 до 60 років на військову службу за контрактом і резерву Збройних Сил України до навчальних військових частин сухопутних військ, високомобільних десантних військ, повітряних сил та інших військових частин на посади рядового, сержантського та старшинського складу, а також офіцерів запасу. Тож кожний охочий вправі сам вибрати собі ту чи іншу професію. Наразі у військовій частині бракує водіїв. Для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, встановлюються терміни військової служби в календарному обчисленні, зокрема: для осіб рядового складу – 3 роки; для осіб сержантського та старшинського складу – від 3 до 5 років. Командир частини наголосив, що військова служба за контрактом – це працевлаштування без спеціальної освіти. Під час відбуття у відпустку – отримання коштів на оздоровлення. Можливість отримання матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових проблем у розмірі місячного грошового забезпечення. Соціальний пакет. Безкоштовне медичне обслуговування. Безкоштовне отримання форменого одягу. Чергова відпустка від 30 до 45 діб з урахуванням календарної вислуги (років). Безкоштовне отримання вищої освіти за рахунок МО України. Безкоштовні обіди або отримання грошової компенсації. Пільгове санаторно-курортне лікування. 
Після такої цікавої та насиченої бесіди голова райдержадміністрації Олександр Горган оглянув казарму, матеріально-технічну базу та військову техніку. На завершення він подякував військово­службовцям за їхній патріотичний вибір та наголосив, що зі свого боку він зробить усе можливе,  аби їхнє перебування на службі було комфортнішим.

Ірина ЛИТОВЧЕНКО, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 353 | Додав: slovo
comments powered by Disqus