Головна » 2017 » Грудень » 14 » Степанида і блудливий Степан
18:01
Степанида і блудливий Степан

У колишній резиденції «Межигір’я» колишнього пріснопам’ятного президента В. Януковича вже другий рік працює притулок для травмованих білих лебедів-шипунів, які не вижили б у дикій природі. Сьогодні білі красені живуть на місцевому ставку. Незважаючи на те, що вони ніколи не зможуть відлетіти у теплі краї, на життя птиці не ремствують – їх тут добре годують, турбуються.
У притулок пернаті потрапляють з усієї України. «Ми їх беремо під опіку, водойм вистачає. Лебедям не потрібні  риба або м’ясо, вони харчуються зерном, зеленню та овочами», – розповідає біолог-консультант зоопарку «Межигір’я» Сергій Григор’єв. 
Тут уже зібралося 16 птахів, це вже справжня лебедина зграя. У кожного лебедя – непроста життєва історія. Наприклад, Шипа із Запоріжжя, у неї немає ноги. Вона потрапила в рибальську сітку, після перелому їй ампутували ногу. Є у зграї і дві юні птиці. Говорун – товстенький. Люди підгодовували його батонами (не золотими!), виріс він добряче вгодованим. Поки вчився літати – зламав кістку, напевне, із-за надмірної ваги. Із-за травми крило видалили. А Гак, що приїхав із Львівщини, проковтнув риболовецький гачок. У Києві ветеринари прооперували бідолаху і відправили в «Межигір’я».
Ще одного лебедя знайшли біля Московського мосту, у нього проблеми з правим крилом. 
Минулого року в «Межигір’я» переїхала лебедина пара – Степан і Степанида. Вони близько 10 років жили під Києвом, у дачному селищі. За цей час виросло близько 50 малюків, поки не трапилась біда. Коли Степанида сиділа на гнізді, хтось пустив собаку, яка порвала їй крило, постраждала нога. Довелося повністю ампутувати крило – почалася гангрена.  «Чоловік» Степан від нападу не постраждав, і йому вирішили трохи підрізати крила – щоб не кинув свою дружину на новому місці. Проте одного разу, користуючись великою підйомною силою у вітряну погоду, Степан таки полетів. У Фейсбуці відразу ж з’явилася інформація, що біля Хотянівки приземлився лебідь. У зоопарку зрозуміли, що це Степан, та в селі не хотіли віддавати білого красеня. Але за декілька місяців лебідь таки повернувся до «жінки». Степанида пробачила блудного мужа. Зараз вони знову плавають разом, помирилися.
У зграї також живе  гуска Женев’єва. У пернатої «няні» незвичайна «робота»: вона допомагає вигодовувати лебедів, котрі, потрапляючи в неволю, часто відмовляються від їжі і гинуть. А в компанії гуски лебідь приходить до тями.
Зимувати зграя буде на ставку. Вважається, що при хорошому годуванні краще, щоб лебеді були не у вольєрах, а на відкритій воді – у закритих приміщеннях птахи можуть захворіти. У природі на зиму ці птахи відлітають до Чорного моря і зимують на досить холодній морській воді, яка не замерзає через солоність. У ставках «Межигір’я» вода замерзає не скрізь через штучну підводну течію за допомогою насосів для фонтанів. Взимку вони опускаються під воду і створюють течію, щоб риба не задихнулася через кисневе голодування, так що на водоймах  є ополонки. Єдине, що треба організувати птахам – світло, бо по замерзлому морю до зоопарку забігають лисиці. Взимку лебеді будуть харчуватися зерном, його вже закупили. Також нам допомагають кияни – нещодавно лебедям подарували десять мішків буряка, його додаватимуть до зерна, щоб урізноманітнити раціон пернатих.
Так що жити можна!

Олексій СЛОБІДСЬКИЙ. «Слово»

Переглядів: 541 | Додав: slovo
comments powered by Disqus