Головна » 2013 » Жовтень » 19 » Соціальна допомога як державна відповідальність
10:41
Соціальна допомога як державна відповідальність
Реалізація соціальної ініціативи Президента України Віктора Януковича щодо вдосконалення роботи соціальних служб шляхом повного охоплення соціальними послугами найуразливіших категорій населення, раннього виявлення проблемних сімей та вчасного надання їм підтримки складає основу для роботи соціальних служб Вишгородського районну. Особливо уразливими верствами населення, кому у першу чергу потрібні соціальні послуги є діти та сім’ї з дітьми, що опинилися у складних життєвих обставинах. 

Для раннього виявлення сімей з такими дітьми, надання їм необхідної допомоги у районі працює 27 фахівців із соціальної роботи. Основне завдання фахівця із соціальної роботи – допомогти сім’ї подолати певні проблеми, об’єднавши зусилля інших суб’єктів соціальної роботи. Найчастіше батьки потребують сторонньої допомоги у вирішенні питань освіти, охорони здоров’я, захисту житлових та майнових прав дітей. Є випадки наявності у сім’ях складних взаємостосунків між дітьми та батьками, нехтування батьками своїх батьківських обов’язків, виникнення спорів між батьками щодо участі у вихованні дітей чи визначення  їх місця проживання, якщо один із батьків проживає окремо від дитини.

Вчасне виявлення сім’ї, яка самостійно не може подолати складні сімейні обставини, надання повного спектру соціальних послуг позитивно впливає на відновлення психоемоційного мікроклімату у сім’ї, захищає права дітей у родині, дає можливість зберегти біологічну сім’ю, позбавляє можливості дитини опинитися поза сім’єю і стати соціальною сиротою.

Протягом 2013 року кропітка повсякденна системна робота фахівців із соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, працівників служби у справах дітей та сім’ї райдержадміністрації, відділу освіти, управління соціального захисту, медиків, працівників правоохоронних органів, місцевих виконавчих комітетів як органів опіки та піклування на місцях дали можливість допомогти подолати складні життєві обставини у 12 сім’ях,  в яких виховується 24 дитини.

При районній державній адміністрації створена та успішно працює комісія з питань захисту прав дитини, яку очолює голова адміністрації Олександр Приходько.  Комісія є дорадчим органом Вишгородської районної державної адміністрації  як органу опіки та піклування та  розглядає питання що стосуються захисту прав та інтересів дітей. 

15.10.2013 року відбулося чергове засідання комісії, на якому розглянуто 7 питань. Під час розгляду питання щодо надання висновку органу опіки та піклування про доцільність усиновлення дітей, вихованців районного дитячого будинку, враховані інтереси, потреби дітей та їх право проживати у сім’ї. Саме сім’я є тим природним середовищем, де дитина найкраще пізнає сімейні взаємостосунки, здобуває ті навички і вміння, які їй будуть потрібні  при створенні своєї сім’ї. Усиновлення – це найкраща форма влаштування посиротілих дітей, тому члени комісії привітали майбутніх батьків та побажали їм благополуччя, добробуту у родині, поваги від дітей.

Болючими для окремих родин виявилися питання щодо реалізації виконавчою службою  будинків або їх частки, в яких зареєстровані та проживають діти, у зв’язку із заборгованістю їх батьків по сплаті аліментів, комунальних послуг, тощо. Члени комісії детально проаналізували становище, в якому опинилася кожна сім’я, запропонували конкретні шляхи виходу із ситуації, свою допомогу.

На засіданні комісії детально проаналізовано хід апробації у районі Державного стандарту послуги соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів. Розвиток соціальних послуг для вихованців та випускників інтернатних закладів сьогодні є актуальним. Більшість випускників мають труднощі у плануванні свого майбутнього, виборі професії, яка б відповідала їх потребам та інтересам. Для ряду молодих людей характерними є споживацькі настрої, невміння планувати та розпоряджатися ресурсами, встановлювати позитивні соціальні та родинні зв’язки, адаптуватися до нових умов проживання тощо. Наш район бере участь у апробації Державного стандарту послуги соціальної інтеграції випускників інтернатних закладів,  документу який визначає мінімальні вимоги до якості, змісту й обсягу послуги. Державний стандарт розроблено Міжнародною благодійною організацією «Партнерство «Кожній дитині» на замовлення Міністерства соціальної політики за участю фахівців державних та недержавних організацій, які опікуються підтримкою осіб цільової групи. У районі робота по апробації Стандарту розпочалася ще у травні цього року. Виз­начено особи, яким необхідна послуга, за кожною з них закріплений фахівець із соціальної роботи центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, проведено початкову оцінку потреб особи, а в даний час проводиться комплексна оцінка потреб, що визначить об’єм та зміст послуги соціальної інтеграції. У апробації документу беруть участь 38 осіб  із 11 населених пунктів району та 14 фахівців із соціальної роботи. Учасники засідання висловили свої побажання щодо успішної роботи в апробації документу та отримання позитивних результатів. 

На засіданні комісії обговорено та затверджено 46 індивідуальних планів соціального захисту дитини. 

Підсумовуючи роботу заступник голови райдержадміністрації Валентина Духота наголосила, що небайдужість кожного члена комісії у вирішенні тих чи інших проблем є першим кроком до подолання кризи у сім’ї, надання якісних соціальних послуг родині. Приємно, що батьки, присутні на засіданні, відчули готовність членів комісії надавати їм допомогу та сприяти у вирішенні болючих питань.

Валентина Тимошенко,
начальник служби у справах дітей та сім’ї
Переглядів: 460 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus