Головна » 2013 » Березень » 30 » Сніговій навалі дали відсіч
13:42
Сніговій навалі дали відсіч
22-24 березня Україна пережила справжнє стихійне лихо. Якщо у західних областях раніше випало до 40 сантиметрів снігу, то за лічені години у північних – до 50 сантиметрів, а в місті Києві – понад 60 сантиметрів, у Сумах – до 80 сантиметрів. Потужні снігопади накрили також Черкаську, Полтавську, Житомирську та Чернігівську області. 

Такого практично тридобового майже безперервного снігопаду і на такій величезній території не бувало за всю історію метеорологічних спостережень. 

Березень приготував справжнє випробування для дорожньо-експлуатаційних служб, комунальників та підрозділів Держ автоінспекції. Повідомлення про події під час «снігової навали» нагадували хроніку бойових дій. Багатокілометрові затори, заметені снігом автомобілі, перерізані автошляхи, водії та пасажири, які потребують порятунку зі снігового полону, нестача продуктів харчування в магазинах через неможливість їхнього вчасного підвозу… Здавалося, ще трохи – й усе, країна застигне, як криголам в Антарктиді. 

У такі важкі моменти держава згадує, що в неї ще залишилися збройні сили. А в них є важка інженерна техніка, гусеничні тягачі, бронетранспортери та люди в погонах, які здатні подолати цю ситуацію. 

Довелося запровадити заходи надзвичайного стану в Києві та області. Цілодобово працювали державний і регіональні штаби з ліквідації надзвичайної ситуації. Щоб забезпечити життєдіяльність населення, функціонування енергетики, соціально-побутової сфери та транспортного сполучення, щодоби в екстремальних умовах працювали понад 45 тисяч осіб та 6 тисяч одиниць техніки. І цих сил далеко не завжди вистачало. 

Не став винятком і Вишгородський район. Штаб з ліквідації надзвичайної ситуації, який очолив голова Вишгородської РДА Олександр Приходько, почав працювати з вечора 19 березня. До штабу ввійшли голова районної ради Олександр Носаль, заступники голови райдержадміністрації Вячеслав Савенок та Олег Міщенко, Вишгородський міський голова Віктор Решетняк та його заступник Олександр Ростовцев, начальник служби цивільного захисту у Вишгородському районі Геннадій Бондаренко, прокурор району Павло Чуніхін, начальник РВ ГУ МВС Леонід Паланичко, військовий комісар Микола Прибора, керівники дорожніх управлінь Сергій Дрозд та Віктор Гончаров та інші керівники установ та служб. Район було розділено на сектори відповідальності й закипіла організаційна робота. 

Перепону дорожньому руху створювали, здебільшого, вантажні «фури». Не в змозі рухатися, вони перегородили підйоми від Вишгорода в бік Водогону та заводу «Карат», в сторону виїзду на окружну дорогу та в інших місцях. Легкові автомобілі, водії яких намагалися швидше дістатися додому, вгрузали в сніг, також створюючи затори. 


З повною віддачею працювали служби районного дорожнього управління та ДЕУ, намагаючись прибрати сніг з дороги. Але у суботу стало зрозуміло, що без важкої військової техніки не обійтися. Олександр Приходько звернувся по допомогу до начальника Генерального штабу ЗС України генерал-полковника Володимира Замани, який дав згоду на використання особового складу та інженерної техніки в/ч А1317, що базується в смт Десна. 

Особливо важка ситуація склалася в напрямі Вишгород-Лебедівка-Ровжі, де військовий шляхопрокладальник БАТ працював у парі з БТРом (якщо один грузне – інший витягує). Там снігові замети були інколи вищі за два метри. 

Величезне навантаження лягло на плечі співробітників МНС та МВС. Рятувальники, ДПС, ДАІ, патрульна служба, внутрішні війська робили все можливе задля забезпечення дорожнього руху, громадського порядку, надання необхідної допомоги застряглим у снігових заметах. 

Не стояли осторонь й місцеві громади. Швидко зреагували комунальники Хотянівки, Нових Петрівців, Старих Петрівців, Димера. 

В Катюжанці за допомогою техніки місцевого вищого професійного училища також дали собі раду, за що велика подяка працівникам училища Сергію Менделюку, Юрію Русилу, Івану Бащуку. 

Складніше було з організацією робіт з очистки доріг у більш віддалених селах – Абрамівка, Дудки, Вахівка, Любидва та інші. Але з часом техніка дійшла і туди. 


В результаті добре організованої роботи до вечора понеділка всі основні транспортні сполучення та переважна більшість населених пунктів були звільнені зі снігового полону. 

Щира вдячність рятувальникам і шляховикам, комунальникам і військовим, працівникам органів внутрішніх справ і залізничникам, енергетикам, медикам і добровольцям – всім, хто цілодобово, в екстремальних умовах, за обов’язком або власним сумлінням організовано і мужньо протистояли стихії. І зараз продовжують ліквідовувати її наслідки. 

Серед них – військовослужбовці в/ч А1317 Валентин Савенок, Сергій Ільєнко, Іван Шевців, Олександр Василець. 

Самовіддано працювали співробітники районного управління МНС Сергій Шкаврон, Віталій Грабовюк, Василь Кащук, Роман Бендик, Ельхан Агаєв, Олександр Гвоздик, Володимир Радченко, Олег Семеняка, Анатолій Волошин, Петро Буберов, Олександр Попович, Борис Ничипоренко, Олег Коробенко; працівники Вишгородського ДЕУ Володимир Биховченко, Михайло Житник, Микола Онопрієнко, Віктор Мартишкін, Анатолій Перестюк, Сергій Кушніренко. 

З високою відповідальністю до виконання службових обов’язків у ці нелегкі дні поставилися співробітники районного управління МВС Віктор Міліціян, Вячеслав Косун, Андрій Прокопенко, Олександр Костюченко, Михайло Коваленко, Володимир Богдан, Віталій Омельчук, Олексій Росинець, Олександр Лушпей, Ігор Лісовий, Вадим Панченко. 

Велика подяка за допомогу в організації робіт керівнику ВРКП «Вишгородтепломережа» Юрію Колупайлу, РЕГГ ВАТ «Київоблгаз» Миколі Нінуліну, ЦТП №8 Київської обласної філії ВАТ «Укртелеком» Володимиру Слюсарю. Не залишилися осторонь й вишгородські підприємці. Серед них Микола Коваль, депутат міськради від Партії Регіонів, який надав житло та харчування військовим з смт Десна, виділив особисту прибиральну техніку. Вагомий внесок у розчисні роботи зробив підприємець Володимир Бондарук та керівники підприємства «Баяр». А також треба подякувати мешканцям Вишгородщини, які розуміючи складну ситуацію, самі взялися за лопати. 

Всім відома притча про старого мудрого батька, який вчив своїх вже дорослих синів жити дружно. Для наочності уроку він дав віник і наказав переламати. Сини довго намагалися зламати віника, але не змогли. Тоді батько розв’язав його і роздав синам по одному прутику. Вони легко переламали окремі прути. – Ви – як ці прути, – сказав батько. – Поки будете жити в єдності між собою, вас ніхто не подужає, а якщо будете по одному, то загинете. Тож останні події показали, що коли всі служби району зібрані в кулак і цілеспрямовано працюють, то стихійне лихо можна здолати. Навіть таке, що ми пережили. 

Володимир ПОТАПОВ, «Слово» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 761 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus