Головна » 2014 » Липень » 26 » Славна перемога Святослава
11:12
Славна перемога Святослава
3 липня 964 року дружина князя русів – нашого земляка Святослава Ігоревича – здобула гучну перемогу над військом Хозарського каганату. 
 
Столицю каганату Ітиль зруйнували як і ключові фортеці Хозарії, що складали основу її влади.
 
Зміцнюючись на слов’янських землях, хозари здійснювали набіги, обкладаючи слов’ян даниною, беручи рабів. У результаті перемоги Святослава шляхи на Схід були розчищені, Крим став руським, цілий ряд сателітів Хозарії перестав бути для Русі ворожим заслоном. Звільнився від ­іу­дей­ського гніту і ряд європейських держав.
 
Лев Діакон, візантійський письменник та історик, залишив колоритний опис зовнішності Святослава при його зустрічі з імператором Цимісхієм після укладання миру: «Показався і Святослав, що приплив по річці на скіфській лодії. Він сидів на веслах і веслував разом з іншими воїнами, нічим не відрізняючись від них. Ось яка була його зовнішність: помірного зросту, не надто високого і не дуже низького, з густими бровами і ясно-синіми очима. Кирпатий, безбородий, з густим, надмірно довгим волоссям над верхньою губою. Голова в нього була зовсім гола, але з одного боку звисало пасмо волосся – ознака знат­ності роду, міцна потилиця, широкі груди і всі інші частини тіла цілком співмірні, але виглядав він похмурим і суворим. В одне вухо була просунута золота сережка, прикрашена карбункулом, обрамленим двома перлинами. Вбрання його було білим і відрізнялося від одягу його наближених тільки помітною чистотою».
Переглядів: 474 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus