Головна » 2013 » Листопад » 16 » Систему потрібно змінювати
12:33
Систему потрібно змінювати
«Функціонування місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримки сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання мешканцям... якісних та доступних публічних послуг на основі сталого розвитку дієздатної громади», – таку тезу подає офіційний сайт Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президенті України. 

Читаючи проект концепції реформи місцевого самоврядування, доходиш, з рештою, висновку – «щось не так у нашому королівстві». Здається реформам, на яких наголошує Президент України, щось перешкоджає... Що ж саме? Пропоную розібратися. Без зайвих емоцій, як кажуть, конструктивно і послідовно. 

Почну з конкретного прикладу, реальної ситуації. 

 Я вирішив розпаювати своє фермерське господарство, – розповідає Василь Моренко з Лютіжа, голова асоціації фермерських господарств Вишгородського району. – Розроблену схему подав на затвердження голові райдержадміністрації, отримав необхідні поради та поправки. Оскільки питання, на той час повністю вирішувалось в районі, не поспішав. Працював над ними аж до січня 2013 року. І вже фактично дістався фінішної прямої, але районні повноваження стосовно землеустрою та користування земельними ділянками районну перейшли до області. Розпочався біг по новому колу. Справа в тому, що на дооформлення документів потрібні додаткові кошти, нові довідки та дозволи. З’явилася, наприклад, необхідність отримання «паперу» від Міністерства культури про те, що на фермерських угіддях немає архітектурних пам’яток та древніх споруд (!?), затверджені підписи вже неіснуючих пайовиків тощо. Добре, що питання розпаювання вже вдалося вирішити. 

Подібна історія трапилася і з Ігорем Помазом з Вищої Дубечні. Він теж зіткнувся з подібними незручностями. Каже, що лише завдяки власній юридичній освіті позбувся додаткових сплат за довідку з державної служби статистичної звітності про наявність земель і розподіл їх за землекористувачами та висновок по проекту землеустрою щодо відведення ділянки користувачеві. За оформлення цих паперів необхідні додаткові кошти. 

Питання Василя Степановича та Ігоря Помаза вирішуються, але незручності є і над ними треба працювати. Подібні моменти мають вирішуватися в районі, адже місцеві фахівці цілком здатні їх розв’язувати. 

Зі мною згоджується і голова районного державно-комунального фонду підтримки підприємництва Юрій Боярин: «Земельні питання не єдиний проблемний блок, де тепер відсутній вплив місцевих адміністрацій. Поряд існують і інші питання, позбавлені впливу з боку районної влади. Це проблеми архітектурно-будівельного контролю, захисту прав споживачів, екологічні питання тощо...». 

Через певну розмитість обов’язків і повноважень районних структурних підрозділів, пов’язаних із системою існуючої територіальної влади, виникають питання, що стосуються повноважень районних депутатів та їх впливу на будь-яку ситуацію, що є на даний момент. Наприклад, спорудження на території району нових промислових об’єктів, як то «Агромарс» або «Крафт фуд» – справа потрібна і вигідна, адже і районний бюджет наповнюється, і нові робочі місця створюються, і ряд соціальних проблем успішно вирішується. Однак, знову ж таки, поза процесом залишається думка громади, її вплив на процеси спорудження і експлуатації, бо функції екологічного нагляду перейшли в область, архітектурно-будівельної інспекції, що опікується наданням дозволів на будівництво, прийомкою об’єктів в експлуатацію, також нині – в області. Захистом споживачів також переймається обласна структура. Поскаржитися на неякісні товари та послуги в районі нікуди, тому й часто-густо зустрічаються неякісні продукти харчування на прилавках магазинів, особливо сільських. 

Звісно, пересічній людині досить важко розтлумачити причини вказаних незручностей та пов’язаних з ними негараздів. Зрозуміло одне – система розподілу владних повноважень на рівні району і області, тобто, система місцевого самоврядування на сьогоднішньому етапі, потребує реформ та вдосконалення. Проект реформи передбачає, що будуть створені умови для вирішення 90-95% всіх проблем громадян на рівні територіальної одиниці. Вселяє надію факт уваги до цих питань з боку Президента України Віктора Януковича, адже саме на викорінення недоліків спрямоване його завдання щодо розвитку громадянського суспільства та залучення громадськості до формування та реалізації державної і регіональної політики. Тож будемо сподіватись, що наведені вище незручності будуть подолані та не стануть перепоною у реалізації реформ на шляху до Європи і гідного життя? 

Юрій ГОРОВИЙ, «Слово»
Переглядів: 481 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus