Головна » 2013 » Листопад » 29 » Шлях України - ЄС
18:52
Шлях України - ЄС

За результатами Вільнюського саміту можна зробити досить позитивні висновки для України. 

 
На сьогодні для України двері у ЄС залишаються відкритими – це підтвердили глави держав та урядів країн Євросоюзу, а саме Президент Європейської ради Герман Ван Ромпей, Прем'єр-міністр Італії Енріко Летта, а також Президент Франції Франсуа Олланд. Найголовнішим є те, що Президент України Віктор Янукович на засіданні Саміту Ініціативи «Східне партнерство» у Вільнюсі підтвердив європейський вибір України та назвав це стратегічним напрямом подальшого цивілізаційного розвитку, зміцнення місця і ролі країни в сучасному конкурентному світі. Тому не підписання Угоди про асоціацію 29 листопада не є кінцем на шляху до Європи, а лише паузою до наступного Саміту Україна-ЄС, який заплановано на березень 2014 року. 
 
У нас є час для того, щоб побудувати нормальні конструктивні відносини у форматі ЄС-Україна-Росія, адже Росія залишається для нас стратегічним партнером і ми мали змогу переконатися в тому, яких збитків може зазнати українська економіки в разі закриття кордону з Росією. 
 
Одне з головних питань залишається відкритим – фінансова допомога для України з боку ЄС. Тому що ми розумію підписання Угоди про асоціацію, - це ще не перемога і покращення для України, а це перші кроки до європейських стандартів. А для приведення адаптації промислових підприємств, соціальної та інших сфер – потрібен час. Потенційна допомога Україні від Євросоюзу, може бути надана у розмірі 600 млн. евро. Це в десятки разів менше, ніж втратила Україна за 9 місяців 2013 року, коли Росія запровадила обмеження для нашого экспорту. Крім того, на модернізацію українських підприємств до євростандартів, на думку експертів нашій країні потрібно не менше 160 млрд. евро. Для нас дуже важливо, що зараз цей «тайм-аут» відкривають для України нові можливості у переговорах із країнами ЄС. 
 
Микола Лівинський
Категорія: Україна | Переглядів: 463 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus