Головна » 2014 » Квітень » 19 » Щоб нерест пройшов вдало
10:26
Щоб нерест пройшов вдало
З метою охорони і природного відтворення водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об’єктах України і, Київської області зокрема, з 1 квітня цього року діє заборона на вилов риби у зв’язку з нерестовим періодом. 
 
Господарникам варто взяти до уваги, що упродовж нерестового періоду заборонено проводити у рибогосподарських водних об’єктах та у прибережних захисних смугах будь-яку діяльність – днопоглиблювальні, вибухові, бурові роботи, видобуток гравію та піщано-гравійної суміші, трелювання лісу. Також заборонено пересування будь-яких плавзасобів, окрім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів та у випадку надзвичайної потреби.
 
З метою попередження незаконного вилову риби на Київському водосховищі, за погодженням з Київським міжрайонним екологічним прокурором Єгором Чікшеєвим, начальником «Київрибоохорони» Віктором Лебедем були проведені певні запобіжні заходи. Група у складі  прокурора Київської міжрайонної екологічної прокуратури Світлани Неворотіної, заступника начальника «Київрибоохорони» Олександра Сахна, голови асоціації рибалок-промисловиків Київського водосховища Миколи Шинкаренка та користувачів Київського водосховища, інспекторів «Київрибоохорони» проінспектували значну ділянку Київського водосховища. Асоціація промисловиків надала два катери для патрулювання та тралення водойми (тралення – це процес буксирування моторними човнами спеціального якоря для виловлювання браконьєрських сіток). Без «улову» не обійшлося – таки вдалося виявити декілька сітей.  
 
Зайвий раз декому потрібно нагадати, що не можна ловити рибу із застосуванням вибухових і отруйних речовин, електроструму, колючих знарядь лову, вогнепальної та пневматичної зброї (за винятком гарпунних рушниць для підводного полювання), промислових та інших знарядь лову, виготовлених із сіткоснастевих чи інших матеріалів усіх видів і найменувань, а також способом багріння, спорудження гаток та спускання води з рибогосподарських водойм.
 
Забороняється лов риби, добування водних тварин у Київському водосховищі з затоками, включаючи зону підтоплення з притоками  –  з  1 квітня до 10 червня, а на ділянках від греблі насосної станції на р. Ірпінь на відстані три  кілометри  в  обидва боки і вглиб водосховища – до 30 червня. А вже після цих днів – будь ласка, вудку в руки, рюкзак за спину і вперед, за рибкою!
 
Крім того, рибалки планують постановку штучних нерестилищ у місцях, позбавлених водної рослинності. Це спеціальні круги з дроту діаметром 50-80 см і сіткою, до яких прив’язуються соснові гілки, імітуючи таким чином водорості – для того, щоб риба проводила ікрометання. Роботи проводяться згідно з науково-біологічним обґрунтуванням.
 
Доречно сказати, що 10 квітня на  базі Лебедівської загальноосвітньої школи проходили змагання з бігу з перешкодами серед команд шкіл Вишгородщини. Спонсорами виступила Асоціація рибалок-промисловиків (Тетяна Потоцька, сім’я Дятченків – Григорій та Світлана, Сергій Буяло, Євген Курочка, Анатолій Михальцов, Наталя Лавренок, Олександр Марушенко, Владислав Кисіль, Сергій Вакульчик, Сергій Прокопенко), яка придбала 57 грамот, 9 кубків, допомогла коштами. Такі заходи Асоціація підтримує вже четвертий рік. Виїзну торгівлю організувала Людмила Буяло, продавчиня Ольга Лігава частувала дітей солодощами, чаєм та іншою смакотою. Забезпечував виїзну торгівлю водій Генадій Ходор. А депутати Віталій Аверкін та Геннадій Кушніров підтримали турнір фінансово, допомогли транспортом. Тож за такої підтримки спортивне свято вдалося на славу.
 
Олексій СЛОБІДСЬКИЙ, «Слово»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Київщина | Переглядів: 498 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus