Головна » 2013 » Жовтень » 26 » Що залишимо дітям?
10:29
Що залишимо дітям?
У наслідок значної ерозії, берегова лінія Київського водосховища зазнавала серйозних руйнувань  та щороку втрачала по декілька метрів, що змивались хвилями у водосховище. Це завдає значних збитків природо­охоронній зоні, сільськогосподарським угіддям та, у випадку з с. Ясногородка, загрозу руйнування місцевого кладовища. Для ліквідації наслідків руйнування берегової лінії та запобігання цьому процесу в майбутньому, виконуються роботи з відновлення берегової лінії й укріплення її відкосу шляхом бутового мощення. Усе це робиться з метою збереження берегової лінії протягом майбутніх десятиліть. 
 
Як повідомив нашому кореспонденту голова Державного агентства водних ресурсів України Василь Сташук під час робочої поїздки до Ясногородки, виконавцем робіт з укріплення берегів Київського водосховища є ТОВ «ЄВРОТЕХНОЛОГІЇ ГРУП», що спеціалізується на реалізації проектів, пов’язаних з будівництвом гідротехнічних споруд та комплексів, виконанні гідромеліоративних та земляних робіт із застосуванням спеціалізованих механізмів. 
 
Начальник Управління водних ресурсів у м. Києві та Київській області Микола Урупа, коментуючи хід виконання робот, зазначив, що укріплення берега Київського водосховища для захисту від підтоплення сіл Глібовка і Ясногородка здійснюється згідно «Плану виконання природоохоронних заходів по напрямках та об’єктах, що фінансуються з Державного бюджету» та акту обстеження ділянки будівництва. Запроектовані заходи спрямовані на реалізацію в Київській області державної політики у сфері захисту сільськогосподарських угідь та територій населених пунктів області від підтоплення, створення сприятливих умов життя населення та запобіганню, ліквідації і мінімізації збитків від підтоплення. 
 
 
– Природоохоронна та протипаводкова діяльність, - зауважив голова райдержадміністрації Олександр Приходько, - яку проводять органи Держводгоспу запобігає розмиву берегів Київського водосховища, поліпшує екологічний стан територій. За складністю будівництва об’єкт належить до І категорії.  
 
Від редактора. 
 
Побачивши на власні очі стан берегової лінії та перепони будівельним роботам у вигляді незаконної забудови на березі водосховища, мимоволі замислюєшся - як сталося, що в населеному пункті де є законно обрані голова та сільрада, ганебно порушується Водний кодекс України. Наприклад, у 88 статті «Прибережні захисні смуги» йдеться: «З метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги. Прибережні захисні смуги встановлюються по обидва береги річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною …для великих річок, водосховищ на них та озер - 100 метрів. Якщо крутизна схилів перевищує три градуси, мінімальна ширина прибережної захисної смуги подвоюється…» Коротко і ясно. 
 
У 89 статті цього ж документу зазначається, що «прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах… забороняється: будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів; влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.
 
…Не придатні для експлуатації споруди, а також ті, що не відповідають встановленим режимам господарювання, підлягають винесенню з прибережних захисних смуг.» 
 
Куди дивилася сільська влада, коли берегова лінія потроху наближалася до місцевого кладовища? Яким чином на прибережній захисній смузі зводилися будівлі і чому всім у Ясногородці до цього було байдуже? Бездіяльність сільської влади і, як наслідок, намагання виправити ситуацію районною, обласною та державною владою. Знову живемо за принципом «Моя хата з краю». Але у тих, хто збудувався на краю водосховища, сподіваюсь хату винесуть. Відповідно до Водного кодексу України. 
 
Своїми «заплющеними очима» та нехтуванням закону ми знищуємо те, що предки залишили нам. А що ми залишимо нащадкам? Кладовища, що зійшли разом із берегом до Дніпра чи засмічені та забудовані й у результаті – зруйновані береги? Кодекс писали далеко не дурні на підставі власного та світового досвіду. Читай та виконуй. Порушив – відповідай! Чи ні?
 
Інф. «Слово»
Категорія: Ясногородська громада | Переглядів: 1218 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus