Головна » 2013 » Листопад » 16 » Щастя бачити
12:48
Щастя бачити
Наскільки просто пересічній людині втратити зір, і не мати можливості бачити життя у його прекрасних барвах? Напередодні Міжнародного дня сліпих я поспілкувалася із завідуючою поліклінікою КЗ «Вишгородська ЦРЛ», районним офтальмологом Ніною ОСПАНОВОЮ. 

Причиною повної втрати зору можуть стати травми, цукровий діабет, ускладнення судинних захворювань та глаукома. Вона має чотири стадії, і якщо вчасно не звернутися до лікаря, можна повністю осліпнути. 

– Дуже поширеним захворюванням є катаракта, чи призводить вона до втрати зору? 

– Важливий аспект у лікуванні будь-якої хвороби — це не гратися в лікаря із власним здоров’ям. Не ставити собі діагнози, як правило невірні. Тим більше така тендітна матерія як людське око потребує особливої уваги та відповідальності. Нерідко люди, відчуваючи якісь зміни чи дискомфорт в оці, думають, що у них катаракта. Тобто самостійно ставлять собі діагноз, не консультуючись зі спеціалістом. Через деякий час, відчуваючи ще більші погіршення, вони все ж таки звертаються до лікаря, але, на жаль, у більшості випадків запізно. Часто, «ставлячи» собі катаракту і марнуючи час, прогресує справжня хвороба – глаукома, – розповідає Ніна Петрівна. 

– Які симптоми притаманні цьому захворюванню? 

– Люди звикли вважати, що глаукома є проблемою переважно людей похилого віку, натомість, за останні роки хвороба молодшає і дедалі частіше вражає пацієнтів віком від 35 років. Причинами розвитку цієї недуги можуть бути загальні захворювання, хвороби серцево-судинної системи, порушення обміну речовин, а також дія таких подразників як, приміром, нервові переживання. У групі ризику перебувають люди, які часто працюють у положенні з нахиленою головою (тим, хто багато часу проводить на городі, варто замислитись), а також близькі родичі хворих, люди з високим ступенем короткозорості та далекозорості. 

Отже, щоб попередити хворобу та захистити себе від сліпоти, потрібно взяти за правило регулярно проходити огляд в окуліста. Навіть якщо людина почувається абсолютно здоровою. Єдиний спосіб виявити хворобу доки ще не почалася втрата зору – вимірювання внутрішньоочного тиску (тонометрія). Ця процедура є нескладною і безболісною. Лікарі радять проходити її не рідше, ніж раз на рік. 

Нещодавно у Вишгородській центральній лікарні з’явився пневмотонометр – за лічені секунди він вимірює внутрішньочний тиск. Будь-хто може абсолютно безкоштовно перевірити себе і миттєво отримати результат. За декілька місяців на ньому було обстежено близько півтори тисячі жителів Вишгородського району. Я також відвідала кабінет домедичного обстеження та випробувала на собі пневмотонометр. 

Тож зараз, у наш час науково-технічного прогресу, все простіше захистити себе від страшних діагнозів і бачити своє життя у яскравих кольорах. Тільки все потрібно робити вчасно. 

Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Переглядів: 436 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus