Головна » 2013 » Жовтень » 5 » Самотня старість землякам не загрожує
11:00
Самотня старість землякам не загрожує
Вишгородський районний територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), реалізуючи ініціативи Президента України щодо підвищення соціального захисту найбільш уразливих верств населення, свою щоденну роботу спрямовує на те, щоб усіх своїх підопічних – а це пенсіонери, інваліди, ветерани війни – оточити постійною увагою, сприяти вирішенню побутових питань, підтримати морально. 

Але є дні, коли випадає нагода зробити для цих людей щось особливе, висловити їм підтримку, розрадити їх у печалях та турботах. Серед таких днів – Міжнародний день людей похилого віку та День ветеранів. У рамках програми «Україна для людей» ми намагаємось створити для кожного нашого підопічного маленьке свято, вручити якийсь подарунок, організувати невеличкий концерт. Та навіть самі відвідини представниками соціальних служб, громадських організацій, депутатами чи підприємцями стають для одиноких людей неординарною подією. Адже багато хто з них днями, а то і тижнями не бачить нікого, крім соціального робітника чи листоноші. 

Тут доречно буде сказати, що у своїй роботі територіальний центр має чимало однодумців в особі владних структур, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та депутатів усіх рівнів. 

Скажімо, разом з районною організацією Товариства Червоного Хреста, депутатами районної ради та сільськими головами у переддень Міжнародного дня людей похилого віку вручили одиноким літнім мешканцям району 200 продуктових наборів та гуманітарну допомогу. До цієї акції долучився і народний депутат України Ярослав Москаленко, адресуючи мешканцям району побажання міцного здоров’я, довголіття, затишку та благополуччя в домі. 

На території Ровівської сільської ради працівники територіального центру побували разом з депутатом районної ради Олександром Мартиненком та старшою медсестрою районної організації Товариства Червоного Хреста Валентиною Кашкою. Територія сільради – це села Рови, Круги, Федорівка та Розтісне. І в кожному є люди похилого віку, яким потрібна допомога. Сільський голова Михайло Мартиненко, соціальні робітники Любов Хасанова, Ольга Білоус та Ольга Нечипоренко бувають у цих оселях по кілька разів на тиждень. Ось і сьогодні вони супроводжували нас до цих людей, розповідаючи про їх нелегкі долі та пережиті втрати. 

Відверто кажучи, навіть пропрацювавши багато років у соціальних службах, не перестаю реагувати на такі відвідини зі щемом у серці – у багатьох випадках стрічаємо немічну згорьовану людину, яка готова розплакатись від уваги до неї, яка поспішає розповісти про всі свої негаразди, навіть не чекаючи, що допоможуть їх вирішити, а для того, щоб вихлюпнути з душі наболіле. Не можна їхні «сповіді» слухати без хвилювання. А як вони зустрічають соціального робітника – як рідну людину, котра і допоможе, і заспокоїть, і розкаже сільські новини. Хоча, у наших соціальних робітників чимало і своїх проблем, навіть особистих втрат і трагедій, але їм вистачає терпіння, життєвого досвіду і наснаги, щоб опікуватись одинокими людьми… 


Безпосередньо у Міжнародний день людей похилого віку територіальний центр провів у стаціонарному відділенні постійного проживання «круглий стіл», залучивши до участі в ньому керівників органів влади та місцевого самоврядування, соціальні служби, громадські організації, підприємців району. Голова районної ради Олександр Носаль, звертаючись до підопічних відділення, зазначив, що районна влада сьогодні добре знає потреби відділення і вже працює над тим, щоб віднайти можливість для оновлення приміщення. А сьогодні від імені районної влади голова райради вручив сертифікат на придбання м’якого куточка для вітальні відділення. 

Заступник голови райдержадміністрації Тамара Овчиннікова, Димерський селищний голова Леонід Кучерявий, начальник управління Пенсійного фонду України у Вишгородському районі Оксана Тарасенко, начальник управління Державного казначейства у Вишгородському районі Світлана Кашталян, заступник начальника управління соціального обслуговування населення райдержадміністрації Ярослава Корнійчук, члени Асоціації роботодавців Вишгородщини Надія Волошина, Наталія Виговська та Оксана Подшивалкіна, голова районної організації Товариства Червоного Хреста Таміла Орел бажали підопічним відділення міцного здоров’я і довгих років життя, запевнили, що вони ніколи не залишаться без турботи і уваги. 

До речі, кожен цього дня приїхав у відділення з подарунками – теплими речами, взуттям, продуктовими наборами, електроприладами, рушниками, постільною білизною… Асоціація роботодавців району передала відділенню калорифер. Димерський селищний голова Леонід Кучерявий, крім іншого, напередодні залучив ще й місцевих підприємців, щоб полагодили у відділенні крани. А підприємство «Водограй» встановило у відділенні кулер для холодної та гарячої води. Районна організація Товариства Червоного Хреста цими днями проводить збір овочів та фруктів, частина з них також буде передана стаціонарному відділенню постійного проживання. На наше звернення допомогти поліпшити умови перебування літніх одиноких людей у стаціонарному відділенні відгукнулось і чимало інших небайдужих людей. Скажімо, голова правління Вишгородського райспоживтовариства Ніна Бандурка, керівник приватного підприємства «Мода-ХХІ век» Галина Степаненко хоч особисто і не змогли взяти участь у заході, але передали підопічним відділення набори кондитерських виробів та одяг. Щиро дякую їм за небайдужість, за співчуття і допомогу. 

До цього заходу залучили також фольклорний колектив «Золотий вік» Вишгородського міського центру творчості «Джерело», який виступив перед мешканцями відділення з цікавою концертною програмою, та настоятеля Димерського храму отця Богдана, який відслужив у відділенні заздоровний молебень. Адже цим одиноким літнім людям потрібне не тільки харчування та медичне обслуговування, а також і духовне спілкування, заходи для створення доброго настрою. До речі, в колективі «Золотий вік» також переважна більшість учасників – люди пенсійного віку. І це ще раз свідчить, що і в поважному віці можна вести активний спосіб життя, підтримувати тих, хто поруч, добрим словом і доброю справою. 

Наталія РУДЬКО, 
директор Вишгородського районного територіального 
центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)
Переглядів: 626 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus