Головна » 2013 » Жовтень » 5 » Розширення меж – як перспектива розвитку
10:54
Розширення меж – як перспектива розвитку

Нещодавно рішенням районної ради збільшено площу Нових Петрівців – найбільшого в районі села за кількістю населення. Це доволі непересічна подія для Вишгородщини, тому «Слово» звернулося до Новопетрівського сільського голови Радіона Старенького з проханням відповісти на запитання, що найбільше зараз цікавлять громаду. 

 
– Радіоне Миколайовичу, що означає для громади Нових Петрівців новий генеральний план та збільшення території села? 
 
– Генеральний план – це головний і відповідно найважливіший документ містобудування будь-якого населеного пункту, який визначає концептуальні вирішення планування та використання території населеного пункту для забудови. Адже він передбачає принципове вирішення розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. 
 
Одним з найвагоміших здобутків для села тут є те, що в межі Нових Петрівців включено близько 250 га земель промисловості, так званий Технопарк ЗАТ «Київщина». 
 
На сьогодні ПрАТ «ПТП «Київщина» є найбільшим платником за землю з поміж всіх інших землекористувачів, орендарів та платників податків нашого села, що надходять до місцевого бюджету. Земельна ділянка знаходилась в адміністративних межах Нових Петрівців, відтепер – у межах самого села. 
 
Тут я хотів би подякувати народному депутату України Ярославу Москаленку та голові райдержадміністрації Олександру Приходьку. Саме за їхнього сприяння ПрАТ «ПТП «Київщина» введено в межі села. Також, варто зазначити, що на податкові надходження від використання промислової зони такої площі можна утримувати декілька районів, таких як наш! Тому, з її освоєнням, Нові Петрівці чекає велика перспектива соціально-економічного розвитку. Це – майбутнє як для нашого села, так і для всього району в цілому. 
 
– Радіоне Миколайовичу, як довго Ви йшли до нового генерального плану та нових меж свого села? 
 
– Розробку генерального плану Нових Петрівців було розпочато ще в 2004 році і на протязі цих дев’яти років до проекту вносились зміни як у плані використання окремих його територій з певним цільовим призначенням, так і в частині загальної площі території, яку передбачалось вводити в межі населеного пункту. 
 
У цьому році ми завершили його розробку і після отримання позитивних виснов ків відповідних служб та погодження містобудівної ради Київської області, у квітні затвердили на сесії сільської ради. 
 
Після цього розробили проект відведення землеустрою щодо зміни меж села, включивши площі території згідно нового генерального плану, який в серпні було затверджено сесією Вишгородської районної ради. Завдяки голові Вишгородської районної ради Олександру Носалю та всьому депутатському корпусу райради за підтримку важливого питання для нашої громади ми сьогодні отримали перспективу вирішення багатьох соціально-економічних питань нашої громади. 
 
– Які землі було введено, окрім ПрАТ «ПТП «Київщина», у межі села і чи є серед них вільні земельні ділянки, які можна було б виділити мешканцям Нових Петрівців? 
 
– У нові межі села увійшли паї колишнього радгоспу, земельні ділянки, що виділялись райдержадміністрацією для ведення особистого сільського господарства та садівництва, у тому числі й ділянки ОСГ соціальної сфери. На жаль, вільних земельних ділянок там немає, усі ділянки мають власників, проте більшість цих ділянок знаходяться саме у власності новопетрівчан. 
 
Разом з цим, відповідно до нового генерального плану села, власники переважної більшості цих ділянок мають можливість змінити цільове призначення під будівництво. Заборона діє лише на власників радгоспних паїв, у зв’язку з мораторієм (забороною) щодо зміни цільового призначення встановленим Земельним кодексом України. 
 
До речі, хотів би зазначити, що після аналізу ситуації в нових межах, ми були неприємно здивовані тим, що навколо озера Канево роздані ділянки таким чином, що підходу до озера взагалі немає! Частину озера близько 10 років тому віддали в оренду, а частину залишили, щоб люди вільно змогли тут рибалити та відпочивати, а тепер і ця частина озера для людей буде закрита. Більш того, по цих ділянках проходить дренажна система, що відводить воду з масиву, на якому знаходяться понад 500 домоволодінь. Але звичайно ми руки не опустимо і будемо шукати шляхи виходу з цієї ситуації, через домовленості або ж в судовому порядку. 
 
– Чи можуть власники ділянок ОСГ уже зараз звертатись у сільську раду для отримання дозволів на зміну цільового призначення? 
 
– Для того, щоб змінити цільове призначення ділянок необхідно виготовити детальні плани відповідних територій та погодити їх у встановленому порядку. Лише після цього можна змінювати цільове призначення ділянок. Щоправда, можливе й одночасне виготовлення і проектів землеустрою щодо зміни цільового призначення і детальні плани. Ми плануємо провести збори з власниками таких ділянок, щоб усе їм пояснити. 
 
– Дякуємо за відповіді. 
 
Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 1154 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus