Головна » 2013 » Вересень » 21 » Різдво Пресвятої Богородиці
10:19
Різдво Пресвятої Богородиці
Дорогі читачі! Вітаємо вас зі святом Різдва Пресвятої Богородиці, котре святкуємо нині, 21 вересня. В народі це свято називається Друга Пречиста. 

Різдво Пресвятої Богородиці – радісне свято, бо народження дитини – це справжня радість. А цей день нагадує нам про народження особливої дівчинки – тієї, що її Бог обрав за матір для свого Сина Ісу­са Христа. У дохристиянські часи, в прадавній культурі нашого народу, матір і материнство дуже шанувались. Тож і не дивно, що українці прийняли й визнали Матір Божу за свою небесну опікунку й покровительку.

Про Різдво Марії знаємо з апокрифічного прото­євангелія Якова. Апокрифи – це такі книги, що не ввійшли до Нового Завіту, бо сумнівним є їх походження. Але деякі події, в них описані, шанувались і використовувались отцями Церкви. Саме з протоєвангелія Якова Церква прийняла до свого передання історію Йоакима й Анни, батьків Пресвятої Богородиці, та її народження.

Йоаким і Анна жили в Палестині. Йоаким походив із царського роду Давида, Анна – зі священичого роду Аарона. Упродовж цілого життя вони ревно молились, ходили до храму, творили добрі діла, але до похилого віку не мали дітей. Родину, що не мала дітей, юдеї вважали проклятою. Зневага людей змусила Йоакима піти в пустелю, де він проводив час у молитві й покаянні. Анна плакала на самоті й просила Бога помилувати їх подружжя. І їх молитва та віра не були марними – коли настала річниця їх весілля, Йоаким повернувся з пустелі, а через належний час у них народилась дівчинка, котру назвали Марія – найбажаніша донька земних батьків і улюблена дитина Отця Небесного. 

Друга Пречиста традиційно вважається жіночим святом. Жінки, котрі не мають дітей, у цей день, замовляють у церкві Службу Божу, щоб за молитвами до Пресвятої Богородиці з дійснилась їх мрія про материнство. У саме свято не працювали, не постували, а після молитов у храмі ходили в гості й приймали гостей. Починаючи від цього дня вже можна було засилати сватів. 

27 вересня – Воздвиження Чесного Хреста Господнього

Воздвиження – значить Піднесення, урочистий обряд почитання і прославлення св. Хреста, який відбувається у день свята.  Празник Воздвиження нагадує про Христове розп’яття і смерть, і почитається нарівні з Великою П’ятницею. Тому від найдавніших часів Церква в цей день зберігає строгий піст.  

Згадаємо одну історичну подію, що дала  початок цьому святові  – 326 року св. Олена,  мати імператора Костянтина Великого,  віднайшла на Голгофі Чесний Хрест Господній.   13 вересня 335 року єрусалимський єпископ Макарій освячував  храм Вос­кресіння Господнього, що його збудував св. Костянтин Великий в Єрусалимі на Голгофі. Наступного дня після посвячення до храму прийшло так багато вірних, що Чесний Хрест Господній підносили високо вгору, щоб усі могли побачити його й поклонитись. У цей час нарід багато разів взивав «Господи помилуй». Відтоді Східні Церкви щорічно святкують пам’ять посвячення храму Воскресіння Господнього 13 вересня, а празник Воздвиження Чесного Хреста 14 вересня. 

Все наше життя тісно пов’язане з хрестом. Коли народжуємось, хрест зустрічає нас у святій тайні Хрещення, щоб освітлювати нам дорогу земного життя. Дитинство минає в іграх і забавах. Молодість, на жаль, дуже часто проминає в гріховних розвагах. Зрілий вік – час постійної турботи про хліб насущний і родину. Рік за роком минають щораз швидше, і нераз людина, підійшовши до порогу вічности, не готова переступити його. Сьогодні Церква підносить високо вгору хрест, щоб ми глянули на нього і згадали про небо. Хрест святий нагадує нам, що найбільшим злом на землі є наші гріхи, бо саме вони стали причиною хресної смерті Спасителя. «Господи, помилуй!» —  взивали вірні на Голгофі, коли патріарх Макарій піднімав високо вгору віднайдений Хрест Господній. Промовмо і ми нині ці слова, щоб Господь і нам простив наші гріхи.

Федір ВЕЛИЧКО
Переглядів: 560 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus