Головна » 2013 » Грудень » 1 » Результати офіційного візиту до Канади
12:24
Результати офіційного візиту до Канади
Україна готова послідовно підтримувати україно-канадські міжпарламентські контакти. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час зустрічі зі Спікером Сенату Парламенту Канади Ноелєм Кінселлою (на знімку) у вівторок у місті Оттава в Канаді, де з офіційним візитом перебуває делегація Верховної Ради. 

В. Рибак подякував керівництву парламенту Канади за запрошення відвідати цю чудову країну і за гостинність. Він висловив сподівання, що позитивна динаміка розвитку міжпарламентського діалогу зберігатиметься і надалі та зазначив, що цьому сприяє «чудовий механізм двосторонніх груп дружби». «Деякі члени україно-канадської групи дружби у Верховній Раді прибули разом зі мною і будуть раді познайомитися зі своїми канадськими колегами», — сказав він. 

Керівник українського парламенту наголосив на важливості того, що відносини між законодавчими органами Канади та України не обмежуються винятково політичними контактами, а мають практичний характер. Окремо він відзначив Канадсько-українську парламентську програму, яка успішно реалізується з перших днів незалежності нашої держави і дає можливість нашій молоді на практиці долучитися до організації роботи інститутів демократії. 

В. Рибак із вдячністю згадав програми технічної допомоги, спрямовані на розвиток міжпарламентської взаємодії, обмін досвідом у законодавчій сфері, та відзначив увагу канадських парламентаріїв до заходів України в рамках її головування в ОБСЄ. Зокрема, Голова Верховної Ради передав подяку депутату Джой Сміт за її активну участь у Міжнародній конференції високого рівня з протидії торгівлі людьми, яка відбулася в червні цього року в Києві. 

Від імені українських парламентаріїв В. Рибак подякував Канаді за стабільну підтримку розвитку нашої державності. «Нинішній наш візит — це перший офіційний візит Голови Верховної Ради України до Канади. Розглядаю його як логічне продовження першого в історії візиту до України Спікера Палати громад восени 2009 року», — сказав В. Рибак. Він запросив Спікера Сенату Парламенту відвідати нашу країну у зручний для нього час, оскільки подібний візит до України відбувся ще 17 років тому. 

Було обговорено двосторонню співпрацю у гуманітарній, культурній і науково-освітній сферах. «Ми високо цінуємо зв’язки між нашими народами і культурами», — підкреслив В. Рибак, зауваживши, що «ми вдячні парламенту й уряду Канади, які ще у 2008 році прийняли на законодавчому рівні рішення про щорічне вшанування пам’яті жертв Голодомору». 

Сторони також обговорили євроінтеграційні процеси, які відбуваються в Україні. Н. Кінселла і сенатори, присутні на зустрічі, висловили сподівання, що Україна підпише всеосяжну Угоду про асоціацію з ЄС. 

Спілкуючись з українськими журналістами після зустрічі з Н. Кінселлою, В. Рибак наголосив, що в цілому задоволений результатами офіційного візиту парламентської делегації. Він висловив сподівання, що всі порушені питання, які стосуються розвитку двосторонніх відносин, візових питань, співпраці у гуманітарній та освітній сферах, матимуть практичне втілення. 

Про поглиблення економічної співпраці з Канадою йшлося під час зустрічі Голови Верховної Ради з Міністром з питань імміграції та громадянства Канади Крісом Александером. В. Рибак, зокрема, зазначив, що «в цьому контексті ми сподіваємося на відновлення двосторонніх переговорів з вільної торгівлі», і запевнив пана міністра, що наміри України переглянути деякі свої тарифні зобов’язання в СОТ не спрямовані на обмеження доступу канадських товарів на український ринок. 

Крім того, В. Рибак підкреслив важливість питання візового діалогу між Києвом і Оттавою для розвитку міжособистісних контактів. 

Він нагадав, що в 2005 році Україна скасувала візові вимоги для громадян Канади, які планують відвідати нашу державу з короткостроковим візитом — до 90 днів. 

«Змушений визнати, що відсутність прогресу в зустрічних кроках канадської сторони щодо візового режиму з Україною і високий рівень відмов нашим співвітчизникам в оформленні канадських віз спонукає деяких українських парламентаріїв говорити про вжиття відповідних заходів, а саме — відновлення візового режиму для громадян Канади», — сказав В. Рибак, додавши: «На нашу думку, така ситуація не відповідає рівню відносин Особливого партнерства між Україною і Канадою». У цьому зв’язку В. Рибак звернувся до пана міністра з проханням щодо його особистого сприяння у вирішенні цього питання. 

Від імені українських парламентаріїв В. Рибак подякував Канаді за стабільну підтримку становлення та розвитку нашої державності. «На наше глибоке переконання, саме такими мають бути відносини Особливого партнерства», — наголосив В. Рибак. 

У свою чергу, К. Александер зазначив, що Україна є для Канади особливим партнером. «Україна — наш партнер, Україна — частина нас самих, нашої ідентичності», — наголосив він. Пан міністр зауважив, що розуміє, які пріоритети ставить перед собою Україна. У цьому контексті він підкреслив, що «ми бажаємо будувати наше економічне майбутнє спільно з Європою і Україною в ній». На думку К. Александера, Україна «швидко пройшла велику дистанцію, і Канада готова йти з нею у цьому поступі разом». 

Сторони також обговорили можливість і необхідність подальшої активізації співпраці в освітній сфері, зокрема, обміну студентами. 

У рамках офіційного візиту до Канади Голова Верховної Ради зустрівся також з Міністром з питань соціального розвитку та багатокультурності Канади Джейсоном Кенні. Висловивши вдячність Канаді за стабільну підтримку становлення та розвитку нашої державності — адже Канада першою серед країн Західної півкулі визнала незалежність України — В. Рибак наголосив, що наші країни пов’язують не лише активні політичні відносини та економічні інтереси, а й міжлюдські контакти і культурні зв’язки України з понад мільйонною українською громадою в Канаді. 

В. Рибак підкреслив, що важливим напрямом розвитку двостороннього співробітництва між Україною і Канадою є гуманітарна співпраця, зокрема її науково-освітня складова. «Науково-освітня галузь має усі шанси, щоб відкрити нову сторінку в українсько-канадських двосторонніх відносинах», — сказав він, нагадавши, що кілька днів тому представники багатьох українських університетів брали участь у щорічній конференції Канадського бюро міжнародної освіти. 

«На продовження плідного діалогу в цій сфері делегацію Верховної Ради України під час візиту супроводжує група ректорів провідних вищих навчальних закладів України», — зазначив керівник українського парламенту. 

Він висловив упевненість, що співпраці в цій сфері сприятиме реалізація Меморандуму про молодіжні обміни, укладеного між Україною та Канадою у 2010 році. 

ДОСЛІВНО 
Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «На нашу думку, питання СОТ варто вирішувати в рамках самої організації і не допускати їх впливу на розвиток двосторонніх економічних відносин між Україною і Канадою». 

Прес-служба Верховної Ради України
Переглядів: 392 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus