Головна » 2018 » Січень » 25 » «Пташиний рай» на острові Великий
17:36
«Пташиний рай» на острові Великий

Розглянувши подання Київської облдержадміністрації, враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії Київської обласної ради з питань екології, природокористування, водних ресурсів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій, з метою збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного та тваринного світу, рада вирішила  оголосити регіональним ландшафтним парком та ботанічною пам’яткою природи місцевого значення території, які мають особливу природо­охоронну, наукову, естетичну цінність, без вилучення земельних ділянок у землекористувачів.
Це регіональний ландшафтний парк «Пташиний рай», площею 466,8 га у Вишгородському районі, частина Дніпровського острівного архіпелагу, яка включає острів Великий Північний із внутрішньою затокою Журавель, острови Вальковський та Пташиний в межах Вишгорода. Острів Великий – один з найсухіших дніпровських островів, домінуюча поверхня якого вкрита пісколюбною (псамофітною) рослинністю, зокрема заростями злаку – булавоносця сіруватого. Він охороняється в Європі директивою Євросоюзу. На території виявлено 24 червонокнижних видів тварин і 4 червонокнижних видів рослин.  
Також це ботанічна пам’ятка природи місцевого значення «Дуб Гоголя» у Кагарлику Київської області. У парку, пам’ятці садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення «Кагарлицький»,  росте унікальний екземпляр дуба черещатого, якому близько 350 років. На висоті 1,3 метра стовбур має в обхваті 4 метри, а висота дерева 30 метрів. 

За інф. Київської обласної ради
 

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 1014 | Додав: slovo
comments powered by Disqus