Головна » 2018 » Січень » 25

Підступає біологічна «пожежа»

Підступає біологічна «пожежа»

Прекрасні ліси прикрашають наш Вишгородський край. Але з кожним роком стає все важче зберегти хвойні лісові насадження, адже у них є підступний ворог, від якого ліс беззахисний. Це шкідники та хвороби лісу.
При заселенні сосен стовбуровими шкідниками синява поширюється згори донизу. Пробні зрізи підтверджують це. Раніше у поліських лісах непросто було знайти цього шкідника, навіть для наукових досліджень. Тепер вони розповсюдилися масово. Спалахи масового розвитку шкідників лісу знищують цілі лісові масиви.
Оскільки сосна є головною лісоутворювальною породою на більш ніж 30 відсотках площі лісового фонду України, а в ДП «Димерське лісове господарство» вона становить 85% від загальної площі лісів, то всихання соснових насаджень є небезпечним з погляду не тільки в ... Читати далі »

«Пташиний рай» на острові Великий

«Пташиний рай» на острові Великий

Розглянувши подання Київської облдержадміністрації, враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії Київської обласної ради з питань екології, природокористування, водних ресурсів, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій, з метою збереження та відтворення цінних природних комплексів, генофонду рослинного та тваринного світу, рада вирішила  оголосити регіональним ландшафтним парком та ботанічною пам’яткою природи місцевого значення території, які мають особливу природо­охоронну, наукову, естетичну цінність, без вилучення земельних ділянок у землекористувачів.
Це регіональний ландшафтний парк «Пташиний рай», площею 466,8 га у Вишгородському районі, частина Дніпровського острівного архіпелагу, яка включає острів Великий Північний ... Читати далі »

Дніпро обертає турбіни

Дніпро обертає турбіни

В останній тиждень перед Новим, 1965 роком гідробудівники, які працювали на пускових агрегатах, особливо хвилювалися. Ці дні — лише невелика часточка затраченої праці чотирьох напружених років будівництва ГЕС.
Але ця часточка особлива. В ній немов акумульована енергія творіння. Чотири роки чекали того моменту, коли Київська – Комcомольська дасть струм рідній столиці.
І от цей час настав.
...21 грудня. 20.00. Агрегат №1 підготовлено до пуску. Налагоджені і випробувані двигуни маслонапірної установки і насосів пускового змащення. Термоконтроль обладнання підігріву масла підготовлено до роботи.  Ввечері заповнилася камера і відсмоктувальна труба першого агрегату. Був піднятий затвор на нижньому б’єфі, а потім на верхньому б’єфі гідростанції. Води ... Читати далі »