Головна » 2013 » Грудень » 14 » Профілактика — «вакцина» проти гіпертензії
12:38
Профілактика — «вакцина» проти гіпертензії
У багатьох людей виникає питання:  коли починати лікування артеріальної гіпертензії. Якщо у людини вперше виявлено підвищення артеріального тиску, тобто систолічний тиск дорівнює або перевищує 140мм. рт. ст. та (або) діастолічний тиск 90 мм. рт. ст. чи вищий, необхідно перш за все переконатись у наявності артеріальної гіпертензії, вимірявши артеріальний тиск ще два три рази протягом місяця. Винятком є люди, у яких при першому вимірюванні виявлено високий артеріальний тиск 160/100 та вищий, а також ті, у кого є ураження органів мішеней (гіпертрофія лівого шлуночка, ураження нирок, ураження сітківки ока, судин головного мозку) або супутні захворювання. 

Мета лікування – зниження смертності від серцево-судинних  захворювань. Чим вищий артеріальний тиск, тим вищий ризик мозкового інсульту, ішемічної хвороби серця та передчасної смерті. Навіть невелике підвищення артеріального тиску несе в собі істотний ризик для здоров’я.   Цільовий артеріальний тиск при лікуванні артеріальної гіпертензії має бути менший 140/90 мм. рт. ст. 

Важливою складовою успішного лікування є підвищення поінформованості пацієнтів та залучення їх до активної участі в процесі довготривалого лікування. Усі особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають немедикаментозному та медикаментозному лікуванню. 

Немедикаментозна  терапія спрямована на: зменшення ваги тіла за наявності ожиріння; зменшення вживання алкоголю; регулярне виконання динамічних фізичних вправ; обмеження вживання кухонної солі, до 5 грам на добу (1/2 чайної ложки); достатнє вживання калію (абрикоси, курага, ізюм, чорна смородина, картопля, гарбуз та редька), кальцію (молоко, сир, йогурт, риба та рибо продукти), магнію (гречка, пшоно, овес, горох, соняшник, петрушка, хрін, буряк); зменшення вживання насичених жирів та холестерину; відмову від паління.

Медикаментозне лікування призначається лікарем після ретельного обстеження пацієнта. Призначаються антигіпертензивні препарати, їх є 5 груп: діуретини, інгібітори АПФ, антагоністи кальцію тривалої дії, антагоністи рецепторів ангіотензину 2, бета-блокатори.

Для кожного пацієнта ліки та їх дозування призначаються індивідуально.

Профілактичні заходи щодо артеріальної гіпертензії спрямовані на впровадження здорового способу життя і корекцію виявлених факторів ризику. Вони передбачають обмеження вживання алкоголю, зменшення маси тіла, відмову від паління, підвищення фізичної активності в години дозвілля, психоемоційне розвантаження та релаксацію, постійний прийом антигіпертензивних ліків призначених лікарем.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, профілактика, спрямована на зміну способу життя, є універсальною «вакциною» проти артеріальної гіпертензії, а застосування перелічених заходів сприяє зменшенню її нових випадків на 50%.

Шановні пацієнти! Велике прохання до вас не займатись самолікуванням, а прийти на прийом до лікаря в поліклініку. Вам буде призначено обстеження та лікування, виписано рецепти на придбання ліків зі знижкою для лікування артеріальної гіпертензії в аптеках міста Вишгорода.

На сьогоднішній день пільговими ліками скористались близько 8000 хворих. Державою відшкодовано 180953,08 грн., аби мешканці нашого районну мали змогу лікуватися на 60-90% дешевше. Багато хворих задоволені піклуванням держави і щомісяця відвідують дільничних лікарів для отримання рецептів на придбання ліків за зниженими цінами.

Н. В. ВІНІЧЕНКО,
лікар ЗПСМ
Переглядів: 504 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus