Головна » 2013 » Серпень » 10 » Прямою наводкою – по Берліну
11:22
Прямою наводкою – по Берліну
Перемога у Великій Вітчизняній війні – вікопомний подвиг і слава нашого народу. Про подвиг тих, хто віддав життя за Вітчизну, зараз розповідаються легенди. А легенди – це вчорашня бувальщина. На жаль, з кожним днем залишається все менше живих учасників Великої Вітчизняної. І вже не стільки з розповідей очевидців та учасників, а більше з фільмів, підручників дізнаються про війну ті, хто народився після Перемоги. Тому немає завдання більш благородного, ніж донести до нових поколінь правду про минулу війну. Особливо розказати молодим мешканцям Вишгородщини про свої героїчних земляків. 

Сьогодні розповідь про Героя Радянського Союзу Степана Михайловича Бендикова. Народився він у селянській родині 25 травня 1907 року в селі Вища Дубечня (нині Вишгородського району). Отримав середню освіту, працював на будівництві Турксибу . У 1929 році був призваний на службу в Робітничо-Селянську Червону Армію. У 1932-му Бендиков закінчив артилерійське училище, в тому ж році вступив у партію, брав участь у радянсько-фінській війні. 

Початок Великої Вітчизняної війни зустрів капітаном. Брав участь у боях в Заполяр’ї, отримав важке поранення. У квітні 1942-го Бендиков отримав призначення на Північно-Кавказький фронт. Брав участь у звільненні Кубані, Ростова-на-Дону, Донбасу. Згодом брав участь у битві за Дніпро, форсуванні Вісли і Одеру. До квітня 1945 року підполковник Степан Бендиков командував 107-м артполком 189-ї легкої артбригади 2-ї гвардійської танкової армії Першого Білоруського фронту. Відзначився під час Берлінської операції. 16 квітня 1945 року артилерійський вогонь полку Бендикова дозволив радянським частинам прорвати потужну лінію оборони німецьких військ на плацдармі в районі міста Кюстрін. Після цього полк супроводжував наступаючі радянські війська. Бендиков неодноразово виводив батареї для стрільби по ворогу прямою наводкою, а 21 квітня полк приступив до артобстрілу Берліна. 

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 травня 1945 підполковник Степан Бендиков був удостоєний високого звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка» за номером 6749. Після закінчення війни Степан Михайлович продовжив службу в Радянській Армії. У 1946-му він закінчив вищу офіцерську артилерійську школу, але в тому ж році вийшов у відставку за станом здоров’я. Після звільнення у запас проживав у селищі Васильєво Зеленодольського району Татарської АРСР, де помер 6 травня 1961 року. 

Був також нагороджений орденами Червоного Прапора, Вітчизняної війни 2 ступеня, Червоної Зірки, а також багатьма медалями. 

Згадка про Велику Вітчизняну війну назавжди залишиться в наших серцях, а героїзм радянських бійців вражатиме ще не одне молоде покоління. Наше завдання не тільки знати, пам’ятати, але й передавати для майбутніх поколінь нашу історію, імена героїв Вітчизни. Ми повинні пам’ятати про них і бути вдячними за світле небо над нами, за мирне сьогодення. 

Вічна пам’ять загиблим і низький наш уклін… 

Звертаємось з проханням до родичів та знайомих Героїв зателефонувати до Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році» за тел.04596 45-123, 04596 32-672 з метою надання документів, матеріалів та фото про життя Героїв Радянського Союзу, уродженців Вишгородського району для поповнення експозиції нашого музею. 

Мирослава КІНЬ, 
науковий співробітник Національного 
музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році»
Переглядів: 446 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus