Головна » 2013 » Березень » 30 » Пріоритет – розвиток сільських громад
13:16
Пріоритет – розвиток сільських громад
Окремою темою для держави та місцевої влади є вирішення проблем розвитку сільських громад, реалізація перспектив формування економіки сільських територій. Про це заявив Президент України Віктор Янукович у своєму виступі на Раді регіонів. Глава держави наголосив, що в Україні понад 28 тисяч сільських населених пунктів, у яких проживає третина населення держави. У сільськогосподарському виробництві зайнято майже 5 мільйонів осіб, що становить 34% від загальної кількості населення, яке проживає в сільській місцевості. 

Водночас, підкреслив Віктор Янукович, проблеми сільських територій не обмежуються лише розвитком агропромислового комплексу. «Село, у першу чергу, – це середовище і спосіб життя людей, а вже потім – сфера виробництва», – зазначив глава держави. 

Президент наголосив, що створення сучасних умов життя на селі в соціальному, культурному і духовному розумінні – найперше завдання для місцевої влади. «Саме тому земельна, медична, освітня реформи, реформа соціального забезпечення мають працювати на підвищення якості життя селян», – підкреслив Віктор Янукович. 

Комплексний і збалансований розвиток сільських територій – це усталений стандарт для Європейського Союзу і орієнтир для державної регіональної політики в Україні, заявив глава держави. Зростання доходів та якості життя на селі Президент назвав одним із базових пріоритетів державної політики. Цьому має слугувати збільшення орендної плати за використання землі великими підприємствами-орендарями. «Одне з найважливіших завдань уряду, органів влади всіх рівнів – забезпечити створення нових робочих місць у сільській місцевості, залучити молодих спеціалістів до розбудови села, підтримувати розвиток сільгосппідприємств, фермерства, в тому числі сімейного», – наголосив Президент України. 

Глава держави доручив уряду в межах діючих бюджетних програм забезпечити повноцінне фінансування заходів, спрямованих на підтримку фермерів-початківців, сприяти створенню та розвитку сімейних ферм на селі. Він підкреслив, що тільки через об’єднання зусиль держави та виробників сільгосппродукції, через розвиток кооперації – споживчої, збутової, обслуговуючої, кредитної, через відродження підприємницької активності можна підвищити економічну результативність сільськогосподарського виробництва, досягти високих соціальних стандартів життя на селі.
 
Глава держави також наголосив на важливості дієвої підтримки розвитку кооперації на селі. Влада має гарантувати підтримку на етапі просування сільськогосподарської продукції на ринок, створити сприятливі умови для наближення товаровиробника сільськогосподарської продукції безпосередньо до споживача, сформувати сучасні ринкові механізми, додав він. 

Президент також зазначив, що місцевій владі необхідно сприяти організації та проведенню ярмарків і виставок із продажу сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, налагодити ефективну роботу оптових ринків сільськогосподарської продукції. 

Пріоритети розвитку сільських територій та соціально-економічного розвитку села мають знайти відображення в новому проекті Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2020 року, а також під час розробки та доопрацювання відповідних регіональних стратегій економічного і соціального розвитку. «Сучасне українське село повинне мати розвинуту інфраструктуру – платформу для залучення інвестицій та відродження підприємницької активності. Її невід’ємною складовою має стати комплексна розбудова аграрного ринку, розвитку доріг, транспорту, житлово-комунальної та інженерної сфер. І це також повинно бути пріоритетом роботи Уряду та місцевої влади», – наголосив Президент України. 

Прес-служба Президента України
Переглядів: 403 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus