Головна » 2013 » Листопад » 30 » Працювати на благо району
11:39
Працювати на благо району
27 листопада у великій залі Вишгородської районної ради не залишилося пустих місць. Зібралися люди, небайдужі до подальшого розвитку району, готові працювати на благо району та всіх його мешканців. Декому довелося стояти в проході.

– Разом з вами я б хотів обговорити досить актуальне питання на сьогодні, – зауважив голова адміністрації Олександр Приходько, – реалізація завдань, доручень Президента України щодо виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку як усієї держави, так і Вишгородщини. Ми всі працюємо, щоб забезпечити втілення ініціатив Президента України у рамках реалізації програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та Національного плану дій щодо виконання Програми на рік. Проведена робота в напрямку реалізації реформ дала змогу забезпечити позитивні зрушення в економіці району, як основи для зростання добробуту та підвищення якості життя населення. 

Першочерговим завданням, яке стоїть на сьогодні є наповнення бюджету, адже це не просто державна чи районна скарбниця – це заробітні плати працівників бюджетної сфери, пенсії, соціальні виплати.

–  Соціальні ініціативи, проголошені Президентом України Віктором Януковичем, спрямовані на нову якість державної соціальної політики. Насамперед, це допомога тим категоріям громадян, які не можуть обійтися без сторонньої підтримки та є найбільш соціально вразливими. Основна мета президентських ініціатив – підвищення та забезпечення надання державних соціальних гарантій сім’ям з дітьми, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, ветеранам війни і праці, жертвам нацистських переслідувань, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи тощо. Та найголовнішим, на мою думку, є створення належних умов для повноцінного розвитку дитини, – зазначив Олександр Приходько.

За підтримки міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» у 2013 році в районі продовжувалася реалізація соціального проекту «Впевнений старт», завданням якого є підтримка випускників інтернатних закладів у період переходу до самостійного життя. У ході реалізації цього проекту у районі створено соціальний гуртожиток для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа у с. Жукин, придбані додаткові приміщення у с. Нові Петрівці. У приміщенні гуртожитку в Нових Петрівцях, де за фінансової підтримки партнерства «Кожній дитині» розпочато облаштування кімнат, вісім осіб з числа дітей-сиріт обрали собі кімнати та готові взяти участь у їх облаштуванні. 

– Приємно, що спільними зусиллями вдалося віднайти можливість придбати для цих дітей приміщення у новому будинку, розташованому досить близько до місця потенційних можливостей – нашої столиці. Та ще більше радує те, що ці молоді люди відчують на собі державну підтримку і розпочнуть самостійне життя з вірою в краще майбутнє. Звичайно ж цього не досить, і нам необхідно працювати над тим, щоб створити такі гуртожитки і в інших населених пунктах, – відзначив глава району.

Діти – наше майбутнє, і нам необхідно докласти максимум зусиль, аби вони зростали у нормальних умовах. У рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України, з метою вчасного виявлення та здійснення соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у районі працюють 27 фахівців соціальної роботи. Впроваджується програма «Кожній дитині – родину», за якою у цьому році влаштовано у сімейні форми виховання одну дитину, позбавлену батьківського піклування. Вцілому сімейними формами виховання охоплено 82% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що на 4% більше, ніж у відповідному періоді 2012 року. Продовжує функціонувати дитячий будинок «Любисток», який неодноразово відвідував і всіляко підтримує Президент України Віктор Янукович.

На оздоровчу кампанію в районі направлено 8 мільйонів 764 тисячі гривень, що на 44% більше, ніж у минулому році, і оздоровлено 5331 дитину. 16 місцевими радами, що прийняли програми з оздоровлення дітей, на придбання путівок використано 672 тисячі гривень. З районного бюджету використано 286 тисяч гривень. 

Під час виступу Олександр Приходько подякував усім місцевим радам, що долучилися до цього процесу і потурбувалися про дітей, які проживають на їхніх територіях.

Ще одне важливе завдання, яке сьогодні стоїть перед керівництвом району – забезпечення у повному обсязі прав населення на дошкільну освіту. Мережа дошкільних навчальних закладів району все ще не повною мірою задовольняє потреби наших мешканців. Дитячими садками охоплено 78% дітей дошкільного віку, а отже 12% дітей не мають можливості відвідувати дитячий садок. Так, відсутні дошкільні навчальні заклади у селах: Нові Петрівці – 510 дітей дошкільного віку, Лебедівка – 67, Синяк – 119, Козаровичі – 80, Нижча Дубечня – 95 дітей дошкільного віку. На сьогодні проведено експертизу проектно-кошторисної документації на будівництво дошкільних навчальних закладів у с. Козаровичі (75 місць), с. Синяк (75 місць), с. Нижча Дубечня (75 місць), с. Нові Петрівці (240 місць).

–  Та все ж, найбільші надії ми покладаємо на будівництво нових дошкільних закладів, і в першу чергу у Нових Петрівцях. Для досягнення цієї мети проводиться велика і кропітка робота не тільки райдержадміністрації, а й народного депутата України Ярослава Москаленка. І я вірю, що завдяки нашим спільним зусиллям дитячий садок у Нових Петрівцях буде збудовано, – сказав Олександр Приходько.
Як завжди, чи не найбільше коштів вкладається в розвиток освітньої галузі, зокрема на поліпшення матеріально-технічного забезпечення закладів. Так, протягом січня-вересня 2013 року за рахунок коштів бюджету розвитку, загального фонду, коштів, отриманих від реалізації платних послуг, інших джерел власних надходжень, не заборонених чинним законодавством відбулось оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти на загальну суму більше 6,5 мільйонів гривень. 

Не менш важливими є соціальні проекти, які впроваджуються у галузі охорони здоров’я, фізичної культури та спорту, тощо. Звичайно, цього всього не було б, якби Вишгородщина не мала потужний промисловий комплекс. Лише за 9 місяців 2013 року підприємства району реалізували продукцію на суму близько 1,5 мільярда гривень і перевищили минулорічні показники на 14%. 

Суттєвий поштовх розвитку економіки району дало відновлення у 2012 році роботи хлібозаводу. У цей інвестиційний проект вкладено 15 мільйонів доларів США і створено 170 робочих місць. У цьому році «Перший столичний хлібозавод» запустив нову лінію з виробництва батона «Нива» і хліба «Родинний». Вартість лінії складає один мільйон євро. Завдяки даному інвестиційному проекту додатково створено 20 робочих місць. Підприємство не зупиняється на досягнутому і активно працює над розповсюдженням власної продукції через мережу фірмової торгівлі на території Києва та області. На території району працює 20 фірмових пересувних магазинів у 14 населених пунктах.

Не можна не згадати і ТОВ «Чіпси ЛЮКС», яке цього року реалізовало інвестиційний проект з розширення потужності фабрики з виробництва чіпсів. Вартість проекту – більше 53 млн. грн. Завдяки цьому на фабриці додатково створено 60 робочих місць. У рамках цього проекту ТОВ «Чіпси ЛЮКС» профінансувало для громади Вишгородського району будівництво нової гілки газопроводу-перемички високого тиску довжиною 8,5 км від Демидова до Лютіжа.

Швидкими темпами розбудовується Вишгородщина. Цього року будівельники району виконали робіт на загальну суму 377 мільйонів гривень і перевищили минулорічні показники у 1,6 рази. До речі, саме у багатоквартирному будинку Романа Буковського вдалося створити соціальний гуртожиток.
Усі ми користуємося суспільним та особистим транспортом, тому не буде новиною, що дороги району ремонтуються практично у всіх населених пунктах. На ці роботи в поточному році спрямовано більше 8 мільйонів гривень. 

– Я твердо знаю, що досягти цього вдалося завдяки підтримці Президента України Віктора Януковича та голови Київської обласної державної адміністрації Київщини Анатолія Присяжнюка, а ще, завдяки об’єднанню зусиль усіх присутніх у цій залі та керівники усіх рівнів, працівників великих та малих підприємства, підприємців, громади, – підкреслив голова райдержадміністрації Олександр Приходько. – А ще, я знаю і хочу, аби це розуміли всі, що той рівень розвитку Вишгородщини, якого ми досягли на сьогоднішній день, став можливим завдяки щоденній, рутинній і наполегливій праці кожного з нас. На шляху до європейської держави ми змушені долати безліч великих і дрібних перешкод, з деякими справляємось, а на деякі, як то кажуть, ще рук не вистачає. Реалізуючи такі масштабні, трудомісткі та далеко не дешеві проекти як реконструкції та капітальні ремонти доріг, об’єктів соціальної та гуманітарної сфери, ми поки не можемо вирішити, наприклад, проблему стихійних сміттєзвалищ або ж погашення боргів за житлово-комунальні послуги. Мені прикро про це говорити, але весь величезний обсяг робіт з благоустрою – практично не видно. Щойно скошена трава знову виростає, щойно прибране сміття знову накидається, і так далі… Тому я закликаю всіх, і закликатиму при кожній зустрічі – давайте разом працювати на благо нашого рідного краю.

Курс на реформи дає нам Президент України, уряд, а впроваджувати реформи в життя – наше з вами щоденне спільне завдання. Наша з вами творчість, наполегливість, ініціативність, небайдужість до тієї справи, яку робимо – це шлях до створення добробуту громадян та утвердження України як європейської держави. 

Підготувала Світлана ГАВРИЛОВА,
начальник управління економіки
Фото Олександра Коваленка
Переглядів: 467 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus