Головна » 2014 » Серпень » 23 » Пожежам можна запобігти
10:23
Пожежам можна запобігти
Щорічно лісові пожежі завдають непоправного збитку природі і державі. На території Київської області лісовий фонд становить 728,9 тис. га. Цьогоріч пожежами знищено 17,16 га лісу. На перший погляд, збитки від пожежі не дуже великі, та у порівнянні з тим, як довго відновлюються лісові насад­ження – наслідки просто масштабні.
 
19 серпня фахівці ГУ ДСНС України у Київській області відвідали Державне підприємство «Вищедубечанське лісове господарство». Рятувальники розпочали захід з наради, до якої залучилися керівники лісових господарств з Кагарлицького, Києво-Святошинського, Броварського та Бориспільського районів, яку очолили заступник начальника ГУ ДСНС України у Київській області Руслан Буханець та директор Вищедубечанського лісгоспу Михайло Головецький. 
 
– Зазвичай, під час літнього періоду люди все частіше йдуть відпочивати на природу. При цьому багато хто забуває дотримуватись вимог пожежної безпеки. Викинутий недопалок чи необережне поводження з вогнем часом призводять до масштабних пожеж, – говорить заступник начальника ГУ ДСНС України у Київській області Руслан Буханець. –Та не завжди відпочиваючі дотримуються вищевказаних вимог. За статистикою, 90% пожеж, які виникають у лісах, стаються з вини людини.
 
– Зараз на території Київської області оголошений п’ятий, найвищий рівень пожежної небезпеки, – розповідає директор Вищедубечанського лісгоспу Михайло Головецький, – і потрапити до лісу не так просто, бо біля усіх в’їздів встановлені шлагбауми. 
 
А той, хто дістався до наміченого місця в лісі і розпалив вогнище, відповідно до статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення  отримає штраф від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів. З початку року на території лісництва 60 громадян отримали стягнення за адміністративне правопорушення.
 
Після проведення наради рятувальники та гості заходу ознайомилися з системою відеоспостереження лісниц­тва, завдяки якій ліс можна спостерігати по усій площі та оперативно виявляти місця задимлення чи пожежі. Опісля провели спільні навчання, щодо гасіння умовної пожежі. Працівники лісгоспу швидко та оперативно провели показове бойове розгортання та ліквідували умовну пожежу. У цьому році пожежно-рятувальні підрозділи ДСНС Київщини ще не залучалися до гасіння лісових пожеж, адже на озброєнні лісових господарств області знаходиться 78 спеціальних пожежних формувань, які самостійно можуть гасити пожежі. Лише тоді, коли лісові пожежні станції не можуть самостійно справитися з вогняною стихією або існує загроза масштабного розповсюдження пожежі, вони викликають підрозділи ДСНС. Окрім цього, рятувальники та працівники Вищедубечанського лісгоспу провели спільний профілактичний рейд і відвідали найпоширеніші місця, де відпочиваючі найчастіше розпалюють вогнище. Як нас і попереджували, там нікого не було, адже місцеві жителі давно знають про те, що у лісі відпочивати можна тільки у спеціально відведених місцях.
 
Пам’ятайте, що лише висока культура поводження з вогнем, дотримання правил пожежної безпеки позбавить вас від біди і страждань, що приносять пожежі, інформує сайт ГУ ДСНС України у Київській області. 
Переглядів: 566 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus