Головна » 2017 » Грудень » 28 » Повернення Анни Ярославни
22:03
Повернення Анни Ярославни

22 грудня в адмінбудинку відбулася урочиста передача скульптури «Анна Ярославна. Королева Франції» до колекції Вишгородського історико-культурного заповідника.
На знакову подію для Вишгорода завітали заступник голови райдержадміністрації Марина Мельник, заступник голови районної ради Анатолій Потапенко, Вишгородський міський голова Олексій Момот, секретар міської ради Тетяна Бражнікова, директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко, голова ГО «Чотири Королеви» Марина Соловйова, засновники фестивалю «Anne de Kiev Fest» та скульптори Костянтин Скритуцький і Федір Баландін, депутати, працівники заповідника, громадськість.
Із важливою подією присутніх привітала директор ВІКЗ Влада Литовченко, зазначивши: «Вишгородському заповіднику дуже почесно прийняти таку роботу, адже Анна Ярославна – знакова й одна з найцікавіших для України особистостей. Чому саме Вишгород обрано «резиденцією» цієї прекрасної скульптури? Ярослав Мудрий тримав Вишгород своєю основною резиденцією, і саме у Вишгороді 20 лютого 1054 року закінчив своє земне життя. Тож символічно, що юна княжна Анна через тисячу років «ступить» на землю свого великого батька».
Анна Ярославна – молодша дочка Великого князя Київського Ярослава Мудрого від шлюбу зі шведською принцесою Інгігердою. 1048 року вона вийшла заміж за короля Генріха I і стала королевою Франції. Два пам’ятники доньці Ярослава Мудрого і матері французького короля Філіпа І знаходяться у французькому місті Санліс. Один із них був встановлений у XVII ст., а другий – у 2005 році. Київський пам’ятник видатній українці встановили лише у листопаді 2016 року на Львівській площі. Оригінал пам’ятника «Анна Ярославна. Королева Франції», який милує око киян, було передано громадською організацією «Чотири Королеви» Вишгородському історико-культурному заповіднику. Висота подарованої скульптури разом із постаментом становить 2,40 м. Автори зобразили Анну в дитячому віці. Дівчинка у довгому вбранні із квітковою короною на голові стоїть, притискаючи до грудей книжку. Поява у древньому українському місті Вишгороді пам’ятника Анні Ярославні – це ще один факт, який підтверджує, що Україна не йде в Європу, а повертається.
«Надзвичайно приємно, що Вишгород став містом, у якому буде встановлено скульптурний образ Анни Ярославни», – зазначив очільник Вишгорода Олексій Момот. «Для нашого міста Анна Ярославна, як і для світової історії, видатна постать. Скульптори зобразили Анну незвично – в образі дитини. Можливо, тут ступала ніжка маленької княжни, адже Вишгород був другою й основною резиденцією батька Анни», – додала секретар міської ради Тетяна Бражнікова.
Сказав добрі слова на честь важливої події й настоятель храму святого рівноапостольного князя Володимира, протоієрей Богдан Николин: «Українцям потрібно черпати мудрість від Бога та не забувати про свою історію». Скульптуру королеви Анни освячено і передано Вишгородському історико-культурному заповіднику.
Директор Вишгородського історико-культурного заповідника Влада Литовченко подякувала за підтримку та плідну співпрацю, вручила подяки голові райдержадміністрації Вячеславу Савенку, голові районної ради Ростиславу Кириченку, Вишгородському міському голові Олексію Момоту та секретарю міської ради Тетяні Бражніковій.
Під час презентації голова ГО «Чотири Королеви» Марина Соловйова запропонувала Олексію Момоту співпрацювати з метою  встановлення бронзового постаменту королеві Анні. Наразі помилуватися скульптурою Анни всі охочі зможуть у Вишгородському історико-культурному заповіднику.

Христина БАРАНОВСЬКА, «Слово»

Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 504 | Додав: slovo
comments powered by Disqus