Головна » 2014 » Листопад » 15 » Поінформованість – запорука здоров’я
11:10
Поінформованість – запорука здоров’я
Наскільки гіпертоніки Вишгородщини матимуть знижки на ліки залежить від поінформованості людей та співпраці лікарні з аптеками. В Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію. З них систематичне лікування отримують лише 14%, періодично приймають лікарські препарати 35%. Усі інші звертаються до них тільки для того, щоб угамувати біль. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 млн українців.
 
Високий артеріальний тиск значно підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, мозковий інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність, призводить до враження судин і очей. У людей з високим тиском у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів — порушення мозкового кровообігу.
 
Всеукраїнський пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян з гіпертонічною недугою стартував ще 1 червня 2012 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів (№340 від 25 квітня 2012 року) «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». 
 
Таким чином, дія пілотного проекту поширюється на наступні лікарські засоби за міжнародними непатентованими назвами (МНН) у вигляді таблеток та капсул: еналаприл і лізиноприл, бісопролол, метопролол, небівалол, амлодипін та ніфедипін, а також комбінації цих препаратів: еналаприл (комбінація з гідрохлортіазидом), лізиноприл (комбінація з гідрохлортіазидом), амлодипін (комбінація з гідрохлортіазидом).
 
Перелік торгівельних назв лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту, затверджений наказом МОЗ України від 10.09.2013 р. №794, нараховує на сьогодні  192 найменування. Звертаю увагу пацієнтів на те, що цей перелік має деякі відмінності від попереднього. Тому у випадку виникнення непорозуміння раджу проконсультуватися з лікарем чи фармацевтом щодо наявності того чи іншого лікарського засобу в новому переліку медикаментів, задіяних у пілотному проекті. 
 
Крім того, встановлено, що препарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, на які поширюється дія пілотного проекту, поділені на 3 групи: перша група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, які можна отримати зі знижкою 90% їх вартості; друга група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, які можна отримати зі знижкою менше 90% їх вартості;  третя група — лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, вартість яких не підлягає відшкодуванню. 
 
У кожному аптечному закладі повинна бути в наявності інформація для пацієнтів щодо цін на лікарські засоби, на які поширюється дія пілотного проекту, що містить торгівельну назву препарату, форму випуску, дозування, максимальну роздрібну ціну за упаковку, максимальну доплату пацієнтом за упаковку та відповідність до І або ІІ групи. 
 
Оскільки всі препарати-учасники пілотного проекту мають статус рецептурних, для їх придбання необхідно надати в аптеку рецепт із зазначенням міжнародної непатентованої назви, у достатній кількості для прийому пацієнтом протягом одного місяця, із зазначенням дози. Рецепт дійсний протягом місяця. У кожному лікувально-профілактичному закладі є перелік аптек з адресами, де можна отримати ліки зі знижкою за умови правильно оформленого рецепта.
 
Від аптечного закладу не вимагається наявність усіх без винятку найменувань препаратів, що містяться в переліку. Головне, аби у споживача був вибір цінового діапазону і людина могла придбати як дорогий, так і дешевий лікарський засіб із тих, що беруть участь у пілотному проекті. 
 
Це все належить зробити, аби пілотний проект запрацював на повну силу, а як робиться у нас в районі про реалізацію пілотного проекту щодо відпуску ліків гіпертонікам зі знижкою розглядалося питання на оперативній нараді у РДА, де доповідав головний лікар Вишгородського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олексій Черняхівський, який повідомив, що у районі відшкодовано 90000 грн від запланованих на рік 204502 грн за продані аптеками ліки гіпертонікам зі знижкою. За його словами, не всі аптеки співпрацюють з лікарнею з реалізації згаданого проекту, зокрема аптека «Аполо» у Димері, «Інтелек» та інші. Але очільник районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олексій Черняхівський завірив, що до кінця року план по відшкодуванню коштів аптекам за відпуск ліків зі знижкою хворим на гіпертонію буде виконаний. Інформацію колеги вирішив доповнити головний лікар ВРЦЛ Віктор Павленко, очевидно думаючи, що учасники наради недостатньо ознайомлені з тим, що являє собою пілотний проект і тим паче не зрозуміли, як він реалізується у нашому районі. Відрадно, що головний лікар ВРЦЛ переконував у користі для людей цього проекту, але учасники наради не почули з інформації головного лікаря Вишгородського районного центру первинної медико-санітарної допомоги Олексія Черняхівського скільки людей чи з початку року, чи за місяць у районі скористалися цим проектом і, основне, не почули, у які аптеки можна йти гіпертонікам із виписаними рецептами для одержання ліків зі знижками. Чи всі без винятку аптеки задіяні для реалізації пілотного проекту, чи є виключення. Думаю, інформація про те, що одні аптеки співпрацюють з державою у реалізації проекту, інші не дуже, слабо, чи не хочуть, не влаштовує людину, якій виписали рецепт. Отже, наскільки гіпертоніки Вишгородщини матимуть знижки на ліки –залежить від співпраці лікарні з аптеками та поінформованості людей.
 
Олена КАТРИЧ
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 483 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus