Головна » 2013 » Жовтень » 26 » Погляд судді на європейські стандарти
10:08
Погляд судді на європейські стандарти
Україна планує вступити в асоціацію з Європейським Союзом, тому європейські «правила гри» і принципи життя, у тому числі і в юриспруденції, повинні стати для нашої держави буденною нормою. Саме тому святкування Європейського дня цивільного правосуддя набуває суспільного значення для наших людей. 

У цей день в органах судочинства проходять заходи, що дозволяють показати, як працює судова система, яким чином приймаються рішення, у чому полягає робота співробітників апарату судів – це дні відкритих дверей в судах, театралізовані реконструкції судових процесів, семінари та багато іншого. Краще, ніж правознавці, ніхто цю тему розкрити не може, тому за коментарями ми звернулися до виконуючого обов’язки Голови Вишгородського районного суду Володимира Підкурганного, який люб’язно погодився відповісти на запитання нашого кореспондента.

– Яке, на Вашу думку, значення діяльності міжнародних судових інстанцій та міжнародних організації у сфері судочинства для судової практики?

– Спробую розкрити це питання в розрізі співвідношення європейського законодавства і судової практики на прикладі діяльності Вишгородського районного суду. 

На сьогодні, відповідно до Конституції України ми маємо виконувати вимоги міжнародних нормативно-правових актів, що ратифіковані Верховною радою України. Вони мають вищу юридичну силу у порівняні з національним законодавством держави і  тому  застосовуються у повсякденній діяльності суду. 

Наприклад, на сьогоднішній день дуже багато справ щодо України розглядається Європейським судом з прав людини, у тому числі й ті, що слухалися такими судами як Вишгородський районний.

Рішення, прийняті Європейським судом мають важливе значення для пересічного українського судді. Так при розгляді справ у майбутньому суддя повинен враховувати його зміст та не допустити порушень, що слугували б прийняттю рішень проти України високою європейською судовою інстанцією. Адже в результаті - це серйозні санкції фінансового характеру для держави. І, звичайно, це негативно впливає на авторитет не лише судової системи України, а і всієї держави.

Не менш важливою є діяльність Венеціанської комісії, дорадчого органу Ради Європи з питань конституційного права, котрий надає висновки про відповідність проектів законодавчих актів європейським стандартам та цінностям.

Для прикладу, цього року Венеціанська комісія надала позитивний висновок щодо законопроекту, що вцілому прийнятий за основу Парламентом, який суттєво впливатиме на формування і подальшу діяльність усієї системи судів держави.

Що це означатиме на практиці? Наприклад, на посаду судді призначають з двадцяти п’яти років, а за новим законопроектом – посаду судді зможе зайняти людина не молодша 30 років. На мою думку, це правильний крок. У 25 років ще рано вирішувати людські долі, адже все ж таки в тридцять років людина, крім юридичних знань, набуває життєвого досвіду та мудрості, а її кроки, у тому числі й професійні, стають більш виваженими. Крім того, змінюється порядок призначення суддів, ліквідовується так званий перший п’ятирічний термін призначення на посаду судді,  частково реформуються підстави для звільнення судді. Тобто, це все стосуватиметься безпосередньої діяльності і нашого суду. 

– Які особливості діяльності Міжнародного кримінального суду?

– Звісно, позитивним моментом є об’єднання близько ста двадцяти країн світу для вирішення найважливих питань і проблем, масштабних і наболілих злочинних явищ, що мають світове значення. Звичайно, вони стосуються і нас. Наприклад, це злочин геноциду. Адже і в Україні у 1930-х роках існувала така проблема.

Але безпосередньо ми не відчуваємо на собі діяльності такого суду. Вцілому, у даному випадку доцільніше говорити про такий суд у розрізі світових процесів глобалізації. Очевидно, що проблему з етнічними чистками на території колишньої Югославії  не вирішить одна держава і для того, щоб поставити в ній крапку і підкреслити її резонансність і значення для світового співтовариства, і функціонує названий вами суд. Взагалі, цей суд уповноважений розглядати справи лише стосовно переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

– Чи проводяться у вас заходи, присвячені Європейському дню правосуддя? 

– З урахуванням судової системи, Вишгородський районний суд є судом першої інстанції. Однак, суддів постійно запрошують до участі у різноманітних заходах, у тому числі і за участі представників міжнародних організацій.

Ми, у свою чергу, сприяємо підвищенню рівня правової культури серед населення шляхом проведення днів відкритих дверей. Один із таких буде проведено у найближчому майбутньому. До участі будуть запрошені учні старших класів. Вони матимуть можливість виступити в ролі того чи іншого учасника судового засідання - судді, прокурора, адвоката тощо. Крім здійснення правосуддя, і в такій формі намагаємося сприяти підвищенню рівня правової культури громадян. 

Але для того, щоб досягти серйозних результатів у цьому напрямку, має бути сучасна комплексна державна програма, яка б повністю охоплювала всі сфери діяльності людини, починаючи з загальної освіти в школі. Безумовно, і самі люди мають вживати зусиль, щоб знати про свої права, а головне вміти їх захищати.

Розумієте, немає меж досконалості. Тим більше в юриспруденції. Існує прислів’я «Де два юристи, там три думки.» Законодавство постійно реформується, змінюється. Іноді  навіть фахівці в галузі права не відразу розбираються у всіх тонкощах Закону. 

– Що, на вашу думку, підвищить якість, ефективність і справедливість у сфері відправлення правосуддя?

 У першу чергу, мають враховуватися професійні та особисті якості людини, яка призначається на посаду судді. І зараз все до цього йде, адже реформовано систему добору кандидатів на посаду судді, існує кілька етапів відбору кандидатів. Навіть проводиться окрема співбесіда з людиною, саме для визначення її персональних якостей. 

Зрозуміло, бездоганних систем не існує. Тому трапляються прикрі випадки, коли судді порушують закон. Сподіваємось, що у майбутньому їх кількість буде мінімальна. 

Багато залежить від внутрішніх переконань людини, від виховання, рівня освіченості, фаховості, ставлення до роботи. 

Головне, кожен суддя має пам’ятати, що перед ним, у першу чергу люди, які прийшли з проблемами, які розраховують і сподіваються на захист з боку держави, і їм треба допомагати законним шляхом. 

В ідеалі – рішення суду має бути таким, щоб у жодної зі сторін не виникло навіть наміру подати апеляційну скаргу, щоб ніхто не сумнівався в його законності і справедливості. 

Ось це і є запорука успіху.

Оксана Кеба
Переглядів: 597 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus