Головна » 2014 » Листопад » 15 » Погляд на життя – тільки позитивний
11:14
Погляд на життя – тільки позитивний
Нервові зриви, депресії, стреси – багатьом у нашому непростому і з соціальної, і з економічної точки зору житті знайомі ці стани. Як людині справитись з ними, як сформувати позитивний погляд на життя?
 
Над цими запитаннями розмірковували учасники «круглого столу» «Формування позитивного погляду на життя», що відбувся днями у Димерській бібліотеці для дорослих. Ініціаторами зібрання стали працівники бібліотеки та Вишгородського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Бібліотекарі навіть підготували до цього засідання тематичну виставку і завідуюча бібліотеки Тамара Шень переконана, що така виставка повинна бути постійно діючою.
 
Олена Мельник, психолог, акцентувала увагу на тому, що  людина має абстрагуватись від негативу: «Багато хто з наших клієнтів розповідає, що дуже дратується і переживає з приводу сьогоднішніх подій в країні. Однак, погодьтесь, ваші переживання, навіть найбільш хвилюючі, ніяк не вливають на вирішення ситуації. Чи не краще і справді вирішити якусь конкретну справу – зібрати теплі речі для переселенців, сплести шарф чи шкарпетки і передати в зону АТО? Повірте, відчувши себе причетним до вирішення проб­лем, ви перейдете на іншу, більш позитивну хвилю сприйняття». 
 
Під час засідання учасники круглого столу ставили спеціалістам чимало запитань щодо нормалізації сімейних відносин. Скажімо, хтось із подружжя або друзів дуже активно намагається обговорювати вдома чи при зустрічі проблеми на роботі або політичну ситуацію в країні, а інші цим усім уже давно  наситились. Звичайно, неввічливо «затикати рота», а вдома це взагалі може спровокувати конфлікти – мовляв, ти мене не слухаєш, не цікавишся моєю роботою, моїм життям!
 
Однак, як вважає Олена Мельник, заради власної психологічної безпеки варто навчитись ставити крапки в таких розмовах, переводити розмови на інше, більш позитивне. Психіатр Олександр Іванов взагалі був категоричний: «Купіть собі беруші». І хоч сказано це було напівжартома, але суть зрозуміла – відмежовуйтесь від негативу, не спілкуйтесь з людьми, які тільки те й роблять, що представляють себе як «жертву», яка всім обділена, не концентруйтесь на негативі.
 
Лікар сімейної медицини Вікторія Федірко, розмірковуючи над проблемою формування позитивного способу життя  з суто медичної точки зору, зауважила, що і справді дуже важливим є зміна роду занять, вживання заспокійливих трав’яних чаїв, перегляд цікавих загальноосвітніх телепередач: «Комусь навіть бокал червоного вина допомагає, але не варто алкоголем зловживати, бо можна отримати протилежний ефект».
 
Своїми «рецептами» поліпшення настрою та формування позитивного погляду на життя поділилися й інші учасники «круглого столу» –  хтось знаходить розраду на садовій ділянці, особливо весною, коли вся природа оживає і починає дихати, хтось слухає музику, хтось  спілкується з домашніми тваринами, хтось вишиває, комусь допомагає ароматизована ванна… 
 
Як зауважила, підсумовуючи засідання, завідуюча відділення соціально-побутової адаптації територіального центру Галина Макаренко, навіть спілкування за «круглим столом» дає свій потужний ефект: «Протягом години, поки йшло засідання, ніхто не думав про проблеми, депресійні стани, усі отримали позитивний заряд, якого, будемо сподіватись, вистачить якщо не на кілька днів, то хоч би на кілька годин».
 
Олександр КОНОНЕНКО
Фото автора
Категорія: Димерська громада | Переглядів: 1115 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus