Головна » 2013 » Жовтень » 12 » Початок опалювального сезону – під загрозою
10:47
Початок опалювального сезону – під загрозою
Чому початок опалювального сезону під загрозою нам розповідає директор Вишгородського районного комунального підприємства «Вишгородтепломережа» Юрій КОЛУПАЙЛО.

– Нині (станом на 9 жовтня 2013 року) загальна заборгованість за послуги з теплопостачання по Вишгородському районному комунальному підприємству «Вишгородтепломережа» сягає 5 064 220,47 грн, з них 4 174 546,26 грн заборгувало населення та 889 674,21 грн – установи державного та місцевих бюджетів, інші споживачі.

У свою чергу, населення м. Вишгород винне за тепло – 2 489 730,25 грн, селище Димер – 750 142,30 грн, село Катюжанка – 639195,79 грн, село Нові Петрівці – 77 436,62 грн.

Бюджетні організації заборгували підприємству – 205 226,00 грн., госпрозрахункові організації – 684 448,21 грн.

У першу чергу такі значні суми заборгованості вводять підприємство в нестабільний фінансовий стан, що не дає змоги вчасно розраховуватися за енергоносії, у тому числі й за природний газ. Заборгованість ВРКП «Вишгородтепломережа» за спожитий природний газ на сьогодні становить 5 751 487,16 грн. Тому, згідно з чинним законодавством та умовами укладених контрактів на постачання природного газу підприємству взагалі може бути припинено подачу газу (на сьогодні, опалюються лише школи, дитячі садочки та лікарні), і, як наслідок, підприємство не зможе подавати тепло до осель споживачів. 

Окрім цього, питання про стягнення заборгованості за природний газ розглядається в судах, де разом з основною сумою заборгованості з ВРКП «Вишгородтепломережа» стягуються і пеня, інфляційні, штраф та річні. За таких умов нам не залишається іншого виходу, як адекватно реагувати, нараховуючи відповідні штрафні санкції та втрати при стягненні заборгованості зі споживачів.

Закликаю усіх боржників сплатити заборгованість і в подальшому вчасно оплачувати поточні нарахування. Проте, ми розуміємо і складну фінансову ситуацію, в якій опинилися багато наших споживачів. Тому, якщо борг у споживача є, а як його позбутись – він не знає, то саме час звернутись на наше підприємство щодо його реструктуризації. Але, навіть за такої умови, багато споживачів продовжують ігнорувати наші попередження. Нам не залишається іншого виходу, як продовжувати судові процеси та застосовувати примусові заходи до повного стягнення заборгованості.

Окремо, хочу звернути увагу боржників, які скаржаться, що їх не викликають до суду, і таким чином вони не знають про свої борги, що згідно зі змінами, що внесені до процесуального законодавства, спрощено порядок стягнення існуючої заборгованості за комунальні послуги шляхом подачі заяви про видачу судового наказу. Згідно з таким порядком видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їхніх пояснень. Таким чином, при наявності заборгованості за тепло підприємство направляє до суду заяву про видачу судового наказу, а суд у межах термінів, визначених ст. 102 ЦПК України, видає судовий наказ, який є виконавчим документом. 

Тож, пропоную усім споживачам, подивитися в квитанцію, яка щомісячно надходить до споживача, чи не значиться  в ній борг за тепло, а також терміново його сплатити.

Хочу наголосити і на тому, що згідно із Законом України «Про судовий збір», підвищено ставки судового збору. Раніше боржник, на якого видано судовий наказ, був зобов`язаний відшкодувати 25,50 грн. державного мита та 30 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, тоді як з 1 листопада 2011 року ця сума становить 10% від розміру мінімальної заробітної плати, що на сьогодні дорівнює 114,70 грн. При подачі позовної заяви – подвійний розмір.

Окрім цього, наразі проводяться рейди державних виконавців відділу державної виконавчої служби Вишгородського районного управління юстиції та наших працівників з примусового виконання рішень суду щодо заборгованості за тепло.

На сьогодні описано та вилучено більше 20 одиниць побутової техніки боржників. 

Закликаю, ще раз перевірити квитанцію, чи не існує боргу перед ВРКП «Вишгородтепломережа», оскільки власників автомобілів чекає неприємний сюрприз щодо арешту транспортного засобу, якщо у нього є заборгованість за тепло.

Прикро, але існують такі боржники, які заборгували підприємству понад 10 тис. грн. Наразі проводиться об‘єднання усіх виконавчих проваджень за певні періоди виникнення заборгованості таких боржників. На них чекає опис та продаж квартир.

Що стосується госпрозрахункових організацій, що заборгували підприємству то, у разі нездійснення до 15 жовтня поточного року погашення боргів, ВРКП «Вишгородтепломережа» змушене буде нарахувати їм пеню.

Можливо, хтось думає, що це просто залякування, але хочу нагадати, що і підприємство, і споживачі знаходяться в одних санях, тож лише від того, наскільки швидко споживачі погасять борги за тепло, а підприємство розрахується за спожитий природний газ у минулому опалювальному сезоні залежить початок поточного.
Переглядів: 582 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus