Головна » 2014 » Листопад » 8 » Півстоліття знань, добра, любові
10:56
Півстоліття знань, добра, любові
В останній день жовтня Новопетрівська ЗОШ І-ІІІ ст. №1 відсвяткувала 50-річний ювілей. До школи завітали її випускники, ветерани педагогічної праці, нинішні працівники, а також меценати та поважні гості.
 
«П’ятдесята осінь рідній школі, півстоліття знань, добра, любові» – саме ці слова стали лейтмотивом свята, приуроченого 50-річчю Новопетрівської середньої школи №1. Навряд чи вдасться згадати всі знання, здобуті протягом шкільного навчання, але уроки людяності, добра та любові – те, що не забувається. І на цьому не раз наголошували випускники, які знову зібралися в стінах альма-матер.
 
Наша школа виховала вже три покоління дітей, тож символічно, що свято минуло в супроводі трьох пар ведучих. Наймолодші – Ренат Коновал і Каріна Кирієнко – привітали гостей цікавими вір­шами про Новопетрівську школу №1. Інші учні початкових класів потішили присутніх поетичними замальовками про школу, українською піснею, а також презентацією у формі інтерв’ю «З дитячих уст…».
 
Інша пара ведучих – учні старших класів Дмитро Терлецький і Даша Таранова – провели ліричну та інтерактивну мандрівку школою. Слайди з чорно-білими фотокартками повернули всіх у минуле, шкільну історію… 
 
А історія цього навчального закладу сягає ще 1963 року, коли було розпочато будівниц­тво Київської ГЕС і частина мешканців сіл Старосілля, Сваром’я та Вишгорода були змушені переїхати на постійне місце проживання в Нові Петрівці. Для забудови було виділено масив на колишньому Поповому болоті, куди раніше навіть худобу не виганяли пасти, бо топилася. Одразу ж почали будівництво нової двоповерхової школи. Завдяки спільним зусиллям учителів, батьків, учнів у жовтні 1964 року розпочався навчально-виховний процес у цій будівлі. Невдовзі школа, розрахована на 560 місць, уже вміщувала понад 800 учнів. Навчатися доводилося у дві зміни. Ще й встигали працювати в місцевому радгоспі імені Ватутіна…
 
Директорами Новопетрівської школи №1 у різні роки були Григорій Рєзнік, Ігор Демченко, Микола Симоненко, Вік­тор Власенко, Іван Лозицький. Останні 23 роки незмінним керманичем є Віталій Шевченко, котрий першим виступив зі словами вітання та вдячності. Приємно, що на свято завітали другий і третій директори – відповідно Ігор Євгенович та Микола Ісакович. У своїх виступах вони згадали про школу за часів свого керування. 
 
Спогади про вчителів розпочалися з хвилини мовчання – за всіма, хто відійшов у інше життя і, можливо, проводить уроки десь на небі. Вічна їм пам’ять!
 
Значний відрізок свого життя присвятили Новопетрівській школі №1 вчителі – ветерани педагогічної праці: Надія Демченко, Анатолій і Галина Черняхівські, Віра Вернигора, Лідія Багнюк, Ніна Кулініч, Катерина Громадська, Катерина Щербина, Людмила Ніканорова, Зінаїда Савченко, Валентин Огородник, Тетяна Овсієнко, Євдокія Франчук, Галина Ільченко, Галина Левковець, Валентина Винокурова, Марія Сенько, Тетяна і Петро Дусь, Катерина Шумейко, Петро Трачук, Лідія Фурс, Галина Стаднік, Марія Правдива, Григорій Єщенко, Зоря Дирова, Любов Нестерук, Катерина Авдасьова, Лідія Бибилюра, Тетяна Базан, Михайло Дикун, Іван Лозицький, Наталія Михайлюк, Володимир Сидоренко, Лідія Горбач та інші. Усі ветерани одержали подяки за невтомну працю, творчий пошук і з нагоди 50-річного ювілею школи. А з вітальним словом виступила Галина Левковець.
 
Варто згадати і вчительські династії, в яких педагогічна праця єднає покоління. Це родини Шевченків, Громадських, Шупиків, Горбачів, подружні пари Черняхівських, Братусів. 
 
Багато випускників нашої школи стали вчителями – сіячами доброго, розумного, вічного. Дехто з них навіть працював у стінах Новопетрівської ЗОШ №1. Але в кожного життя склалося по-своєму. Хтось перейшов працювати до районного відділу освіти чи іншого навчального закладу, хтось був обраний депутатом чи призначений держслужбовцем, а хтось реалізував себе зовсім в іншій сфері. 
 
Серед випускників-педагогів є ті, котрі залишилися вірними рідній школі та своєму покликанню. Донині працюють учителями Новопетрівської ЗОШ №1 її колишні учні: Сергій Григорович,  Людмила Шостопаль, Тетяна Крилова, Ірина Громадська, Лариса Яценко. Двоє останніх – однокласниці, вчителі початкових класів. А їхньою першою вчителькою була Валентина Духота – досвідчена освітянка Київщини, а нині заступник голови Вишгородської райдержадміністрації. Добрим словом вона згадала і своїх учениць, і загалом педколектив та школу.
 
Почесними гостями свята також стали Валентина Єщенко – депутат Верховної Ради України І скликання, Олександр Приходько – депутат Київської обласної ради, Людмила Кашинська й Олег Опімах – представники Вишгородської районної ради, Світлана Малашенко і Ганна Жаврук – методисти районного відділу освіти,  Новопетрівський сільський голова Радіон Старенький разом із секретарем сільради Світланою Костюк. Усі вони прийшли зі щирими вітаннями та подарунками. На свято завітали керманичі навчальних закладів Вишгородщини: Інна Шубко – депутат Київської обласної ради, директор районної гімназії «Інтелект», Світлана Лозицька – директор спеціалізованої школи «Сузір’я», Микола Федько – директор школи МВК, Лариса Савчук – директор Технічного ліцею, Наталія Школьна – директор Новопетрівської школи І-ІІ ст. №3.
 
Меценатами нашої школи, окрім вище згадуваних держслужбовців, є також Ярослав Москаленко – народний депутат України, В’ячеслав Савенок – в.о. голови Вишгородської райдержадміністрації, Ірина Побідаш – голова Вишгородської районної ради. Не лишається осторонь і сільська рада на чолі з Радіоном Стареньким. Особливо приємно зазначити, що меценатами рідної школи є її випускники: Анатолій Гальчук, Володимир і Альона Єщенки, Олег Цикало, Тетяна Пономаренко.
 
Хоча свято довго тривало, але воно було вартим того. Адже невдовзі до мікрофона стали найстарші ведучі, янголи-охоронці шкільної історії та традицій – Володимир Горбач, котрий уже 42 роки працює вчителем української мови і літератури Новопетрівської ЗОШ №1 та Лідія Далевська, невгамовна і мудра бібліотекарка із 46-річним стажем у нашому навчальному закладі. Вони провели перекличку випускників і символічний міні-урок спогадів. 
 
Найкраща «відвідуваність», себто присутність на святі, у випускників першого десятиріччя – 1965-1975 років. Хоча молодших випускників було теж доволі. Ведучі запросили до дошки охочих та «за списком». І полинули спогади… Згадували своїх однокласників і вчителів – найкращих та наймудріших, котрі вчили «писати, читати і… любити», до котрих і нині можна будь-коли зателефонувати та попросити поради. Особ­ливо зворушили історії з тих перших років існування навчального закладу, коли діти мусили приходити до школи в гумових чоботах, коли малюків-першокласників передавали з рук у руки через дорогу до школи, коли через рік навчання підлога прогнила та осіла. Болото ж…
 
«Домашнє завдання» на символічний урок підготували випускниці Валентина Коломієць, Валентина Іванченко та Тетяна Ільєнченко. Учасниці славнозвісного «Тріо бандуристок» заграли на бандурах і заспівали дві чарівні пісні.
 
Почесним гостем свята став місцевий хор «Новопетрівчанка», у складі якого – теж випускники нашої школи. Окрім зворушливих і веселих пісень, артисти подарували ще й вишитий рушник ексклюзивно для школи №1.
 
І насамкінець директор школи Віталій Шевченко виніс коровай як символ єднання та добробуту. Заступники директора Алла Тишковська та Людмила Шостопаль пригостили всіх присутніх шматочками короваю.
 
Далі – спогади, слова подяки та побажань усім, хто був причетний до цієї школи і хто нині в ній працює. Адже життя триває. Інші вчителі навчають інших дітей. Окрім уже згадуваних вище педагогів, залишаються вірними Новопетрівській ЗОШ №1 Ольга Давидчук, Володимир Горбач, Олена Устінова, Людмила Кацімон, Оксана Гавришева, Людмила Гуртовенко, Леся Осадчук, Тетяна Гоминюк, Зоя Солоненко, Наталія Руда, Ліна Шевченко, Світлана Мартиненко, Олена Протасова, Тетяна Крилова, Юлія Набок-Бабенко. Цьогоріч педколектив поповнили активні та досвідчені – Олена Бабенко, Олена Устінова, Наталя Підгурська, Віталій Лєсняк, Інна Лєдєньова, Лариса Щербатюк. Не одне десятиліття наполег­ливо працюють завгосп Світлана Гайдамаченко і бухгалтер Людмила Губарева – до речі, теж випускниці цієї школи. А ще тех­працівники, кухарі, медсестра, сторож… Хотілося б усіх-усіх назвати, але це непросто. Тож одразу перепрошуємо, якщо когось оминули увагою. Проте в людській пам’яті та шкільному літописі ніхто не забутий.
 
Новопетрівська ЗОШ №1 активно оновлює матеріально-технічну базу та методики навчання, виховуючи насамперед патріотів своєї держави. І в майбутньому їй – бути. Бути з добудованим приміщенням, актовою залою та оновленою бібліо­текою. Хай мрії здійснюються!  
 
Юлія НАБОК-БАБЕНКО,
учитель української мови і літератури Новопетрівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1
Категорія: Новопетрівська громада | Переглядів: 738 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus