Головна » 2013 » Травень » 4 » Пам’ятатимемо Вас завжди...
11:48
Пам’ятатимемо Вас завжди...
«В печати лишь скупые строки, 
Писать об этом не легко… 
И о размахе катастрофы 
Тогда сказать не мог никто…»

У Вишгороді, перед пам’ятним знаком ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній електростанції, відбувся мітинг-реквієм вшанування учасників тих жахливих подій 27-річної давнини. Ліквідатори наслідків катастрофи, їх діти й онуки зібралися, щоб вшанувати пам’ять загиблих. В урочистостях взяли участь голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Приходько, заступник голови Вишгородської районної ради Олександр Глущенко, Вишгородський міський голова Віктор Решетняк, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, представники громадських організацій та просто небайдужі вишгородці. 

«Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, – наголосив Олександр Приходько, – хто за покликом серця у перші ж дні після аварії прибув для ліквідації її наслідків і ціною життя та здоров’я виконав свій обов’язок. Ми завжди будемо пам’ятати цю «чорну» дату в історії нашої держави і всіляко допомагатимемо ліквідаторам. Ці люди зробили все, щоб біда не стала ще страшнішою. Вони врятували світ від значно масштабнішої біди і ми вдячні їм за це». 

«Кожен раз, коли проїжджаю повз цього пам’ятника, я бачу свіжі квіти, – зауважив Віктор Решетняк. – Це означає, що ми пам’ятаємо свою історію, тих людей, які були «на передовій» і ту страшну трагедію. А відповідно – зробимо все, щоб нічого подібного в майбутньому не сталося». 

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто пожертвував своїм життям, захищаючи людство від атомного лиха. 

Присутні на мітингу поклали квіти до пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС та до пам’ятного знаку чорнобильцямавтомобілістам. Цього дня у церквах Вишгородського району відслужили панахиди за померлими учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 

На сьогоднішній день кількість людей, постраждалих від чорнобильської радіації, становить близько 5,5 мільйонів. 

Радіоактивне забруднення прилеглих до станції земель призвело до того, що територію в межах 30 км від ЧАЕС (2,6 тисячі квадратних кілометрів) оголосили зоною повного відчуження. Примусово було відселено близько 116 тисяч місцевих мешканців. 

Аварія розцінюється, як найбільша за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, за економічними збитками. 

Для ліквідації наслідків були мобілізовані значні ресурси, понад 600 тисяч громадян брали участь у ліквідації наслідків аварії. 

До речі, крім 26 квітня є ще 30 листопада. Це – як день перемоги над «мирним атомом». День, коли, був підписаний акт про здачу в експлуатацію об’єкта «Укриття» – саркофагу над реактором, що оскаженів та був приборканий. 

Інф. «Слова» 
фото Олександра КОВАЛЕНКА
Переглядів: 513 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus