Головна » 2015 » Травень » 9 » Пам’ятати заради майбутнього
10:11
Пам’ятати заради майбутнього
Сімдесят років поспіль у перші травневі дні все нові й нові покоління відзначають свято Перемоги у Другій світовій та Великій Вітчизняній війні.
 
Свято зі сльозами на очах, тому що за велич Перемоги заплачено десятками мільйонів людських життів. Але саме сьогодні особливо відчуваєш надзвичайну важливість цієї пам’яті поколінь. І не тільки тому, що відзначаємо ювілейне свято Перемоги, а тому, що в Україні знову неспокій. До цієї дати Вишгородський районний центр художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» провів ходу «За мирну Україну» та краєзнавчо-мистецьку програму «Пам’ятати заради майбутнього».
 
Форум патріотів, до якої долучилися учні шкіл Вишгородського району та міста, розпочався на площі Шевченка, учні пройшли ходою до Братської могили, поклали квіти і далі – до центру творчості «Дивосвіт». На Братській могилі, покладаючи квіти, вшановуючи пам’ять полеглих, нинішнє молоде покоління українців відчуло, що має бути відповідальним перед полеглими за мир у світі. Молодь не хоче, щоби війна знову руйнувала міста і людські долі, як колись у ті буремні сорокові роки. 
 
Учасників форуму привітали голова Вишгородської районної ради Ірина Побідаш та заступник голови райдержадміністрації Валентина Духота. До молоді звернувся ветеран війни Іван Чертков.
 
Пам’ять про ті події зберігається у піснях і поезіях, книжках і спогадах, у шкільних музеях. У краєзнавчо-мистецькій програмі лунали саме ті пісні і мелодії: пісня «Жди меня» у виконанні Андрія Харкевича, пісню «Журавлі» виконала вокальна студія «Візерунок», артисти творчого об’єднання «Різні люди» у своїй композиції читали вірші Анни Ахматової, Роберта Рождественського, Ліни Костенко та  сучасних українських поетів, присвячені воїнам АТО. Краєзнавці, які беруть участь у роботі шкільних музеїв бойової слави, розповідали про героїв війни. 
 
Нинішній форум патріотів став завершенням великого проекту «Пам’ятати заради майбутнього», присвяченого 70-річчю Перемоги, який тривав протягом навчального року. У рамках цього проекту відбувалося дуже багато подій: естафета пам’яті, історико-краєзнавчі акції, конкурс «Пам’ять серця», зліт крає­знавців Вишгородського району на базі музею-меморіалу у селі Пилява. Відбувся також мистецький огляд-конкурс. Його учасниками були шкільні музеї, юні митці – художники, артисти, поети. Їхні творчі роботи були представлені на вернісажі і в концертно-публіцистичній програмі. Найкращі з них відзначені дипломами та грамотами. Нагородження рад музеїв та дипломантів районного мистецького огляду-конкурсу «Пам’ятати заради майбутнього» провела директор Вишгородського районного Центру художньої творчості дітей, юнацтва та молоді «Дивосвіт» Олена Андріяш, яка також подякувала всім, хто долучився до цієї благородної справи. Голова благодійного фонду «Святої Ольги» Володимир Малишев та голова партії «Воля» Андрій Пещерін преміювали шкільні музеї бойової слави та подарували пам’ятні подарунки учасникам форуму.
 
Анастасія СКЛЯРОВА,
гурток «Школа журналістики» ЦТ «Дивосвіт»
Фото Олександра КОВАЛЕНКА
Категорія: Вишгородська громада | Переглядів: 797 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus