Головна » 2013 » Листопад » 2 » «Пам’ять» в Ясногородці
12:46
«Пам’ять» в Ясногородці
40-річна дружба поєднує Ясногородську ЗОШ І­-ІІІ ступенів із земляками Героя Радянського Союзу Володимира Полякова з підмосковного міста Ступино. Гості з Росії ознайомилися з експозиціями шкільного музею бойової слави школи, зустрілися зі своїми давніми друзями і разом поклали квіти до могили свого героїчного земляка.
 
Минуло 70 років з дня загибелі героя при визволенні села Ясногородка від нацистських загарбників. З цієї нагоди активісти патріотичного руху в рамках акції «Пам’ять» завітали до Ясногородки. Керівником групи, як і завжди, була колишня вожата Ступинської школи № 3 Любов Шаркова, яка приїхала разом зі своїми вихованцями та колегами. 
 
На мітингу біля братської могили виступили учасники акції «Пам’ять» Л.Шаркова, О.Дубровська та директор Ясногородської ЗОШ І­-ІІІ ступенів Н.Устенко. Росіяни подякували педагогічному колективу та учням за роботу в шкільному музеї, за гарне утримання братських могил. Вони були приємно вражені тим, що робота проводиться на належному рівні і висловили вдячність за пам’ять про їхнього земляка та інших 800 воїнів-героїв, які полягли при форсуванні Дніпра і визволенні села від нацистських загарбників.
 
На згадку про дружню зустріч гості отримали подарунок від учителя світової літератури та російської мови Ясногородської школи Л.Гусєвої авторську книгу «Ясногородка» про історію села від створення до сьогодення. А гості передали місцевим школярам Ступинські кондитерські вироби.
 
Довідково. Володимир Хомич Поляков народився в 1923 році у селі Макаровому Саратовської області в сім’ї селянина. Жив у місті Ступино. У 1942 році закінчив Московське піхотне училище. Гвардії лейтенант Поляків особливо відзначився при форсуванні Дніпра на північ від Києва в районі сіл Глібівка і Ясногородка восени 1943 року. У ніч на 23 вересня 1943 року форсував річку Дніпро, пробрався на пристань Глібівка і, здобутою інформацією про угруповання противника, дозволив підрозділам полку успішно форсувати річку Дніпро. За відвагу, мужність і винахідливість гідний присвоєння звання «Герой Радянського Союзу».
 
26 вересня 1943 року в бою під Глібівкою був важко поранений і помер у госпіталі. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 17 жовтня 1943 року гвардії лейтенанту Полякову Володимиру Хомичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу посмертно.
 
Людмила Кожем’яка, 
вчитель Ясногородської ЗОШ
Фото Тетяни Букіної
Категорія: Ясногородська громада | Переглядів: 718 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus