Головна » 2013 » Жовтень » 5 » Остерігайтеся грибного кілера!
10:29
Остерігайтеся грибного кілера!
З появою перших грибів вже розпочалося «тихе полювання». Та почасти грибники самі стають жертвами. Основне правило, яке повинен усвідомити кожен збирач їстівних грибів, таке: перед збиранням, насамперед необхідно ознайомитись із отруйними грибами. 

Особливо небезпечних отруйних грибів є 20-26 видів, з них смертельно отруйних – близько 10. На отруйні гриби можна натрапити у лісі, в парку, у саду, в полі, на луках, у садибі. Ростуть вони від початку вегетації до пізньої осені. Слід пам’ятати також, що багато дуже небезпечних отруйних грибів зовні подібні до їстівних, імітують їх. При неуважному огляді грибів під час збирання або при цілковитій необізнаності з їх складом, можна легко помилитися і назбирати отруйних, а один отруйний гриб може спричинити смерть кількох осіб. 

Гриби, що ростуть на Київщині, поділяються на їстівні, умовно їстівні та отруйні. 

До першої групи належать: білі гриби, підберезники, підосичники, маслюки, моховики, печериці, рижики, лисички, сироїжки (їстівна, крихка, світло-жовта, луската, вицвітаюча), опеньки (літній, осінній), рядовка тополева, підвишень, зеленушка, дощовик їстівний, головач округлий, гриб-зонтик. 

В їжу вживаються лише молоді, не червиві та неперезрілі гриби, термін зберігання яких не більше доби. Солоні і мариновані гриби зберігаються не більше року. 

До другої групи належать сморчки (їстівний та конусовидний), грузді, вовнянки, валуї, свинушка, гірчак, лисичка несправжня, рядовка сіра, печериця буріюча, боровик неїстівний. 

У цих грибах, особливо в шкірочці шапок, є отруйні речовини, але вони під час варіння повністю виварюються і переходять у воду. Отже, ці гриби треба спершу прокип’ятити у підсоленій воді протягом15 хвилин, злити відвар, зняти шкірочку з шапок, промити в холодній воді і знову проварити або підсмажити. 

До третьої групи належать: бліда поганка, несправжні опеньки (цегляно-червоний, сірчано-жовтий), мухомори (червоний, білий, вонючий, пантерний), чорнильні гриби (гнойовики), дощовик несправжній, строчок звичайний і чортів гриб. 

Отруйні речовини, що містяться в грибах цієї групи, не переходять у відвар і не руйнуються навіть при тривалій тепловій обробці. 

Вживання в їжу отруйних грибів призводить до виникнення поодиноких чи групових отруєнь, що в більшості випадків, особливо у дітей, на жаль, закінчуються смертю. 

Причиною попадання отруйних грибів у їжу є, з одного боку, зовнішня схожість їх з деякими їстівними грибами, а з іншого – несерйозне ставлення населення до збирання їх та приготування грибних страв. Дуже часто гриби збирають недосвідчені люди і навіть діти, які не знають, чим відрізняються їстівні гриби від отруйних. 

У разі виникнення симптоматики отруєння, слід негайно промити шлунок, зробити очисну клізму, прийняти активоване вугілля та викликати швидку допомогу. 

З метою запобігання появи грибного кілера у вашій оселі, необхідно запам’ятати наступні поради. 

Не беріть грибів, яких не знаєте або які мають бульбоподібне потовщення в основі ніжки, оточене оболонкою, як у червоного мухомора, а також слизьких, трухлявих, перестиглих, червивих грибів. 

Не збирайте печериць з білими пластинками на нижній поверхні шапки. Не покладайтесь на приємний колір і апетитний запах незнайомого гриба, краще обійдіть його стороною. 

Не пізніше ранку наступного дня (за умови зберігання в прохолодному місці) приступайте до чищення та приготування грибів. Не мийте гриби, відібрані для сушіння. Не соліть без попереднього вимочування та відварювання вовнянок, білянок, валуїв, свинушок та інших грибів, що виділяють молочний сік. 

Не вірте тому, що нібито лише у відварі отруйного гриба чорніють срібні предмети, буріють головки цибулі та часнику, а слимаки не їдять отруйних грибів. 

Головне, не купляйте грибів на стихійних ринках та не збирайте їх у посадках та лісосмугах уздовж автострад, бо там вони буквально просочені вихлопними газами. Ні в якому разі не збирайте грибів у зонах з високим рівнем радіації, і майте на увазі, що найбільше радіації у себе вбирають маслюки, вовнянки, моховик жовтобурий, польський гриб. Менш радіоактивні лисички, решітки, сироїжка бура та зонтик великий. 

Не частуйте маленьких дітей грибами, бо останні погано засвоюються молодими організмами і проблеми зі здоров’ям можуть трапитись навіть після споживання якісного продукту. 

Найкраще збирати гриби рано вранці, коли вони свіжі з росинкою, міцні і гарно зберігаються. Врахуйте всі ці поради і щасливого вам «тихого полювання»! 

Віктор ПАВЛЕНКО, 
головний лікар КЗ «Вишгородська 
центральна районна лікарня»
Переглядів: 829 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus