Головна » 2014 » Листопад » 8 » Обережно – торф!
10:49
Обережно – торф!
У зв’язку з тривалою сухою погодою, на Вишгородщині зафіксовано кілька осередків пожеж на торфовищах.
 
Основною причиною їх займання є паління сухої трави. Лише завдяки зусиллям рятувальників вдається тримати ситуацію під контролем та відвертати загрозу розповсюдження пожеж до населених пунктів і лісових масивів.
 
Наразі гасіння загорань покладів торфу триває і рятувальники планують остаточно їх ліквідувати у якомога коротші терміни. Про це розповів начальник Вишгородського районного відділу ГУ ДСНС України в Київській області  Геннадій Бондаренко.
 
– Чим відрізняється пожежа торфу від інших видів пожеж?
 
– Зазначу, що загоряння торфовищ ліквідувати дуже складно. На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди. Вони можуть тягнутися місяцями і в дощ, і в сніг. Адже торф містить до 25% бітумів, які під час пожежі зосереджуються біля поверхні, що горить, і при охолодженні водою цементують частинки вугілля. Як наслідок, виникає водонепроникний шар, а під ним залишається тління навіть при невисокому вмісті кисню. Це явище значно ускладнює гасіння пожеж.
 
Ще однією небезпекою є порожнини або прогари з жаром, що утворюються в процесі горіння. Їхня глибина може сягати 2-3 метрів, і є ризик провалювання людей або техніки.
 
Специфіка гасіння торф’яних пожеж вирізняється своєю довготривалістю через захоплення великих площ, високою стійкістю горіння і величезною кількістю диму, що утворюється. Також необхідно подавати воду безпосередньо в осередок горіння, який може перебувати на глибині декількох метрів. Крім того, навіть після ліквідації пожежі висока температура всередині покладів торфу зберігається кілька днів і вогонь може розгорітися знову.
 
– Чим ускладнюється пожежегасіння в умовах нашого району?
 
– По-перше – це значні фінансові ресурси, пов’язані з використанням паливно-мастильних матеріалів. У Вишгородському районі мають місце пожежі на більш, ніж 30 га площі залягання торфів на території Демидівської сільської ради. Іншого шляху гасіння ніж залити торф водою на даний час немає. Тому ми ставимо потужний насос на базі автомобіля ЗіЛ. Насос приводить в дію танковий двигун. Витрата дизельного палива складає приблизно 60 літрів на годину і продуктивність – 110 літрів води в секунду. Рукавні лінії шлангів сягають до півтора кілометра (відстань до найближчої водойми). Кожен день на гасінні пожежі працює до тридцяти чоловік, які дихають димом від паленого торфу, стоять по коліна у воді для того, щоб усе погасити. Тобто пожежа завдає значної шкоди всім: і державі, і людям. 
 
Друге питання – що приводить до загоряння торфу? На розпайованій землі, що не обробляється, є значні залишки сухої трави. Вона з року в рік накопичується і спалахує при мінімальному ризику. Наприклад, від недопалку. Загораються десятки і десятки гектарів. Від сухостою загоряється торф. Ми мали близько сорока окремих осередків загорання торфу, до яких неможливо дібратися  на важкій техніці. Якщо ж це вдається, то виявляється, що поруч взагалі немає води. 
 
Я хочу окремо сказати про нашу систему меліорації Вишгородського району. Шлюзи номер 1 та номер 2, які повинні виконувати функції підйому чи опускання в тому чи іншому місці води – не працюють протягом багатьох років. Канали, на яких ростуть дерева, уже по сорок років не бачили води. Це перешкоджає вчасній ліквідації загорання торфу. 
 
Тому комісійно, на чолі з в.о. голови райдержадміністрації Вячеславом Савенком, за участі заступника начальника ГУ ДСНС України в Київській області  Петра Кісільова, начальника управління водних ресурсів у м. Києві та Київській області Миколи Урупи, завдяки Демидівському сільському голові Василю Дідку було прийнято рішення про перекриття річки Ірпінь. Що це нам дало? Ми маємо нижню пойму, яку затопила вода. Жодного осередку загорання на сьогоднішній день немає. Також ми маємо впевненість у завтрашньому дні – пожежі на нижній поймі (пока вона затоплена) – не буде. 
 
Завдяки тому, що ми перегородили річку Ірпінь – отримали воду на всіх дренажних каналах аж до Синяківської сільради. Ми зараз маємо можливість гасити пожежі навіть за 10 кілометрів від, приміром, моста через річку Ірпінь.
 
– Як запобігти загорянню торфу?
 
– Основною причиною загорання торфів є людський фактор. Багато хто палить траву на своїх земельних ділянках, залишає без догляду вогнища під час недільного «виїзду на природу». Присутній і фактор браконьєрів.  
 
Державною службою з надзвичайних ситуацій проведена певна профілактична робота з громадянами, але того позитивного результату, якого б нам хотілося, це, на жаль, не дало.
 
Пожежі приносять значний збиток і в цілому, і екології.
 
На гасіння пожежі витрачаються значні кошти держави, які могли піти на інші завдання. Наприклад, підняття професійного рівня підрозділу державної служби з надзвичайних ситуацій, технічної бази тощо.
 
– Ви казали про співпрацю ДСНС з органами місцевої влади…
 
– Звичайно.  І хочу ще раз зазначити роль у ліквідації стихійного лиха в.о. голови райдержадміністрації Вячеслава Савенка. Він завжди знаходив можливість виділити паливно-мастильні матеріали, що йшли на ліквідацію загорання торфу. Також велика подяка сільським головам та представникам бізнесових кіл району. Від усіх, хто має можливість надати допомогу, ми її отримували. Наразі ми пожежі ліквідуємо і тримаємо їх у певних рамках, не даємо розповсюджуватися. 
 
Звертаюся до всіх громадян, які проживають на території Вишгородського району, і особливо Демидівської і Синяківської сільських рад. Ми вимушені звернутися до органів внутрішніх справ у зв’язку з тим, що сума прямих і непрямих збитків давно вийшла за межі 200 тис. грн. Я сподіваюся, що тих, хто підпалює – знайдуть, буде порушена кримінальна, а не адміністративна справа, і винуватець понесе відповідальність за свої діяння чи бездіяльність. А на майбутнє це буде уроком для всіх, хто полюбляє бавитися з вогнем. Торфи загораються не тільки на території Демидівської сільради. Звертаюся до мешканців Абрамівської, Савенківської, Рудня-Димерської сільських рад, до жителів лівого берега Київського водосховища. Звертайте увагу на тих, хто десь щось спалює або робить випали своїх ділянок, лугів тощо. Повідомляйте нас за телефоном 101 та 5-42-82 (черговий району), а ми вже спільно з органами внутрішніх справ будемо вживати заходи для того, щоб затримати їх і притягнути до відповідальності.
 
Крім того, прошу дотримуватися елементарних правил пожежної безпеки в лісі, біля води, на лугах, на масових гуляннях. Якщо ви їх будете  дотримуватися – не буде значних пожеж, великих збитків, не будуть знищуватися зелені насадження нашого району. Погода стоїть суха, тепла. Багато хто виїжджає на природу, до води. Рибалки, мисливці, всі, хто відпочиває – дотримуйтесь правил пожежної безпеки. Ми закликаємо населення не палити суху рослинність та не розводити вогнища поблизу торфовищ.
 
Будьте вкрай обережними у поводженні з вогнем, не кидайте непогашені сірники або недопалки. Пам’ятайте, що вогонь і дим завдають значної шкоди як здоров’ю людей, так і навколишньому середовищу.  
 
Розмовляла
Марина ПОГОРЄЛОВА, «Слово»
Категорія: Вишгородщина | Переглядів: 487 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus