Головна » 2013 » Жовтень » 19 » Обережно - грип!
10:19
Обережно - грип!
Серед усіх захворювань людського організму грип посідає перше місце. А у поєднанні з гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ) перевищує загальну захворюваність на всі інші інфекції.

Відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я, Національної академії медичних наук, Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідемічному сезоні 2013-2014 років в Україні сумісно циркулюватимуть віруси грипу A(H3N2), а саме – новий штам А/Вікторія/361/2011, який поки що не реалізував у нашій країні свої епідемічні властивості, а також новий для України штам вірусу грипу В/Вісконсін/1/2010. 

Таким чином, у зв’язку з появою двох нових для України штамів вірусу грипу в епідемічному сезоні 2013-2014 років припускається збільшення кількості хворих на ГРИП, порівняно з минулим роком.

Механізм передачі збудника – повітряно-крапельний. Зараження  вірусом грипу відбувається при перебуванні у приміщеннях, де знаходиться хворий, який при кашлі, чханні виділяє велику кількість збудників. З повітрям вірус проникає у верхні дихальні шляхи, де спричиняє запалення.

Якщо недооцінити ступінь небезпеки вірусної інфекції – чекайте ускладнення грипу. За статистикою, небезпека ускладнень вірусної інфекції значно зменшиться, якщо шляхом вакцинації або перенесеного захворювання придбає імунітет від 50 до 80% населення.  Щепитись можна в будь-якій лікарні або медичній амбулаторії Вишгородського району.

Щеплення найбільш рекомендовані дітям, вагітним жінкам, людям з хронічними захворюваннями, хворим з імунною недостатністю, у тому числі ВІЛ-інфіковані, люди після 60 років. 

Для того, щоб організм підготувався дати відсіч вірусу, потрібно, щоб після моменту вакцинації минуло не менше 2-3 тижнів у дорослого та 4 тижнів у дитини.

Вакцинація проти грипу має деякі протипоказання. Це надмірна чутливість до курячого білка та препарату гентаміцин. Зі щепленням проти грипу слід зачекати хворим на гостре інфекційне захворювання, а також особам, які мають субфебрильну температуру, (37,0-37,5°С).

Помічено, що після вакцинації від грипу значно зменшується ймовірність захворювання й на інші респіраторні вірусні інфекції. 

Часто інфікована вірусом грипу людина на початковій стадії  захворювання виходить на роботу. У цей час вона заражає інших співробітників, адже робочий колектив ідеальне середовище для поширення грипу. І впродовж декількох днів грип вражає значну частину трудового колективу. Ось чому  при перших ознаках захворювання на грип потрібно викликати  лікаря, а не займатись самолікуванням. Грип, що не своєчасно лікується, приносить тяжкі ускладнення серцево-судинної , нервової, ендокринної систем, які призводять до смертельних наслідків. 

Перебування на свіжому повітрі, повноцінне вітамінізоване харчування, загартовування, проведення профілактичних щеплень – основні методи профілактики грипу.

Дарія Дмитра, 
лікар-епідеміолог
Переглядів: 489 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus