Головна » 2013 » Грудень » 2 » Новини ЗіБ
19:18
Новини ЗіБ
Про можливість введення банкноти в 1 тис грн. повідомив заступник голови НБУ Володимир Кротюк 

Чиновник пояснив, що поки це питання знаходиться на стадії вивчення і чи буде прийнято рішення про введення нової купюри - поки невідомо. 

Дизайн банкноти просочився в Мережу досить давно, українці ще в 2011 році могли побачити на купюрі зображення письменника Пантелеймона Куліша та символ Євросоюзу - кільце співдружності. Фінансові аналітики вважають, що введення нового номіналу гривні було б вигідно економіці. Адже за 14 років існування українська валюта подешевшала на 80%. Собівартість друку великих купюр становить приблизно 1 гривню, тому випуск 1000 гривень однією банкнотою допоможе скоротити витрати держави на дорогий папір, транспортування і зберігання тиражу. 

Нацбанк також пропонував уряду відмовитися від випуску 1 і 2-копійчаних монет. Дослідження громадської думки, проведене НБУ в 2009 році, показало, що відмова від дрібних копійок підтримали 93 % опитаних, однак НБУ поки не може вилучити дріб'язок з монетного ряду, так як для такої дії потрібна зміна законодавства. 

Кабмін запропонував Верховній Раді України визначити на законодавчому рівні санкції за порушення законодавства про захист прав споживачів на ринках небанківських фінансових послуг. 

Відповідний урядовий проект Закону «Про внесення змін до статей 41 і 43 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (щодо захисту інтересів споживачів) зареєстровано у парламенті 25.11.2013 за №3689. 

Зокрема, документом пропонується встановити відповідальність за ненадання або несвоєчасне надання клієнту інформації про діяльність фінансової установи та зміст фінансових послуг, що надаються (необхідність надання інформації встановлена ч.1,2 ст. 12 Закону про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг). За такі порушення може бути запроваджений штраф у розмірі від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 340 до 850 грн). 

Із 1 грудня 2013 року в Україні підвищено розмір мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму. 

Відповідно до Закону «Про Державний бюджет України на 2013 рік», із 1 грудня розмір мінімальної зарплати становитиме: у місячному розмірі – 1218 гривні, у погодинному розмірі – 7,3 гривні (до цього розмір мінімальної зарплати становив 1147 грн. і 6,88 грн. відповідно). 

Також підвищується розмір прожиткового мінімуму на одну особу (у розрахунку на місяць) – з 1 грудня він становить 1176 гривень. 

Що стосується основних соціальних і демографічних груп населення, то для них вже діють такі розміри прожиткового мінімуму: 

– дітей віком до 6 років – 1032 гривень; 
– дітей віком від 6 до 18 років – 1286 гривні; 
– працездатних осіб – 1218 гривні; 
– осіб, які втратили працездатність – 949 гривні. 

Зазначимо, що встановлені Законом розміри мінімальної зарплати дорівнюють запропонованим ним же розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб. 

via zib.com.ua
Переглядів: 522 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus