Головна » 2013 » Грудень » 2 » Новини BBC
13:25
Новини BBC
Україна ще тільки починає відходити від шоку побачених в суботу вранці кадрів, на яких спецпідрозділи міліції розігнали і побили учасників Євро майдану 

Добре обмундировані міліціонери жорсткого розправлялися з молодими хлопцями та дівчатами, було багато крові, розбитих голів та навіть зламаних кінцівок. Пізніше в МВС заявили про провокації з боку протестувальників і сказали про необхідність встановити на майдані Незалежності новорічну ялинку. 

Міжнародна спільнота, США та ЄС вже засудили застосування сили проти Євромайдану. 

Навіщо влада пішла на силовий сценарій розгону протестів? Чи призведе це до міжнародної ізоляції України? Чи виникнуть ще потужніші майдани? 

Ці питання нині турбують багатьох українців, тим більше, що лідери опозиції вже виступили з вимогою дострокових президентських та парламентських виборів і закликали людей до всеукраїнського страйку. 

У суботу люди знову збираються на Михайлівській площі із закликами до революції та повстання, а в неділю в столиці заплановані масштабні акції протесту. 

Страхи президента 

"Янукович боявся, що Євромайдан розростеться й вийде з-під контролю. Вони в самому зародку вирішили подавити неконтрольовану президентську виборчу кампанію", - пояснює дії Віктора Януковича політолог Вадим Карасьов. 

За словами політичного експерта Михайла Погребинського, щось дуже серйозне відбувалося між 12-ю ночі та четвертою ранку, коли було ухвалено рішення про силовий варіант. 

В суботу низка українських ЗМІ повідомила про відставку глави АП Сергія Льовочкіна, проте ця інформація офіційно ще не підтверджена. 

"Теоретично відставка Льовочкіна можлива, але мені здається, що для того, аби не віддати президента на поталу силовикам, деякі чиновники можуть лишитись", - прокоментував ситуацію Вадим Карасьов. 

"Червона лінія" 

"Поки що Україна не перетворилась на Білорусь, у владі також багато людей, які не хочуть жити в Білорусі", - вважає політолог Володимир Фесенко. 

"Якщо не буде масових арештів та ескалації насильства, то можна ще уникнути жорсткої реакції Європи й повного охолодження. Якщо ж ситуація загостриться, то криза стосунків буде великою", - заявив пан Фесенко BBC Україна. За його словами, навіть в команді Януковича є різні позиції, а в суботу силовики взяли гору. "Вони нав’язують Януковичу силовий сценарій, який може принести президенту тимчасовий успіх, але перетворить президента на Лукашенка, призведе до повної ізоляції та повної залежності від Путіна та самих силовиків", - резюмував експерт. 

"Ми не можемо перетворитись на Білорусь, як стверджує опозиція. Сподіваюсь, що з’явиться якийсь шанс для перемовин", - стверджує політичний експерт Михайло Погребинський. 

Політолог Вадим Карасьвов також вважає що "червону лінію" ще не перейдено, проте країна дуже швидко до цього йде. 

"Україна прокинулася ще не Білорусі, але в іншому режимі - більш персональної влади Віктора Януковича з великою силовою компонентою. Силові дії мають трохи призупинити, інакше перейдемо червону лінію, що перетворить Україну на Білорусь, а Януковича на Лукашенка, відкинувши президента в обійми Путіна", - розповів BBC Україна Вадим Карасьов. 

Він вказує, що за такого сценарію у президента України вже не буде можливості торгуватися з Володимиром Путіним в енергетичних й фінансових питаннях. 

"Європа теж стоїть перед важкою дилемою – відштовхнути Україну в обійми Росії там не хочуть. Для ЄС мати 46 мільйонну Білорусь – дуже негативний сценарій", - додав пан Карасьов. 

"Ми бачили, як в Туреччині максимально жорстко розправлялися з мітингувальниками, але це ж не ізолювало цю країну", - нагадав пан Погребинський. 

"Зона високої турбулентності" 

Опозиція закликає людей до всеукраїнського страйку й планує на неділю масштабні протести, а люди потрохи виходять до Михайлівського собору, в якому вранці ховалися від "Беркуту" побиті демонстранти. 

"Головне питання, як суспільство вийде з політичного шоку й діятиме далі. У людей може перемогти відчуття страху, або ж навпаки – всім зірве дах й вони діятимуть дуже рішуче. Чогось проміжного вже не буде", - припускає Вадим Карасьов. 

"Які можуть бути наслідки і як далі розвиватиметься ситуація – одному Богу відомо. Коли застосовуються сила, то відкривається дуже погана перспектива", - заявив BBC Україна соціолог Євген Копатько. 

Він вважає що простір для компромісу максимально звужується, події розвиваються так швидко, що для всіх сторін немає часу адекватно розуміти ситуацію та прораховувати наслідки. 

"Країна входить в зону дуже високої турбулентності з непередбачуваними результатами", - вважає пан Копатько. 

Надзвичайний стан? 

Речник прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко заявив, що для запровадження надзвичайного стану "немає жодних підстав" і що в уряді таку можливість не обговорюють. 

Юристи відзначають, що за Законом України «Про правовий режим надзвичайного стану» навіть якщо президент і видасть указ про запровадження надзвичайного стану, його повинна затвердити Верховна Рада. 

«Засідання Верховної Ради за планом має відбутися у вівторок, але враховуючи міграцію депутатів від Партії Регіонів, назбирати 226 голосів за таке рішення буде для влади дуже проблематично», - вважає юрист Тарас Шевченко з Інституту Медіа Права. 

«Указ Президента України набирає чинності лише після затвердження Верховною Радою і опублікування. З огляду на складність цієї процедури, ймовірність запровадження надзвичайного стану невелика. Рішення можливе лише у тому випадку, якщо депутати більшості підуть на силове протистояння, наприклад закриються від опозиції в іншому залі і проголосують за відсутності преси і без можливості проконтролювати наявність голосів», - додає юрист. 

via bbc.co.uk
Переглядів: 462 | Додав: komashkov
comments powered by Disqus